Car running rich all of a sudden. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-31-2008, 02:21 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 272
Total Cats: 0
Default Car running rich all of a sudden.

okay, so i got my car tune can running good for a few days. air fuel ration around 14 and 13s... i took it out and done some full throttle runs on the street, came back and turn the engine off and went inside the house for 20 minutes and came back out to drive my car and my car is just running real rich around 10 to 9 airfuel ratio. i can't even go into boost because it will bogg...i am running mega squirt by the way...so what can cause the car to do this? running super rich.
Sleeper_MX5 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 02:46 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

you has leak!

Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 02:52 PM   #3
Elite Member
iTrader: (9)
 
Saml01's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: NYC
Posts: 5,730
Total Cats: 2
Default

IAT correction may be incorrect?
Saml01 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 02:59 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

if no AIT correction, if anythign it will go super lean when heatsoaked....
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 03:02 PM   #5
Elite Member
iTrader: (9)
 
Saml01's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: NYC
Posts: 5,730
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
if no AIT correction, if anythign it will go super lean when heatsoaked....
Unless there is ait correction and the percentage at that temperature point is obscenely high.
Saml01 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 04:05 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 272
Total Cats: 0
Default

so does this mean that my AIT is lose or messed up? how can i fix it?
Sleeper_MX5 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 04:06 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 272
Total Cats: 0
Default

[QUOTE=Braineack;236129]you has leak!

[/QUOTE

my vacume seems fine, 20 at idle, where else do you think it could be leaking?
Sleeper_MX5 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 04:09 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

you have megasquirt, so running off a MAP sensor, it's not going to register any leaks in the IC pipes after the TB. You could have a gapping hole in your pipes and still register 20 ~hg.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 04:26 PM   #9
Elite Member
iTrader: (9)
 
Saml01's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: NYC
Posts: 5,730
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Sleeper_MX5 View Post
so does this mean that my AIT is lose or messed up? how can i fix it?
Just means that some settings need to be checked on.

I dont have megatune installed on this computer so i cant walk you through checking it. maybe Scott can outline the menu you have to go to..
Saml01 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 08:27 PM   #10
Newb
 
Join Date: Feb 2007
Location: Marietta, GA
Posts: 42
Total Cats: 0
Default

From time to time my IAT sensor would lose connectivity with the plug and run rich.
STravisVrooman is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rotrex cooling issue gsyk59 Engine Performance 49 11-22-2015 05:11 AM
Looking for some EMS4 help E=MC^2 DIY Turbo Discussion 29 10-20-2015 01:03 AM
FS/FT: 03.5 Mazdaspeed Protege leatherface24 Cars for sale/trade 15 10-16-2015 12:35 PM
Compression test results Colipto General Miata Chat 3 09-11-2015 02:44 PM
ME221 Now has Autotune and Long Term Fuel Trim Tables Motorsport-Electronics ECUs and Tuning 0 09-05-2015 09:02 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:33 AM.