after dead battery, stupid idle HELP - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-17-2007, 09:30 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2007
Location: Malibu, CA
Posts: 749
Total Cats: 0
Default after dead battery, stupid idle HELP

I was a moron and forgot about the parking lights today and the lights drained the battery. So I had AAA come out and give me a jump, and all was well. But once I set off and only moments after the car had started there was a really really loud and bad screeching noise coming from the engine bay which was not there before the jump start. I looked at the engine after I had driven for a few blocks and the accessory drive belts(or something atatched to them) seemed to be making the noise.

Now the squeal has quieted down but the idle has gone all stupid, when off throttle going down to 300rpm and making the car shake and shudder as if it was about to stall.

Do I need to reset the idle somehow? I have had this happen before and the car was normal after being re-started, but now it isn't. Could I need a new battery? Alternator?

I don't know what to do, but this is worrying.
speedf50 is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2007, 09:38 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

check your alternator tensioner.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2007, 04:51 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2007
Location: Malibu, CA
Posts: 749
Total Cats: 0
Default

Well I tightened it, and nothing seems to have changed. After I rev the engine the idle drops between 300 and 500 and pulsates a bit. After a while it goes back up to about 8 or 900 rpm.

Any ideas how the alternator tensioner could be the problem? Something when I cranked it and the starter didn't have enough juice?

The car still seems to run fine, its just the dicky idle thats bothering/worrying me. Other ideas?
speedf50 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2007, 05:46 PM   #4
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2007
Location: North Jersey
Posts: 721
Total Cats: 0
Default

not completely related but.....my saab had a plastic pulley explode from age and cold temperature. the acc belt was riding on the bolt that held the pulley on. the car had a real hard time idling until i shut it down. are all pulleys present and spinning freely?
budget racer is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2007, 06:16 PM   #5
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Has the battery been completely charged yet? Check the voltage with nothing attached to it.
olderguy is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
wiring wideband ground to battery terminal btabor ECUs and Tuning 10 09-28-2015 06:33 PM
Another Alternator thread ihiryu General Miata Chat 9 09-28-2015 11:22 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:14 PM.