finally it starts...but wont idle - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


E-Manage Post your questions about greddy e-manage installation and tuning here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-17-2007, 09:43 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Location: Issaquah, WA
Posts: 166
Total Cats: 0
Default finally it starts...but wont idle

Ok thanks to my many questions and viewing peoples maps the car starts.


Here is the new question.


How do I even out the Idle?

It starts jumps up to about 1400 and then drops to 650 then back up to 1200 and then back down to 650. It does this over and over again. If I give it a little gas it will stumble and then run perfect over 2k. I data logged but I dont know how to post files on here for you guys to see. I am running oo' 280cc injectors.

And I am REALLY new at this so when you tell me to adjust stuff please give me the idiot version. Thank you
piratetim is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 10:40 PM   #2
Junior Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Melboure australia
Posts: 171
Total Cats: 0
Default

Have a play with your idle screw on the throttle body, it sounds like its hunting so maybe try going clockwise otherwise turn it down by going anti clockwise
sprx3 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 11:11 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Location: Issaquah, WA
Posts: 166
Total Cats: 0
Default

ok ill try that.

Should my airflow output map have a scaling starting at 500 and go 500 increments up to 8000? originally it was at 2000 but I chnaged it and it seems to work better but what is your input.
piratetim is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 12:49 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Melboure australia
Posts: 171
Total Cats: 0
Default

Im pretty new to this also, but my understanding is that anywhere "in between" is automaticly calculated / corrected, so i would assume that if the map has not been fully completed it would do so, but in saying that it would prob only do it up until the last value entered so yeh you should benefit by setting & populating the map up to its redline, if you havent populated anything yet it would not make a difference though

zoran
sprx3 is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 01:06 AM   #5
Newb
 
Join Date: Apr 2007
Location: Sydney, Australia
Posts: 10
Total Cats: 0
Default

Do the Emanage Ultimates need the 1k ohm resistor connecting ground to MAF in?

I installed my EMB on the weekend and it did the exact same thing (hunted around for idle) but I didn't rev it. It was WAY too rich (could smeel the fuel). I forgot that there needed top be a resistor grounding MAF in.

5c from DickSmith and a bit of solder solved my issue.
Bevan is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 01:10 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Location: Issaquah, WA
Posts: 166
Total Cats: 0
Default

I used a boomslang pnp so im not sure....
piratetim is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 01:13 PM   #7
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,323
Total Cats: 1,920
Default

Quote:
Originally Posted by piratetim View Post
Should my airflow output map have a scaling starting at 500 and go 500 increments up to 8000?
Back up a sec. Airflow output map? I assume you're doing MAF removal then, yes? If so, congrats on making it happen for the NB crowd.

The EMU software does interpolate between cells, however if there are any zeros adjacent to whatever cell you happen to be in at the time it will screw up the interpolation somewhat. You really need to populate data into all the cells, even if it's just a guess.

From my own experiences in AFM removal, I'd suggest that you reconnect the MAF sensor for a while and drive while comparing MAF in to MAF out. This is how I fine-tuned my Airflow Output Map, even after all the primary data-gathering was done.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 02:38 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Location: Issaquah, WA
Posts: 166
Total Cats: 0
Default

yes I did manage to get my NB to run with no MAF. My intercooler piping is extremely restrictive on fitting a maf back into the system, this is why I have been fighting so hard jus to get the car back running. Im about to head to the garage fix my idle. If I can get that to stop running then that means I can finally drive it around and data log and actually start tuning.
piratetim is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:24 AM.