Please help!!!! Car runs too rich! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-09-2013, 02:40 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 98
Total Cats: -18
Default Please help!!!! Car runs too rich!

Picked up a turbo'd miata a few weeks ago. My Intake was looped around between the block and fans, afm didn't like that so I moved it with flexy intake tuning from orileys next too the master cylinders. After the first fire up my car wouldn't idle, so coworker popped open the afm told me I busted it tried fixing it and he broke it even more he patched it to get me home. Car ran super rich and wouldn't go over 2k... Picked up a new one today from a junk yard installed it car fired up and sounded good. Let it warm up and took it for a drive got food fired it up again and made a glubbing sound almost sounded cammed and all I could smell was fuel and car kept back firing (more than usual)

any one have any clue I'm confused and its my daily
Turblowdmiata is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 02:52 AM   #2
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,812
Total Cats: 187
Default

Lean it out, skirt.
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 02:54 AM   #3
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,812
Total Cats: 187
Default

Or you could start by telling us what fuel management you're using. Or more detail about said car.
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 02:59 AM   #4
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 98
Total Cats: -18
Default

Stock ecu pos narrow band 1.6 no fuel management running low boost till I have enough for a mega squirt and I don't drive it hard
Turblowdmiata is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 09:36 AM   #5
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,812
Total Cats: 187
Default

Vacuum leaks??
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 09:59 AM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

Quote:
Originally Posted by Turblowdmiata View Post
any one have any clue I'm confused and its my daily
And this is why you dont **** with a daily if you have no clue what the **** you're doing.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 11:40 AM   #7
Elite Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC
Posts: 2,322
Total Cats: 12
Default

I'd suggest putting it back the way it was... Maybe you could post a before & after picture of your engine bay.
dustinb is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 02:22 PM   #8
Moderator
iTrader: (11)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 15,684
Total Cats: 1,562
Default

Disconnect wastegate arm. What makes you think you can run ANY boost without fuel management? Do you even have an 02 clamp?


Renesis 18:12 "Fuckest thou not with thine daily driver when thou hast neither a vessel to **** into nor a window through which to cast it"


First engine management, then turbo.

You are doing it wrong.

Attached Thumbnails
Please help!!!! Car runs too rich!-cart_before_the_horse1.jpg  
sixshooter is online now   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 04:41 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 98
Total Cats: -18
Default

Fair enough I'm saving for fuel management at the moment ran into some money issues and yes I'm aware not to **** with my daily but I need it to be running right and don't know why it's running like it is
Turblowdmiata is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 05:12 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Arl. Texas
Posts: 937
Total Cats: 23
Default

Flapper style meters need to be set up level. If the flapper has to over come gravity, not good. If gravity is holding it openish, not good.
Miater is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 05:56 PM   #11
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

if you open up the afm and break it, not good.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 06:01 PM   #12
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Arl. Texas
Posts: 937
Total Cats: 23
Default

If 1.6 not good either, but I'm sure you know that.

Also check timing, because 1.6
Miater is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 08:20 PM   #13
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 98
Total Cats: -18
Default

Ill check the timing and the flapper could be why appreciate it new afm idled fine after first fire up then when I restarted it it turned to ****... It was a little dirty when I put it in also I try cleaning it an putting it back where it was see if it fixes anything
Turblowdmiata is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 09:30 PM   #14
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,109
Total Cats: 518
Default

If it sounds cammed or like a Subaru boxer engine, it's probably not running on all four cylinders, due to either the plugs or the injectors. This has nothing to do with the AFM, sounds like a different issue altogether.

Start by removing all the turbo stuff, replace when MS is installed and working.
curly is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 01:55 AM   #15
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 98
Total Cats: -18
Default

I'm starting to get the idea it's not a afm issue now haha I'm thinking the timing got messed up have to bring it to my work in the morning and check it out I don't think it's firing on all of the cylinders either I will probably get a ms in 4-6 weeks after I get the money for it I know I need one I don't drive the car hard or far live 4 miles from work and don't really go anywhere else

Appreciate the help guys hopefully I get it figure out soon
Turblowdmiata is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 05:30 AM   #16
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,109
Total Cats: 518
Default

Seriously, use a period or two. Don't care if you're "just" a mechanic.

Timing won't make it run on two cylinders I can't tell you blend your thoughts together you don't use periods if that's what you meant.
curly is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 08:40 AM   #17
Moderator
iTrader: (11)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 15,684
Total Cats: 1,562
Default

Does the crankshaft pulley wobble even slightly when it is running? There is a particular 1.6 problem with "short nose" crankshafts which can be serious. It also screws with your ignition timing.

Running 3-4lbs of boost under a full throttle with only stock fueling will cause lean detonation and crack piston rings/ringlands. Did you check the plugs for fouling? Compression test?
sixshooter is online now   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 11:22 AM   #18
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 98
Total Cats: -18
Default

I will check for fowling! Pretty sure compression is still good ill check that aswell!

I will gladly admit I'm no mechanic. I'm an 18 year old kid who works at a shop as a safety inspector. Dosnt mean I'm not afraid to get down and work on my car.
Turblowdmiata is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 11:36 AM   #19
Elite Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC
Posts: 2,322
Total Cats: 12
Default

Please post pic of your engine bay. Might be able to gleam some information from it. Also I see you are trying to buy injectors... don't think that's your problem at the moment.
dustinb is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 11:53 AM   #20
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

Quote:
Originally Posted by dustinb View Post
Please post pic of your engine bay. Might be able to gleam some information from it. Also I see you are trying to buy injectors... don't think that's your problem at the moment.

I kinda feel bad about being an *** in this situation, but we really have so little to go on...
Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rotrex cooling issue gsyk59 Engine Performance 49 11-22-2015 05:11 AM
Looking for some EMS4 help E=MC^2 DIY Turbo Discussion 29 10-20-2015 01:03 AM
FS/FT: 03.5 Mazdaspeed Protege leatherface24 Cars for sale/trade 15 10-16-2015 12:35 PM
Compression test results Colipto General Miata Chat 3 09-11-2015 02:44 PM
ME221 Now has Autotune and Long Term Fuel Trim Tables Motorsport-Electronics ECUs and Tuning 0 09-05-2015 09:02 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:34 AM.