COP upgrade, did i get fu**ed? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Engine Performance This section is for discussion on all engine building related questions.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-12-2011, 02:36 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tyler, TX
Posts: 254
Total Cats: 0
Default COP upgrade, did i get fu**ed?

Well I bought a spare "1.6" ignitor. Opened it up and noticed it only has 7 pins?? WTF! It's pin 4, the tach and diagnostic box pin. Is there anyway to fix this with a clean install or do I need to get another ignitor?

Bought it off of EBAY and it turns out it's for a damn DSM.
85z28 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 02:50 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,868
Total Cats: 1,790
Default

pics please.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 02:58 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tyler, TX
Posts: 254
Total Cats: 0
Default

Attached Thumbnails
COP upgrade, did i get fu**ed?-1318442073659.jpg  
85z28 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 02:58 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,868
Total Cats: 1,790
Default

pics of pins.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 03:02 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tyler, TX
Posts: 254
Total Cats: 0
Default

Attached Thumbnails
COP upgrade, did i get fu**ed?-1318441973442.jpg  
85z28 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 03:04 PM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,868
Total Cats: 1,790
Default

ok i see what you're saying. it's possible that this particular appilcation didnt get it's tach singal from the coils.

this is still okay i think, let me look at diagrams.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 03:10 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tyler, TX
Posts: 254
Total Cats: 0
Default

So would I just hook it up to pin 5? Instead of bonding 4 and 5 together? That's what I'm guessing by looking at the 1.6 schematic.
85z28 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 03:11 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,868
Total Cats: 1,790
Default

yes. that's what i was thinking. but it think the merge was inside the ignitor originally so doesn't really help you.

but you can then slice the wires within the engine harness and call it a day. B/L to B/W


edit: yeah, that's what I would do in this situtation.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 03:28 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tyler, TX
Posts: 254
Total Cats: 0
Default

Is everything going to work, like the tach? And do I need the jumper in the diagnostic box?
85z28 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 04:28 PM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,868
Total Cats: 1,790
Default

do you have an aftermarket ecu?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 05:40 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tyler, TX
Posts: 254
Total Cats: 0
Default

Not yet, Reverant is building me one.
85z28 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2011, 07:39 PM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,868
Total Cats: 1,790
Default

then you don't. reverant shoudl be providing pull up within ecu.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 10-17-2011, 05:07 PM   #13
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tyler, TX
Posts: 254
Total Cats: 0
Default

So it fired right up, granted I had to do some filing on the ignitor box to remove some plastic bumps, but the tach doesn't work. Any thing I can do to make it work with the stock ECU until I get my DIYPNP?
85z28 is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2011, 05:14 PM   #14
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,868
Total Cats: 1,790
Default

It didn't work tying the two wires outside the ignitor like I suggested?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 10-17-2011, 05:25 PM   #15
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tyler, TX
Posts: 254
Total Cats: 0
Default

Oooohhhhh..... so 4 would tie to 5 outside the box? Using the numbers given on the COP writeup.
85z28 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
91 1.6l turbo complete part out. Tony the Tiger Miata parts for sale/trade 63 12-29-2016 03:23 AM
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
UEFI boot help needed mgeoffriau Gaming 38 03-02-2016 04:59 PM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:01 PM.