Rich spike after WOT - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 07-25-2011, 09:11 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
muoto's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Finland
Posts: 382
Total Cats: 60
Default Rich spike after WOT

Hereís my problem:


As you see every time I let on the gas AFR goes pig rich. To around 9-10:1 and then it takes half second when it goes to full lean as it should.

That extra fuel is messing up my LC-1 almost every time. I have to startup whole car just to get my LC-1 reading right again

Is there way to solve this?

Here's my .ecu file
Attached Thumbnails
Rich spike after WOT-graph2.jpg  
muoto is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2011, 09:13 AM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

log looks normal to me.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2011, 09:26 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
muoto's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Finland
Posts: 382
Total Cats: 60
Default

So itís just my shitty LC-1 that canít handle the extra fuel ...I hate my LC-1. I hate it so much...
muoto is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2011, 11:24 PM   #4
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

Who did your predicted map settings? Also is the big rich dip present on all rpms/throttle smash %s?

If so you can try adding 5 or 10 to the asynch gain %

Your LC 1 is getting maxed out on the lower limit. i believe 9.4afr is that lower limit.

Too much fuel will cause the car to buckle up when you shift.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2011, 11:27 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 411
Total Cats: 0
Default

What firmware version are you running on the LC-1? I had that issue with 1.1a, downgraded to 1.00a and it's been working well so far (knocks on wood).
Greg G is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 05:13 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
muoto's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Finland
Posts: 382
Total Cats: 60
Default

Quote:
Originally Posted by triple88a View Post
Who did your predicted map settings? Also is the big rich dip present on all rpms/throttle smash %s?
pretty much yeah. I did all of the settings

Quote:
Originally Posted by triple88a View Post
If so you can try adding 5 or 10 to the asynch gain %
didn't help.

I also downgraded to 1.00a and well itís seems to work better but it still lock down every time I hit rich cells (=AFR gets lover than 10:1)
muoto is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 07:51 PM   #7
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

How did you do the predicted map settings? That matters a lot. I was having the same issue, currently my settings seem to be good enough to when i smash on the throttle the a/f doesnt get bellow 11.5 even on big stomps. I find it easier to have a passenger look at the boost gauge. Simply get the feel of "15%" and give it a stomp. Then get a feel of 50% and then same thing looking at the boost gauge. At 100% throttle you should be at your max kpa your wastegate is set at however this is the initial stomp so due to turbo lag you're not going to be up there at full boost yet. Thats the reason why you're getting rich. The adaptronic manual tells u to get the rpm to where it needs to be and hold the throttle at that % and then find the kpa. Not really right as at that point the turbo is spooled and steady. You want to find the kpa the instant you stomp on the gas with the lag taken into account.

Also you want to lower your 0% at +4k to 25kpa or so, otherwise you'll get a rich spike after letting go of the gas. In reality 6k at 0% is impossible so you'll only hit that cell when you let go of the gas.
Another thing i noticed is you are pushing 2 psi at 1k rpm the instant you stomp on the throttle. Doesnt seem right. Again your predicted map doesnt seem to have the lag in it as the reason for your issues.

Last edited by triple88a; 08-09-2011 at 08:01 PM.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 07:54 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
muoto's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Finland
Posts: 382
Total Cats: 60
Default

I’m only getting rich spikes when I let go the gas
muoto is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 08:02 PM   #9
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

Err it said let on. My bad. Try the right kpa at 0% and see how it goes.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 07:28 AM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
muoto's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Finland
Posts: 382
Total Cats: 60
Default

Quote:
Originally Posted by triple88a View Post
Try the right kpa at 0% and see how it goes.
didn't help :(

I gave up on LC-1 and ordered new MTX-L. If that is going to acting like POS LC-1 Iím never gonna touch Innovate products again.
muoto is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 09:43 AM   #11
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

rich spikes when you lift happen...
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 11:11 AM   #12
Junior Member
Thread Starter
 
muoto's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Finland
Posts: 382
Total Cats: 60
Default

I just notice that in "predicted map table" I had 40kPa in TPS 0% line... I set it to 0kPa. ..let's see how it works....
muoto is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 01:22 PM   #13
Junior Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 455
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
rich spikes when you lift happen...
^ mine has always done this
sv650_ck is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 01:25 PM   #14
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

its inevitable.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 07:14 PM   #15
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

Quote:
Originally Posted by muoto View Post
I just notice that in "predicted map table" I had 40kPa in TPS 0% line... I set it to 0kPa. ..let's see how it works....
You want 1 and 2k rpm at the right kpa with the car at rest, at 4k u want 17kpa and at 6k and 8k u want 0s. Make sure your fuel map at 4500-8k rpm 0kpa is 0 for fuel.

You can also try setting the fuel cut on lift off at 0ms and see if u got the spike again.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 08:11 PM   #16
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Looks like a happy place. Extra fuel on lift makes fireballs and also pistons like it.
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 08:27 PM   #17
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

Quote:
Originally Posted by Faeflora View Post
Looks like a happy place. Extra fuel on lift makes fireballs and also pistons like it.
Yeah but it sucks unless the spark is pulled 50 degrees.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 11:28 PM   #18
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Central, NJ
Posts: 201
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by sv650_ck View Post
^ mine has always done this
+1
PhantomRoadster is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1.8 TB/TPS for use with 1.6 wiring Elfering MEGAsquirt 17 12-16-2016 07:44 PM
FS/FT: 03.5 Mazdaspeed Protege leatherface24 Cars for sale/trade 15 10-16-2015 12:35 PM
TPS based AFR map for better mileage (?) elior77 MEGAsquirt 30 09-23-2015 07:38 PM
VE analyze and Autotune seems funny (noob) TorqueZombie MEGAsquirt 64 09-18-2015 06:03 PM
Air Coolant Correction 86-145 iparnell MEGAsquirt 2 09-13-2015 08:04 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:32 PM.