Mobius's Build - Brotrex and Bromex galore! - Page 7 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Build Threads Building a motor? Post the progress here.

Closed Thread
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-12-2013, 08:43 PM   #121
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,109
Total Cats: 518
Default

I'll take the RS-3s off your hands. $20.
curly is offline  
Old 04-14-2013, 01:52 AM   #122
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Mobius's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 3,178
Total Cats: 267
Default

Dyno on Thursday went well. The new fuel pump was the ticket, went from going lean over 5.5k to very rich. We spent most of the hour pulling fuel.

This is where I want my Reverant MS3x+ enhanced to exist, so I can tell it what AFR target I want. Tuning with the Xede is not difficult, but it's a bit tedious and there's some guesswork involved. And it doesn't seem to really like loading new maps on the fly - for consistent results it's power off, power on, upload the new map, burn the map to eeprom, start the car.

I have somehow, in the midst of preparations for the first track day Monday, misplaced the dyno sheet so can't post it. 187whp / 157wtq were the numbers. I didn't mess with timing at all from what I had, pulling more in boost as rpm grows to 4deg from stock over 6k. We didn't pull to fuel cut, probably should have done one just to do it.

Wing is on. I can get the jack into the trunk if necessary, but not the helmet. So for now only the chair goes in the trunk. Trailer is hooked up, lights are tested, only thing left to do is put the numbers on and pack food.
Mobius is offline  
Old 04-14-2013, 10:51 PM   #123
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2011
Location: Beaverton, OR
Posts: 737
Total Cats: 30
Default

WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOT WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOT!!!!!!!!!!!!!!!
greddygalant is offline  
Old 04-15-2013, 01:23 AM   #124
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,109
Total Cats: 518
Default

Ahahahahahaha Martin was deleted.

Imma just gonna drop this here...



At least you're racing though. I'll see you in the AM! Gopro with telemetry to follow...
curly is offline  
Old 04-15-2013, 11:07 PM   #125
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Mobius's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 3,178
Total Cats: 267
Default

Mods: I require an explanation as to why a post was deleted from my thread. I happen to personally know the poster of the post in question. I await your response. This is mt ******* . net. We don't get our panties in a wad over trivial bullshit. You think a post is out of line in one of my threads and that I may find it offensive or insulting,, you give me the courtesy of checking with me before moderating it.

Edit: before moderating it in my name. If a post is out of bounds of the Terms of Service for the site you do what you need to do. That was not the case for the post in question, so gtfo.
Mobius is offline  
Old 04-15-2013, 11:30 PM   #126
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2011
Location: SE NM
Posts: 1,461
Total Cats: 48
Default

The post said WOOT... and in very long form. That was it. It was spam from a noob with a low post count.
Chilicharger665 is offline  
Old 04-16-2013, 12:47 AM   #127
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2011
Location: Beaverton, OR
Posts: 737
Total Cats: 30
Default

A. It was not spam
B. It was a celebratory woot because I was excited that Mobius had his car all together and ready for our trackday that happened today.
C. It was a long woot because I was excited to see that not only was the car running better but that it was also going to have it's beautiful new wing.
D. The moderators here seem to be bored and perhaps might need to go suck a Costco sized bag of dicks.
E. A comment such as D might be grounds for having it deleted/banning me. the celebratory woot in the thread of a friend, I think not.
F. Had a great time driving with Mobius today, had some good battles out on the track and his car look AMAZING with the wing on.
G. that is all.
greddygalant is offline  
Old 04-16-2013, 01:07 AM   #128
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 194
Total Cats: 10
Default

Woooooot! Martin!
oregonmon is offline  
Old 04-16-2013, 12:29 PM   #129
Newb
 
Join Date: Nov 2012
Location: Vancouver, WA
Posts: 10
Total Cats: 1
Default

PDX newbs unite! You still need to sell me your hardtop Mobius.
Sploinkin is offline  
Old 04-16-2013, 12:47 PM   #130
Destroyer of Inconel
iTrader: (37)
 
EO2K's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: In ur driveway, abusin' ur WPA
Posts: 9,642
Total Cats: 954
Default

All ya'll postwhorin' n00bs has now been reported. Welcome to Thunderdome



Attached Thumbnails
Mobius's Build - Brotrex and Bromex galore!-thunderdome5.jpg  
EO2K is offline  
Old 04-16-2013, 02:26 PM   #131
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Mobius's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 3,178
Total Cats: 267
Default

Track day was awesome. Lowered my best time for PIR from a 1.42 to 1.34.12. Spec Miata record is a 1.31.3 so I have a ways to go there.

Peak G was 1.36. Peak sustained G's are in the 1.24 range. I ran both the 205 Rivals on the 8's (morning session, cold) and the RS3's on 9's for the other three sessions. The Rivals made more noise than the RS3's, and I averaged about .2G less on them. But they were run in the coldest session, first track day of the year, and I didn't want to make too much noise with them because we get fingers wagged at us if we appear to be overdriving - the HPDE organizers want 9.5/10ths at most. In raw lap time comparisons the Rivals were about 3 seconds slower. For a smaller tire on a smaller wheel I think they did very well.

