stuttering idle.......help please - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 10-15-2007, 08:38 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 258
Total Cats: 0
Default stuttering idle.......help please

Ok, my car just starting doing this out of the blue, no changes to settings or anything. When I'm idling at a red light its as if my car is stuttering. the rpm would lower at random time and sometimes it'll feel like the car is about to die. then when i start driving it feels as if my power is stuttering on and off too so it'll be kinda jerky, then after a couple of seconds it feels like it fixes itself and the car drives smooth again, but sometimes still has hickups while driving, especially during a hard acceleration. Any suggestions? I was thinking something to do with the ignition maybe.......
BrillntBlk92 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 08:44 AM   #2
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

Plugs, FPR screwing up and increasing/decreasing FP at random. Pump giving out?
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 09:05 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 258
Total Cats: 0
Default

i hope its not the pump, its a new walbro 190.....i did burn out my last set of plugs kinda fast but it didn't have this effect when they were bad; before i could just smell the gas like crazy...hmmm, i'll check them out after work
BrillntBlk92 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 09:19 AM   #4
Elite Member
iTrader: (6)
 
Loki047's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago
Posts: 4,145
Total Cats: 0
Default

Whats on the car?

Is it when the car is cold or warm? (O2 sensor)
Loki047 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 09:29 AM   #5
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Even if you are not running Emanage, it is worth a look at the AFM:

https://www.miataturbo.net/e-manage-10/its-alive-3974/
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 09:42 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 258
Total Cats: 0
Default

it has a greddy turbo kit with starion intercooler, begi afpr, walbro 190, and 1.8L injectors. i retarded timing to 5-6 deg. i don't think theres been that big of a weather change in houston to make it act up, but i could be wrong since this is my first turbo car. i thought i heard before turbo cars like the cold weather better. i have an emanage blue connected but its not tuned for anything yet, since i thought the 6 deg is adequate for the 4 psi. now, when u say look at the afm do u mean the stock one or the begi?

woops::::i meant begi afpr.....my bood
BrillntBlk92 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 09:45 AM   #7
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

Begi doesn't sell a afm silly.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 09:47 AM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 258
Total Cats: 0
Default

hmmm, i just read your link olderguy and it sounds like thats my problem. where exactly is the resistance strip u cleaned?
BrillntBlk92 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 10:07 AM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default




the metal strip below the + signs.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 10:14 AM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 258
Total Cats: 0
Default

thats what it looks like the the afm? i never took one of those apart....anything i should be cautious about? springs flying out?
BrillntBlk92 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 10:27 AM   #11
Elite Member
iTrader: (6)
 
Loki047's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago
Posts: 4,145
Total Cats: 0
Default

watch for trolls, but thats about it.
Loki047 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 10:28 AM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

no, just take a razor to the outer seal. and lift the black top off.

if you move the tensioner lock then the spring might unwind and screw things up, but you wont be touching that will you
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 10:54 AM   #13
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 258
Total Cats: 0
Default

how does the seal go back on? do i need to use an epoxy or anything?
BrillntBlk92 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 11:02 AM   #14
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

you can. I never did. I just popped the lid back in place.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 11:51 AM   #15
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

I would suggest a set up plugs and wires if you think it could be an ignition problem. Bad plug wires will cause hesitation similar to what you've described. You can use a meter to check your wires to see if they need replacing or not. I would just put new plugs as they are inexpensive and not worth cleaning IMO.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 03:10 PM   #16
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 258
Total Cats: 0
Default

ok, I had to sacrifice lunch but i found the problem: there was a small hole in one of my spark plug wires so it was sparking out the side. all said and done, its better now =) thanks for everyone's help
BrillntBlk92 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 03:12 PM   #17
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

that's why whenever one has a run problem, the first test should always be the 'grab your plug wires' check.
Ben is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Low RPM stutter Erat Engine Performance 45 02-27-2015 01:32 AM
Stuttering between 1000-1700 rpm Rallas General Miata Chat 3 04-26-2014 10:53 PM
Stutter/misfire under load/boost aristo-crat Engine Performance 16 01-25-2013 03:39 PM
Boost Stutter/Hesitation Problem Mr. Wob MSPNP 14 10-16-2012 04:38 PM
Stuttering: runs lean and plugs are white. Rushin Prefabbed Turbo Kits 22 03-31-2009 01:03 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:22 AM.