Bought NateTheShake/neogenesis2004's Ford Mineral Turbo Miata - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


DIY Turbo Discussion greddy on a 1.8? homebrew kit?

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-23-2010, 01:56 AM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 35
Total Cats: 0
Default Bought NateTheShake/neogenesis2004's Ford Mineral Turbo Miata




Hi, I'm a total car noob and picked this up. The car dies %90 percent of the time on full stops. I drove it the other day and the rpms at idle aren't steady. Sometimes at a stop it is fine, usually it will die. After it dies it will take 5-15 seconds before the engine will turn over and it starts. I see the "charge" battery light come on when it dies and asked the seller if it was that and he said it isn't. He knows a bit about cars and I'm pretty sure if it was those small things he would just say it needs a new battery/alternator then "it needs to get tuned right"The car's engine feels fine as long as I don't do a complete stop. Anyone in the Philadelphia area want to take a look at it? There are tons of stop signs/red lights here. :(

Also tell me everything you know about this car. Mods can move this if I put it in the wrong section. What program do I need for my laptop.

Link/info about the car when it was sold on here. I bought it from the guy who traded a 4x4 for it.

https://www.miataturbo.net/cars-sale-trade-6/1992-mazda-miata-%24%244500-51095/

Quote:
Originally Posted by NateTheShake
"Here's what I've got wrapped up in there right now:

FM Voodoo Turbo kit GT2560R
DIYPNP by Brain
FM high flow cat
FM 2.5 turbo exhaust
RX7 460cc injectors
4.30 LSD from a '99
FM Stage 1 Clutch & stock 1.8 flywheel
Innovative LC1 WBO2 with gauge
Rota 15" wheels (I forget the name) with 195/50/15 Kumho AST
H&R Sport Springs
KYB AGX dampers
Jackson Racing solid sway bars
Racing Beat adjustable end links
Energy Suspension poly bushings (installed)
Hard Dog Hard Bar
'94-97 brake mod
Hawk HPS pads
Centric OE rotors
S/S brake lines from Moss Motors
S/S clutch line

I also have a set of Boss Frog door bars and frame rails not installed at the moment I might throw in with the car.

The good: The engine runs fine and the car just needs a good tune

The bad: The engine needs a tune! I am still learning the whole standalone thing and never got the tune sorted out.

For what it is I believe the buyer is getting a great deal, but don't expect a show car or a flat out turn-key."

Last edited by wheresmycar; 09-23-2010 at 02:08 AM.
wheresmycar is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2010, 03:18 AM   #2
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,812
Total Cats: 187
Default

How much money did you spend on this thing? Where exactly are you from, and what laptop do you have / what OS are you using?
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2010, 03:37 AM   #3
Elite Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Gainesville,Fl
Posts: 3,354
Total Cats: 7
Default

If this car belonged to two members surely they posted info on it. Search their posts and what not.

I'm diggin' that body. Treat her well.
turotufas is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2010, 06:58 AM   #4
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Central-ish VA
Posts: 4,449
Total Cats: 16
Default

I'd start with the MS. When It left my hands is was stock, running on the stock ECU. Had no issues then. Now it has MS and you say it has idle and hot start issues. So I would guess that both of those things need better tuning. Thats about as much as I can help though, I suck at tuning idle and other **** like that. I would try getting a msq from Brain again, completely reflashing the firmware on the MS maybe, and then reloading the new msq. Then you can at least hopefully rule out the firmware being corrupt. Plus you'll also get a msq that has been combed over for 4-5 years.

Most likely its tuning and possibly parameters setup wrong. Just guesses though.
neogenesis2004 is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2010, 09:18 AM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

I built the MS, nate had emailed me once asking for help tuning, and that's probably just what it needs: major tuning.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 03:36 AM   #6
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 35
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by thirdgen View Post
How much money did you spend on this thing? Where exactly are you from, and what laptop do you have / what OS are you using?
$3600
Philadelphia.
Dell Mini 9" netbook with no free space. I have to buy an external drive.
Windows XP

It looks like I have a lot of reading to do or spend $???.00 to get it professionally tuned.

How much RWHP should I try for(with this setup) without braking something? and what PSI should I stay under?
wheresmycar is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 04:53 AM   #7
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,110
Total Cats: 518
Default

Just read up on how to tune, I wouldn't say you need to dump money into a professional tune, unless you really want to. Start messing with accel/deccel settings, one at a time, to see if it helps.

