Weird idle issue on decel - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-04-2014, 10:36 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 42
Total Cats: 0
Default Weird idle issue on decel

Hello all, after numerous times searching many forums for a specific answer and trying many different fixes, I am at a loss. During normal driving once the car is fully warmed up, it will sometimes die out on decel. This is not all the time yet most times the idle will droop.
I have tried cleaning the throttle body iscv and even replaced the coolant temp sensor on the back of the head. My car is a 1990 miata with a fm2 turbo kit and ms pnp2. I tested for boost leaks and vacuum leaks with no signs of any. I wonder if I am missing something super simple. I appreciate the help!
Joe
No lift is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 11:05 PM   #2
Senior Member
iTrader: (1)
 
Onyxyth's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Boyertown, PA
Posts: 719
Total Cats: 55
Default

Are you using closed loop idle? What is your dashpot adder %? What is PID delay set to?
Onyxyth is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 12:53 PM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 42
Total Cats: 0
Default

I'll have to hook the laptop up and take a deeper look. Thanks for giving me a starting point.
No lift is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2014, 11:14 AM   #4
Junior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Apr 2014
Location: QC, CANADA
Posts: 130
Total Cats: 4
Default

I have the same issue on my stock ecu, stock engine.
Whenever the engine's cold and I come to a stop, you can feel the car wanting to stall. RPMs drop to low 400's and pick right back up. It's alarming at times especially in traffic haha.
Cheekanuble is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2014, 12:04 PM   #5
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 42
Total Cats: 0
Default

problem solved. The AFR's for idle were way too rich causing the car to stutter, also I upped the mapping for higher coolant temp. which seems to have solved any off throttle decel issues.
No lift is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Bizarre connection issue? nick470 MEGAsquirt 1 09-30-2015 11:32 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
Odd Steering issue interestedofold Suspension, Brakes, Drivetrain 5 09-29-2015 02:42 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:49 AM.