Great idle, 3g+ cut out!!! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Engine Performance This section is for discussion on all engine building related questions.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-14-2011, 03:47 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Oregon
Posts: 127
Total Cats: 0
Default Great idle, 3g+ cut out!!!

So I tried to take my car out for a spin today after being parked for 3+ months. It started find, idled great, and warmed up fine. After that I hit the street, but when I went to throttle up the car started sputtering. I could only use 1/8 throttle and roll to get it to move. Now when I drive it slow it feels normal, but if I try to lay into it, it coughs, sputters, and bogs out!!. First I found the AFM stuck shut so I took it apart and freed it up. Other then that I haven't done anything else. When I parked it, it ran great. So what else could it be?
Myspeed123 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 04:20 AM   #2
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Oregon
Posts: 127
Total Cats: 0
Default

Please help your friendly Army Soldier while I still have time. Thanks
Myspeed123 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 12:35 PM   #3
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

I don't know **** but water in tank?

what happens if you floor it.
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:01 PM   #4
Senior Member
iTrader: (6)
 
Join Date: May 2009
Location: San Francisco
Posts: 989
Total Cats: 23
Default

Did you do anything to preserve the gas tank before you let it sit? Our jet skis do the same thing, after a while of sitting, they need ome fresh gas run through the system to work well again, even though they will start and idle just fine. Start by topping off with new gas.
wittyworks is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:45 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Oregon
Posts: 127
Total Cats: 0
Default

I put in 5 new gallons of Prem, but I'll drain it all out and start fresh. Should I also change the injectors to my backups? Same type?
Myspeed123 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 04:08 PM   #6
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

One thing at a time. Start with the gas
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 05:14 PM   #7
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Lompoc, CA
Posts: 579
Total Cats: 12
Default

Try some dry gas or heat or something similar.. basically just alcohols that bring any condensation into solution instead of staying water in your tank. Fill it up with fresh gas, use the recommended amount and just drive it.
baron340 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 05:28 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Oregon
Posts: 127
Total Cats: 0
Default

Great I'll give it a try. Any other suggestions would be great! Thanks
Myspeed123 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 10:39 AM   #9
Newb
 
Join Date: Dec 2010
Location: Waterbury
Posts: 33
Total Cats: 0
Default

well it def sounds like a fueling issue to me... does it smell like gas when under load? id fill up more, and put in some drygas, and then let it idle for 20-25 minutes while monitoring engine temp. Then take her out again... if still sputtering around, could be the fuel has started to glaze up in the injectors, or you could have screwed up your fuel filter.... too early to say at this point. success or failure, keep us posted.
taxicabyellow is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2011, 04:31 AM   #10
Newb
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 21
Total Cats: 0
Default

Time to seafoam maybe?
crex is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2011, 04:06 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Oregon
Posts: 127
Total Cats: 0
Default

CAM sensor was out!! Weird that if affected it the way it did, but I throw a spare one in to try it, and it ran GREAT!!! Thanks everyone for the help. I get to drive my car for a few weks again until I'm off again. So next question is what is the best way to store it for a long time? I'm parking it for over a year. So far I have read to drain the gas, refill with new oil, put a teaspoon of oil in each cylinder. Also I'll be putting it on jack stands without the tires. What are some other things to do? Should I pull the fuel lines and blow them out?
Myspeed123 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2011, 04:26 PM   #12
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

????? WTF how do magnetic sensors like that just go bad?

Glad you figured it out.
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2011, 04:33 PM   #13
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Oregon
Posts: 127
Total Cats: 0
Default

Good question. I started with the gas, then AFM, on to the TPS, and then the CAM and it ran great?? So I checked the plugs and wires. They were all great, so maybe whatever it was just worked out during my wrecking? Fact of the matter is I have my baby back. Only for a week though and then time to store it!! Damn it!!
Myspeed123 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Garrett Turbo, 1.8 Oil Pan, & Misc. Stuff nbdooey Miata parts for sale/trade 9 08-30-2017 10:50 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Moroso Air Oil Separator Catch Can Aroundcorner Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 04:20 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:47 AM.