Halps Ploize (F/P Relay, spark blowout) - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-23-2009, 09:05 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default Halps Ploize (F/P Relay, spark blowout)

So I had a problem starting my car. Pinpointed it to the f/p relay under the steering wheel. Grounding the F/P in diagnosis panel gets the car started.

Replaced it. Car starts fine now. However now I am getting little kicks and the car gave out at idle and didnt restart. Jumped the F/P to GND and the car started, if I would pull it out, it dies at idle. So I had to drive home with the F/P and GND jumped with a paper clip. Is there another relay I don't know about? Does the relay under the dash have to be grounded (via the bracket that holds it on)?


Second, what does spark blowout feel like? I'm getting a random wall (car feels like it hits a wall, I pull off gas and I get a little popping in the exhaust and then the car continues driving fine) sometimes when I am WOT. Very rare, happened three times so far however.

What parameters does the AIT control? For instance, does it put more fuel in as the charge gets colder?

How imperative is it that the MSPNP case is grounded against the rear fire wall?

This would be mighty helpful if you guys can help me with this. My first project car = a lot of headaches.
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2009, 11:35 PM   #2
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default

If its any consultation, searching did little to no help. Incl m.net
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2009, 06:35 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default

Car gave out, limped home like it was running super retarded. I want to cry.
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2009, 07:30 PM   #4
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default

Further investigation shows a faint escaping air sound that seems to be coming from inj 4 (back injector).

When I push down on the injector, sound goes away a bit. What the ****. Car is clearly running on 3cyl

p.s. checking plugs now
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2009, 07:44 PM   #5
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

shoot, if we keep our mouths shut you might solve it on your own...oh damn I talked.

Is that injector leaking any fuel?
curly is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2009, 07:48 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by curly View Post
shoot, if we keep our mouths shut you might solve it on your own...oh damn I talked.

Is that injector leaking any fuel?
Yeah seriously, I get all the neglect :(

No visible leakage. Just making what sounds like a vacuum leak.

I'm considering buying a obx header, hooking up **** bird exhaust, intake and selling this car. It is killing me. Might be part out soon.

Last edited by naarleven; 03-24-2009 at 08:07 PM.
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2009, 08:09 PM   #7
Elite Member
iTrader: (39)
 
Zabac's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: High Point NC
Posts: 4,854
Total Cats: 8
Default

So you do have a leak on #4 injector?
Sound goes away when you push down on the fuel rail?
Might be time to get some new O-rings, you know the trick to get these on without issues? It's called vaseline!
I don't know if this is your only issue, but if you have a leak at the injector, you need to get rid of it before you can look for other problems.
Zabac is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2009, 08:15 PM   #8
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Zabac View Post
So you do have a leak on #4 injector?
Sound goes away when you push down on the fuel rail?
Might be time to get some new O-rings, you know the trick to get these on without issues? It's called vaseline!
I don't know if this is your only issue, but if you have a leak at the injector, you need to get rid of it before you can look for other problems.
Leaky injector cause it to run on 3 cyl? Or at least sound like it? Sounds like a subby idling. Idle speed is normal.

Where can I get O-rings for a RX7 460?
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2009, 08:16 PM   #9
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default

also car only starts with F/P and GND jumped now.
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2009, 01:44 AM   #10
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default

I've come to the decision that unless this turns out to be a very minor fix, I am parting out the car. This is the last straw. 5 things have broken in 3 months.
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2009, 10:14 AM   #11
Elite Member
iTrader: (5)
 
m2cupcar's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Atlanta
Posts: 7,236
Total Cats: 288
Default

Have you checked the injector for function/leak? I wouldn't give up just yet.
m2cupcar is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2009, 01:27 PM   #12
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by m2cupcar View Post
Have you checked the injector for function/leak? I wouldn't give up just yet.
Not just yet. How safe is it to run a car on 3 cyl? I have to go about 6 miles.
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2009, 02:00 PM   #13
Elite Member
iTrader: (5)
 
m2cupcar's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Atlanta
Posts: 7,236
Total Cats: 288
Default

Safe? You mean how bad is it for the engine? Depends on the problem. I don't think I'd drive mine 6 miles on misfire before I figured out exactly what was going on first.
m2cupcar is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2009, 02:07 PM   #14
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,378
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by m2cupcar View Post
Safe? You mean how bad is it for the engine? Depends on the problem. I don't think I'd drive mine 6 miles on misfire before I figured out exactly what was going on first.
Looks like I might need to get a flatbed then.

As it looks, I might part out and then buy a clean clean NB and start over. This particular car has just been a nightmare. I think it might be cursed.
naarleven is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 03:50 PM   #15
Junior Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: ATL GA
Posts: 290
Total Cats: -217
Default

i am having the problem with my car being dead with the fuel pump realy under the dash clicking and the car just dies. i am also trying to fix the problem so if i hear anything ill post it,, if you look at .... car shuts of ramdomly ... i am also looking for some help. i am going to find a new relay and see if that will turn it on.
locomonkeyboricua is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 01:43 AM   #16
Junior Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 65
Total Cats: 0
Default

I had a similar issue and could only start the car with f/p and earth connected. Turned out that I have a bad earth connection where the wiring loom connects to the ECU. I have a link ECU, but I see you have a MS. I would check that your wiring loom/ecu connection is good. By the way make sure you disconnect the earth lead on the battery first, otherwise you can short out the ECU and/or other critical parts...don't ask me how I know.

As for the engine not running on all cylinders. One of the parts that shorted out when I unplugged the wiring loom from the ECU was the ignitor. This caused the engine to run on two cylinders only. I had to replace the ingitor.

J
Juffa is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Walbro 255lph Fuel Pump $50 lsc224 Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 10:17 AM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Mystery Engine Trouble. Halp, mt.net! vehicular General Miata Chat 12 09-14-2015 04:17 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:26 AM.