P0500 Speed Sensor Malfunction - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-26-2007, 11:24 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Mar 2007
Location: Texas Panhandle
Posts: 213
Total Cats: 0
Default P0500 Speed Sensor Malfunction

So as I am finishing up the MS I am trying to tie up all the loose ends in my car. Fixing some of the wiring and taking care of some other problems I have been putting off.

One of the things that I want to take care of is a CEL for VSS Malfunction. The OBDII code is P0500. I've done some research and found that the NBs have a speed sensor on the tranny. From what I read though the NAs have a speed sensor that reads off the speedo cable in the instrument cluster. I don't know this for sure but thats what I've read. There isn't alot of information out there about this on NAs so it is my guess that this is not that common.

Speedo works fine, tach works fine, really no problems that I can see caused because of this, but I just want to make sure everything is in good shape before I start hooking up the MS so there is no supprises.

EDIT: I read this and realized I just made some vague statement and didn't really ask anything. I really just want to know where the VSS on a 97 and what might cause the CEL.
jsisco is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2007, 10:04 AM   #2
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

VSS was only on a 6 speed cars hence NB's i think. It should be attached to the tranny as far as i know there is no big brother (ecu) watching the speedo.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2007, 11:14 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Mar 2007
Location: Texas Panhandle
Posts: 213
Total Cats: 0
Default

I don't have a 6 speed, but I do have the code so I would think there would have to be a speed sensor some where. Cruise control requires a speed sensor, and I think all OBDII cars have a speed sensor for emission functions.
jsisco is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2010, 11:44 PM   #4
Newb
 
Join Date: Oct 2010
Location: Charlotte, NC
Posts: 1
Total Cats: 0
Default

Did you find what was the problem with the VSS?
What was causing the P0500 code?
I have the same issue and I haven't been able to fix it.
abreo78 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine. Greasyman General Miata Chat 2 09-28-2015 11:44 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:58 PM.