Help me identify a couple of wires / other questions - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 02-17-2014, 12:32 AM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default Help me identify a couple of wires / other questions

Getting the SAAB together but I have a couple of questions.

On the first picture, can I block off the port in the center of the photo that goes to the bottom of the throttle body? It's about 16mm and had a short hose that, if I remember correctly, went to the stock plastic intake tube.

Also in the same pic I positioned a single wire that has a single round connector on the end on top of that port. It's a long wire that come out of the TPS wiring harness. What's it for?



On the next picture is the two fan plugs. I found the plug for the cooling fan on the driver's side harness but I can't find the plug for the AC fan. This harness came out of a 94R that didn't have AC. How can I wire it up to come on with the other fan? I was worried about overpowering the 20A fuse/relay for the normal fan if I just tied them together. I was reading the schematic and there's supposed to be a relay for each.

Attached Thumbnails
Help me identify a couple of wires / other questions-20140216_212819_resized_zps04960520.jpg   Help me identify a couple of wires / other questions-20140216_212840_resized_zps983c50a1.jpg  
Stein is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 01:03 AM   #2
Elite Member
iTrader: (6)
 
TorqueZombie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Lebanon, TN
Posts: 1,668
Total Cats: 63
Default

First pic is the idle air control valve hose spot. If you want to use the idle control valve then you need that left unplugged and going to something. I think.

Second one I would run to both fans. I believe I've seen some people do that just fine. Assuming you're not running huge high power high draw fans.
TorqueZombie is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 09:15 AM   #3
Senior Member
iTrader: (14)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Murfreesboro,TN
Posts: 1,273
Total Cats: 52
Default

The round connector is the PS pressure switch.
Midtenn is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 09:42 AM   #4
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

Quote:
Originally Posted by Midtenn View Post
The round connector is the PS pressure switch.
OK. Must have been in the harness but unused. This has always been a manual rack car. Will delete. Thanks.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 10:04 AM   #5
I haz no trubo
iTrader: (2)
 
Oscar's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Bolton, UK
Posts: 3,020
Total Cats: 114
Default

Connect the exposed pipe to your intake for idle control. Round single wire is for the PS pressure switch. I've run both OEM fans powered off of the cooling fan connector (big black one ) for 3+ years and it was fine.
Oscar is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 10:20 AM   #6
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

Quote:
Originally Posted by Oscar View Post
Connect the exposed pipe to your intake for idle control.
Does this mean to extend a line to the intake pre-turbo? I assume this shouldn't be pressurized.

Quote:
Originally Posted by Oscar View Post
I've run both OEM fans powered off of the cooling fan connector (big black one ) for 3+ years and it was fine.
So splice it in and go? Works for me.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 10:53 AM   #7
I haz no trubo
iTrader: (2)
 
Oscar's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Bolton, UK
Posts: 3,020
Total Cats: 114
Default

Yes, connect between filter and compressor inlet. For the fans, just stick 1 +12V and 1 ground wire in the black connector to each fan.
Oscar is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 10:57 PM   #8
Elite Member
iTrader: (5)
 
m2cupcar's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Atlanta
Posts: 7,236
Total Cats: 288
Default

Quote:
Originally Posted by Stein View Post
Does this mean to extend a line to the intake pre-turbo? I assume this shouldn't be pressurized.
You can also put a hose/filter on the end IF running a MAP sensor. It just needs to "leak" air to control idle. Won't be pressurized- closed outside of idle.
m2cupcar is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2014, 08:28 AM   #9
Elite Member
iTrader: (1)
 
Leafy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 9,091
Total Cats: 90
Default

Quote:
Originally Posted by m2cupcar View Post
You can also put a hose/filter on the end IF running a MAP sensor. It just needs to "leak" air to control idle. Won't be pressurized- closed outside of idle.
I thought they supposedly leaked boost pressure if you did that. I just used an NB throttle body to avoid that issue
Leafy is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2014, 01:00 AM   #10
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

Another wire question--the four heavy wires in the 2x2 plug at the battery connection. I don't recall seeing these before. Where do they go?

Attached Thumbnails
Help me identify a couple of wires / other questions-20140225_205222_resized_zps45f85deb.jpg  
Stein is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2014, 01:16 AM   #11
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

Power antenna.
curly is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2014, 09:56 AM   #12
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

Quote:
Originally Posted by curly View Post
Power antenna.
Woot. Do not need. Wires sure are pretty heavy and it confused me.

I should have taken the time to thin this harness. SO much stuff I don't need but I'm trying to just put it in and get on with my life. Hate electrical stuff.

I have so many unused multipin male connectors behind the cluster. I have everything plugged in that has a receptacle and all harnesses are in place. I think most of it is airbag stuff. Will find out when I try to start it in a week or so.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2014, 12:48 PM   #13
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

Air bags are all orange/blue for the sensors and actual air bag.

Here's the one labeled "airbag power supply"



The other one is wider and flatter I think, and has a ford emblem stamped on it. Can't find that one in my tool box. A quick google search showed this:



But it's obviously not the best.

Keep in mind you probably also have power mirrors, cruise control, and other power items if its got the power antenna.
Attached Thumbnails
Help me identify a couple of wires / other questions-9c2857dc-a3c8-4d32-9918-4b52f39b9c13_zpsxgd01q0f.jpg   Help me identify a couple of wires / other questions-mv-hisyrmdnhpkf-mtgmjmg.jpg  
curly is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2014, 12:10 AM   #14
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

Yeah they must use the same harness for everything. It was a 94R with none of the power stuff. That's what I get for letting it get to be two years from teardown to reassembly. Things get foggy.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2014, 12:12 AM   #15
Elite Member
iTrader: (1)
 
Leafy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 9,091
Total Cats: 90
Default

Yeah, same harness for every car. The only variance I've seen is with power window wiring, some manual window cars seem to have it, others dont seem to, or it could just be due to those owners not knowing their own dick if it was in their hand and not seeing them.
Leafy is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
WTB Bellhousing Bolts patsmx5 WTB 1 10-01-2015 10:43 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
wiring wideband ground to battery terminal btabor ECUs and Tuning 10 09-28-2015 06:33 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:28 PM.