ignition timing? bad timing? PCV? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


ECUs and Tuning Discuss Engine Management, Tuning, & Programming

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 11-17-2011, 12:49 AM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 12
Total Cats: 0
Default ignition timing? bad timing? PCV?

I have a 1995 miata M edition with just over 115,xxx miles and i just recently decided to go ahead and remove all my lifters and clean them thoroughly and put them back in.

none were collapsed or broken, just dirty, they all had full compression when i put them back in and reset the timing. Now, i go to start the car and sometimes it starts and runs fine for about a minute at perfect idle [850]... give it gas, comes right back to idle, timing sounds fine, all pulley's, electrics, accessories, everything fine....

then, other times i start, weak idle, give it gas and i get a major bog down like a huge vacuum leak, sound likes it's maybe running a cyclinder short at times and just shuts off for no reason and then can't restart.

almost as if the entire engine has a huge short in it or something but it sounds like an air flow/fuel flow issue...

any ideas?

also need to know if it's OBDI or OBDII? i heard there were some discrepancies with the 95' miata's
sidewayz bo is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2011, 04:20 AM   #2
Junior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2009
Location: Simi valley
Posts: 203
Total Cats: -8
Default

Im guessing you dont have a standalone ecu..?
amak87 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2011, 03:34 PM   #3
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

I suspect you've got a vacuum leak, but it never hurts to check timing as well.

All 1995 Miatas are OBD1. There was a rolling change that showed up in mid 1995 to the wiring harness, but that didn't include any OBD2 functionality.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM
Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine. Greasyman General Miata Chat 2 09-28-2015 11:44 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:00 AM.