The car was extremely stable at all speeds and I could really tell that the rear was planted in the one high speed ess (T10/T11). Super pleased.
Mobius is offline  
Old 04-16-2013, 06:35 PM   #132
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,109
Total Cats: 518
Default

Alright, one and final warning for everyone.

Yes, there are a few newbs with low posts. I'll keep them in line, but they're all friends of ours in the Portland area. They all have quick miata track cars. They're just used to CR, give them a chance, I pointed them this way to see what all the track rats are doing over here.

And [email protected]

P.S. Ironically, I got the reported post emails while at the track with all of them.
curly is offline  
Old 04-16-2013, 10:12 PM   #133
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2011
Location: Beaverton, OR
Posts: 737
Total Cats: 30
Default

That is ironic, very ironic. Anyways, Mobius, terrific job on the car, had fun battling with you when I was out there in both cars, hopefully next time the galant will be in fighting form and we can have some more high speed battles.
greddygalant is offline  
Old 04-17-2013, 12:48 AM   #134
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Mobius's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 3,178
Total Cats: 267
Default

Yes it was a good time. The Galant is surprisingly fast
Mobius is offline  
Old 04-17-2013, 02:05 PM   #135
Junior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Oct 2011
Location: Naperville
Posts: 369
Total Cats: 3
Default

Are we talking a Mitsubishi Galant?
tomiboy is offline  
Old 04-17-2013, 07:44 PM   #136
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,109
Total Cats: 518
Default

Yup. I'll let Martin (greddygalant) jump in with the full spec sheet, but he's spent entirely too much on that barge of a car. It is indeed fast.

Martin: a little hint: These guys really like a dyno sheet. Post numbers without one and I may give you a warning.
curly is offline  
Old 04-18-2013, 05:33 PM   #137
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2011
Location: Beaverton, OR
Posts: 737
Total Cats: 30
Default

haha, barge smarge, my galant weighs only about 150 pounds more than Mobius's NB, I won't clutter this thread with info on it.
greddygalant is offline  
Old 05-03-2013, 01:43 AM   #138
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Mobius's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 3,178
Total Cats: 267
Default

Had a great drive through the hills of NW Portland today.

Then the car died. Immediately before dying, it had lost power. Like, allofit. I pulled over and parked, as I had reached my destination. Then it wouldn't start. It would crank and sputter, but not start. Called for a tow truck.

During the wait I poked around and checked obvious stuff, didn't see anything wrong. Couplings all coupled, wires all attached, none obviously the victim of horrid melting or abrading incidents, etc. After about 45 minutes it started but sounded terrible.

Martin of Galant fame was able to drop by and assist with diag. The truck brought it back to the house and we commenced work. During all of this I got two codes for the MAF from the ecu (po102 and po103; low and high voltage respectively) as well as po300 (random cylinder misfires, would result from bad maf signals) and an odd po480 which is a complaint about cooling fan #1, which is running fine and turning on and off appropriately.

Martin and I are pretty sure that the MAF has actually gone bad. I have extended the MAF connector harness so it would reach where it needs to be with the rotrex install; we stripped all the covering off it it back to where it rejoins the original wrapped harness and it all looks good. The car runs, but poorly, and sounds terrible. Normally at idle my AF gauge fluctuates between 14.1 - 15.5 or so; at the moment it's much less consistent and bounces between say 12ish and 17ish. Plugs all look pretty black, but equally black, and all gapped at .030.

The MAF possibly slowly dying recently would explain several things, like why my tune seems somewhat unstable.


But on the good news front, we did a compression check.
#1 180
#2 180
#3 180
#4 180

That's a 130k mile engine that has been boosted for about 10k miles. And driven flatout.
Mobius is offline  
Old 05-03-2013, 04:08 AM   #139
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,109
Total Cats: 518
Default

Hope it's not a coolant sensor. That would explain the starting after 45 minutes. It's be a lot cheaper too. I've heard of them failing. Haven't heard of any mafs failing. See if it runs fine in the morning, it's an easy way to prove me wrong.
curly is offline  
Old 05-03-2013, 07:15 PM   #140
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Mobius's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 3,178
Total Cats: 267
Default

Doesn't run fine. Still borken. Swapping MAF's had no effect. My scangauge is reporting coolant temps which appear accurate, so I don't think it's the coolant sensor. Unless there are two. The car starts, sounds sort of like a subaru, runs poorly, and I can floor it and watch the tach slowly climb.

I have only 12in HG vacuum when I used to have 22in HG vacuum. This is a problem ... I have applied suction and was not able to find the leak via ear. I have applied pressure, and used soapy water, and have not seen a leak anywhere on the tb gasket, IM gasket, or miscellaneous hoses.

Since the compression test was good, I am assuming the valves are ok and seating properly. Something mechanical somewhere is causing my vacuum leak. Maybe egr valve?
Mobius is offline  
 
 
Closed Thread

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 07:13 AM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Is my swirl pot design okay? FrankB Race Prep 10 10-02-2015 10:00 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
Image resizer concealer404 Front Desk 3 09-29-2015 01:41 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:19 AM.