Shuiend tries built motor #4, lets see how I break this one - Page 39 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Build Threads Building a motor? Post the progress here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-03-2011, 10:53 AM   #761
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,061
Total Cats: 908
Default

Holy ******* ShitBalls my car is fast when you start out in second gear. I am also over boosting like a ************ in lower gears. I hit 180-190kpa in 5th and 6th, but over boost to 215kpa in 3rd. I get 180kpa around 3600rpms with VVT disabled.

shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 10:58 AM   #762
Elite Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 2,667
Total Cats: 67
Default

is your WG signal big enough?
shlammed is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 10:59 AM   #763
Elite Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 2,667
Total Cats: 67
Default

Also, with VVT not working... is it possible the engine is huffing and moving more air than it is making power so it causes you to overboost?
shlammed is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 11:15 AM   #764
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,061
Total Cats: 908
Default

Quote:
Originally Posted by shlammed View Post
is your WG signal big enough?
My wastegate signal is 9/32 I believe. I currently just have it going to a bottom port and have the upper port unplugged according to the Tial directions.

Quote:
Originally Posted by shlammed View Post
Also, with VVT not working... is it possible the engine is huffing and moving more air than it is making power so it causes you to overboost?
Could be, I am not sure. I will hopefully be enabling VVT soon. I also want to get my EBC setup and see if that helps control over boost.

I also need to play with VSS some more. It did not seem to be working.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 11:38 AM   #765
Elite Member
iTrader: (9)
 
TurboTim's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chesterfield, NJ
Posts: 6,339
Total Cats: 229
Default

I am pretty sure Hustler had overshoot boost issues when running ghetto/single port wastegate stylie.
TurboTim is online now   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 11:45 AM   #766
Elite Member
iTrader: (2)
 
Faeflora's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,780
Total Cats: 119
Default



How long is your line from wg signal soruce to wg port?

Are you just on spring pressure now?
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 11:49 AM   #767
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,061
Total Cats: 908
Default

Quote:
Originally Posted by Faeflora View Post

How long is your line from wg signal soruce to wg port?

Are you just on spring pressure now?
Line is probably less then a foot long. I am just on waste gate springs and I believe the ones I have in there should be about 10psi.

I am not overly concerned about the over boost right now, mostly because I am just enjoying the car and I know it can handle it fine.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 12:18 PM   #768
Antisaint
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,638
Total Cats: 47
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
On a different note. I took a video of my Tial BOV in action. The stopper thing seems to close sort of slow. Does it look normal to all the guys who have a tial BOV?
Mine is the same way.
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 12:41 PM   #769
Elite Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 2,667
Total Cats: 67
Default

shiend.... try adding the nipple for the top port to another bottom port with the top unloaded... so 2 lines to the bottom and none to the top.

see if that helps....

i never had overshoot problems with my MS-V
shlammed is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 12:51 PM   #770
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,061
Total Cats: 908
Default

I will give that a try tonight possibly.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 05:30 PM   #771
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Central-ish VA
Posts: 4,449
Total Cats: 16
Default

***** weak...
neogenesis2004 is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2011, 05:44 PM   #772
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,061
Total Cats: 908
Default

Quote:
Originally Posted by neogenesis2004 View Post
***** weak...
Are you saying when you get back to the US you will do better?
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2011, 12:56 AM   #773
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,061
Total Cats: 908
Default

I lied about topping out at 180kpaish in 5th gear. I definitely hit 210kpa if I hold it to redline. I get 180kpa by 3600rpm always, then at 5200rpm I am at about 200kpa.

I think I am going to try some different springs tomorrow and see what happens.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2011, 07:52 AM   #774
Elite Member
iTrader: (9)
 
TurboTim's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chesterfield, NJ
Posts: 6,339
Total Cats: 229
Default

You can run a 8psi spring and use EBC with both ports to bring it up to where you want it.

12psi (180kpa) by 3600 with your larger-than-typical 56trim 2871 & .86a/r is pretty good.
TurboTim is online now   Reply With Quote
Old 05-04-2011, 09:14 AM   #775
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,061
Total Cats: 908
Default

Quote:
Originally Posted by TurboTim View Post
You can run a 8psi spring and use EBC with both ports to bring it up to where you want it.

12psi (180kpa) by 3600 with your larger-than-typical 56trim 2871 & .86a/r is pretty good.
Setting up the EBC and using both ports has always been the plan. It is just a little further down the road once I get done just enjoying the setup.

I am actually very happy with the spool how it is so far. I also know when I enable VVT that it should spool even quicker then.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2011, 02:49 PM   #776
Elite Member
iTrader: (2)
 
Faeflora's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,780
Total Cats: 119
Default

Hmm I am actually seeing better spool than that.

If you are running really conservative timing though, that would explain why. I messed around with reducing timing to get better spool and I failed.

Also in my WG spring swappage experience, I hit 9, 15, 17, and 20psi all at about the same RPM. The spring doesn't snap open; it gradually opens up.

That **** was all kind of irrelevant but I came here just now looking for spool data...
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2011, 03:05 PM   #777
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,061
Total Cats: 908
Default

Quote:
Originally Posted by Faeflora View Post
Hmm I am actually seeing better spool than that.

If you are running really conservative timing though, that would explain why. I messed around with reducing timing to get better spool and I failed.

Also in my WG spring swappage experience, I hit 9, 15, 17, and 20psi all at about the same RPM. The spring doesn't snap open; it gradually opens up.

That **** was all kind of irrelevant but I came here just now looking for spool data...
You have VVT enabled right? And you have also tuned your built motor somewhat. I am still running the spark table that I made for ms1 on my old 2554 setup. So there is still a lot that I can probably do to to help with spool.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2011, 07:59 PM   #778
Elite Member
iTrader: (2)
 
Faeflora's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,780
Total Cats: 119
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
You have VVT enabled right? And you have also tuned your built motor somewhat. I am still running the spark table that I made for ms1 on my old 2554 setup. So there is still a lot that I can probably do to to help with spool.
Indeedyo VVT is doing it's thing. I expect post tune your setup's spool will stomp mine.
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2011, 02:14 PM   #779
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,061
Total Cats: 908
Default

I have been daily driving the car for the past 2 weeks. It has been going strong with no major issues. I have decided that I hate TurboTim though. I have not gotten better then 20mpg since installing the the new setup. I tend to boost to much.

With VVT and EBC hooked up I can hit 225kpa at about 3750rpms.

I also built myself a new heat shield. There is a good reason that I pay people to fabricate things for me instead of doing it myself. **** I make looks like ****.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2011, 02:43 PM   #780
Moderator
iTrader: (11)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 14,396
Total Cats: 1,252
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
Damn!

Maybe you should take some construction paper and your Winnie the Pooh safety scissors and practice a little first...
sixshooter is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
330whp/343wtq 2005 MSM - $16,500 - CO 05pearl Cars for sale/trade 21 05-17-2017 08:12 AM
Making my daily, less of a daily 96morbst Meet and Greet 11 04-16-2016 03:08 PM
2000 Miata brain built MS3. Idle issues/ give my tune a look? sickmiatabra MEGAsquirt 0 04-13-2016 09:54 PM
Engine refresh plan beatle Engine Performance 13 03-06-2016 02:07 PM


Tags
patsmx5 is dumb

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:06 PM.