I'd say whatever PSI gets you to 200hp is safe and easily possible.
curly is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 11:12 AM   #8
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Setting that rubber hose on top of the turbo manifold is a good idea.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 12:55 PM   #9
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Central-ish VA
Posts: 4,449
Total Cats: 16
Default

With that reflective sleeve it doesn't matter for **** Trey. I had it like that back when I was having issues with my manifold glowing as red as the sun with the built motor I had in there and it never had a single issue. The hose is fine like that as long as its not making direct contact to the manifold, that sleeve is rated to reflect passive heat up to like 1200 F continuous. Just look back at my build thread if you need any more proof. I didn't even have a turbo heatshield that covered the top. I just used conduit tab mounts attached to the valve cover to keep it from falling down onto the manifold.
neogenesis2004 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 02:01 PM   #10
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Quote:
Originally Posted by neogenesis2004 View Post
With that reflective sleeve it doesn't matter for **** Trey. I had it like that back when I was having issues with my manifold glowing as red as the sun with the built motor I had in there and it never had a single issue. The hose is fine like that as long as its not making direct contact to the manifold, that sleeve is rated to reflect passive heat up to like 1200 F continuous. Just look back at my build thread if you need any more proof. I didn't even have a turbo heatshield that covered the top. I just used conduit tab mounts attached to the valve cover to keep it from falling down onto the manifold.
What type of sleeve is that? I bought some sleeving too and it ******* melted without touching anything
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2010, 07:27 PM   #11
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Central-ish VA
Posts: 4,449
Total Cats: 16
Default

This is exactly what it is, should have 0 issues using it:
http://www.heatshieldproducts.com/he...eld_sleeve.php
neogenesis2004 is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2010, 04:55 PM   #12
Elite Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default

Id bleed the clutch and brakes, clutch master looks dirty.
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2010, 03:07 PM   #13
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2008
Location: Trailer County
Posts: 530
Total Cats: -9
Default

What year is the car?
mazpr is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2010, 10:01 PM   #14
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Central-ish VA
Posts: 4,449
Total Cats: 16
Default

92
neogenesis2004 is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2010, 02:23 AM   #15
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 35
Total Cats: 0
Default

UPDATE!: It's been tuned! It no longer dies in the short test.
What kind of power should I be making. I put down 210 rwhp on the dyno. I'm not sure if it was held back a bit because of the 2nd issue listed below.

I have a belt squeal in the alternator. I need to tighten the belt.
I still have a stumble and I end up with missing data to the TunerStudio.
Could Possibly be one cylinder is not sparking every time it should.
or
Could be the CAS

The rpms sometime bounce from 2k-2.5k rpms at idle.
It sometimes dies at random but a lot less than before that the tuning did not fix.( i forget if this was in idle or not)
Possible CAS?
Coil Pack?
Spark plug or wires?
Ignition needs cleaning?

I have a small leak in one of the small coolant hoses on the left side. dripped only a little bit throughout the whole testing
wheresmycar is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2010, 09:34 AM   #16
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

your Idle settings for your DIYPNP need to be tuned, can you post the MSQ?

IF you can datalog the stumble event, we can probably determine the cause.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2010, 03:18 PM   #17
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 35
Total Cats: 0
Default

I let them do all the programing.
Here's a comment on the miata;
"we couldnt even get before numbers, the tune was absolutely horrible lol

it was 17.5 AFR almost everywhere accept idle.

just creeping into boost at 3k it was still extremely lean 17-20 afr..

very scary.

on a rich pull with less timing it made 180rwhp

cleaned up to an 11.80 and 18deg timing it did 210rwhp

i was most impressed with the 186ftlbs of tq!

car has an ignition issue though, bad hall effect sensor or crank/cam sensor
every now and then it comes out of synch with the ecu and you get junk in and junk out and it will have a tiny miss and blip the tach off and back on."
wheresmycar is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2010, 03:22 PM   #18
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

take a datalog and we could confirm that. still need to tune the close loop idle settings if you want good idle.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2010, 02:13 AM   #19
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 35
Total Cats: 0
Default

I have never touched that program yet. I'd need a total noob walk-through.

Here's a dyno chart. Is anything wrong with it? A boost leak or anything?
wheresmycar is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2010, 09:58 AM   #20
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Central-ish VA
Posts: 4,449
Total Cats: 16
Default

Your boost is creeping up for sure as your RPMs increase. I don't personally think thats a bad thing though if it's not knocking, just makes it more fun. I'm not the one to talk to on tuning though, I'm terrible with MS beyond soldering it together.
neogenesis2004 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NIB Supertech Pistons and Rings 84.0mm 8.6:1 skou Miata parts for sale/trade 2 09-20-2015 05:32 AM
New here, saying hi, here's what I'm workin with. SuperSneakySecretSquirrel Meet and Greet 5 09-06-2015 09:30 PM
2009 Subaru WRX Hatchback - Pearl White - 83k miles - $16999 Braineack Cars for sale/trade 3 09-04-2015 03:12 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:09 PM.