EMB DEAD car runs but no Communication - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


E-Manage Post your questions about greddy e-manage installation and tuning here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-13-2009, 09:20 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 17
Total Cats: 0
Default EMB DEAD car runs but no Communication

i was tuning my car this morning ,exportted my data to my emanage blue unpluged my usb from EMB went for a drive, came back and now i have no communication with the unit with my laptop or desktop could it be dead?
please help i have done everything com ports install freash support tool
is there a way to do a master reset ion the EMB? HELP

my EMB will not go online
ETAPRIME is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2009, 01:35 AM   #2
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Shalimar, FL
Posts: 965
Total Cats: 7
Default

Is the EMB working at all? I forget if its supposed to, but does the light come on when you start the car? Does the car still drive like it you had it tuned? In Windows, do you see the device at all in device manager? Are you using serial or an adapter from serial->usb? Try a different port on the PC if possible, if you're using an adapter, try a different one. I've never heard of an EMB just dying, though I'm sure it's possible, I bet your issue is on the PC side.
messiahx is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2009, 11:21 AM   #3
Senior Member
 
steelrat's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 514
Total Cats: 0
Default

More than likely it's a com port issue. USB to serial adapters have a habit of changing com port numbers if used in different slots. Also it's possible that the adapter died.

I would be suprised if your emb isn't communicating, but still "working"....

You could try a different usb to serial adapter.... or swap emb cables with somebody....

Dave,
steelrat is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2009, 12:11 AM   #4
Newb
 
Join Date: Oct 2004
Location: Canada
Posts: 24
Total Cats: 0
Default

I second what Dave said, the EMB can be flaky when using a usb-serial adapter cable. I find with mine, alot of the time it loses communication during real time logging and reseting the computer usually fixes it. However, sometimes even after a reset, it still won't talk to it.

Fire up my old pentium III 650 notebook with a dedicated serial port and use it instead and it has never once failed.

My bet is its just acting funny with your adapter and your emulated comm port in windows. Try and test it with the proper serial cable on an older laptop before panicking.

Regards
007miata is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2009, 08:11 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: eglin afb florida
Posts: 72
Total Cats: 0
Default

im having a similar issue with ultimate. when my laptop is connected, and the program is open, all i get is a box that says "communicate in real time?" "ok" or "cancel" and everytime i hit ok or cancel, the box pops up again three seconds later. and it keeps doing that.
turbo94 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2009, 12:41 AM   #6
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 161
Total Cats: 0
Default

Another one...

Incredible, more than 500 dollars and the company has not resolved simple communication issues.

I got two laptops, one with XP and another one with Vista, the XP is useless no communication at all.

On the Vista, got to uninstall the Support tools, sometimes a few times, uninstall the com port drivers and maybe one out of five times it will read it.

Then it works well, if I take a one hour break, once I come back it is back to zero.

The E-Manage piggy back controls are a breeze to work on and very reliable, but the software communication to the hardware is VERY mediocre.

Now I am fishing on Craigslist for an old laptop, this is unreal. I am seriously selling it on CL, do not know yet...
psiturbo is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2009, 02:39 AM   #7
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2007
Location: North Cackalackey
Posts: 716
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by turbo94 View Post
im having a similar issue with ultimate. when my laptop is connected, and the program is open, all i get is a box that says "communicate in real time?" "ok" or "cancel" and everytime i hit ok or cancel, the box pops up again three seconds later. and it keeps doing that.
your problem is that your version does not match on the emu and compute update software and comp both it will go away
musanovic is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2009, 10:51 AM   #8
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 161
Total Cats: 0
Question

Quote:
Originally Posted by musanovic View Post
your problem is that your version does not match on the emu and compute update software and comp both it will go away
What?

The version does not match < What does it mean?

Can you explain how to resolve the version does not match?

comp both it will < What?

psiturbo is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2009, 10:06 PM   #9
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Shalimar, FL
Posts: 965
Total Cats: 7
Default

You can get updates for the PC software as well as the included firmware updates from GReddy's site: Greddy - Founded and Driven by Racers

Click your product and there should be an update link on the next page.
messiahx is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2009, 01:15 AM   #10
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2007
Location: North Cackalackey
Posts: 716
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by messiahx View Post
You can get updates for the PC software as well as the included firmware updates from GReddy's site: Greddy - Founded and Driven by Racers

Click your product and there should be an update link on the next page.
just like said
musanovic is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rotrex cooling issue gsyk59 Engine Performance 49 11-22-2015 05:11 AM
Looking for some EMS4 help E=MC^2 DIY Turbo Discussion 29 10-20-2015 01:03 AM
VE values too low? compuw22c MEGAsquirt 4 09-12-2015 08:42 PM
Compression test results Colipto General Miata Chat 3 09-11-2015 02:44 PM
AFR Not showing anything eunosgippa MEGAsquirt 0 09-09-2015 06:19 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:20 PM.