jump a/f meter - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-02-2007, 09:38 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 258
Total Cats: 0
Default jump a/f meter

I installed my autolite a/f meter, and its seems kinda jumpy, but wasn't sure if its supposed to be like this. whenever i'm driving it goes all the way lean, sometimes even dissappears, then will flash up to stoich/rich border area. i'm gonna go check the wiring that goes to the o2 right now, but anyone else ever experience this? bad a/f gauge? bad o2 sensor? or am i just retarded?
BrillntBlk92 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2007, 09:59 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

that's normal....read up on how a narrowband sensor and your ecu works.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2007, 10:14 PM   #3
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Illinois
Posts: 1,011
Total Cats: 7
Default

http://www.sunpro.com/publish/2004/0...lish_16293.pdf Sun indicates swing in there instructions.
lazzer408 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2007, 10:18 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

its more like this:

the narrowband sensor is not linear...infact, 14.7 AFR is somewhere betwen .2-.8v. The ecu make small changes in fuel untill each end of the spectrum is hit, and then it reduces the fuel untill the lower voltage is reached.

so at idle the gauge will swing from the edge of rich to lean.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2007, 12:07 PM   #5
I'm Miserable!
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Columbia, SC
Posts: 858
Total Cats: 0
Default

if everything is working right -

cruise,idle - jumping back and forth
WOT - green
decel - red or nothing
SloS13 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
wiring wideband ground to battery terminal btabor ECUs and Tuning 10 09-28-2015 06:33 PM
VE analyze and Autotune seems funny (noob) TorqueZombie MEGAsquirt 64 09-18-2015 06:03 PM
E-Manage Base Maps faviles5566 ECUs and Tuning 0 09-04-2015 12:50 PM
E-Manage Base Maps faviles5566 ECUs and Tuning 0 09-04-2015 12:50 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:54 PM.