**Aflac's MS thread plead for help** - Page 2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 02-06-2008, 01:44 AM   #21
Elite Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Concord, North Carolina
Posts: 4,173
Total Cats: 5
Default

Quote:
Originally Posted by JDMAflac View Post
We've been troubleshooting at it for about a month but this issue occurred 2 weeks ago (college/work has also been a hindrance on my part). I know of 2 other 1.6's and one is down for a motor rebuild and the other wont respond to my voicemails even though we go to the same university. Dan (whaaamx5) has a 1.8 so im kind of a loner on this one.

Scott suggested that maybe I have a boost leak but I was tugging at my intercooler pipes and no budge. I'll try re-tightening them down just in case.
PM me, if you have not figured it out, I will be home on the 22nd. Maybe I can help you out. Assuming we don't fry anything on my car.
miatamania is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2008, 06:59 PM   #22
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

I got a chance to mess with the power cycle today and after changing the settings, its still no go above 3000rpm
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2008, 08:58 PM   #23
Supporting Vendor
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Duluth, GA 30097
Posts: 798
Total Cats: 0
Default

I may have found this-- It happened to me using an .msq from 029v on Hi-res. the same thing 'might' happen loading a hi-res .msq into 029v. not sure if that is the case but here are the details... see post 89.


https://www.miataturbo.net/forum/sho...t=14871&page=5
FoundSoul is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2008, 09:04 PM   #24
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

!! Thank you FoundSoul and Saboteur, and everyone else in this thread. Just have to wait for the boss man, "Scott" to chime in and see what he says since he preloaded everything for me.
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2008, 10:18 PM   #25
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

Matt, this is the MS that we had trouble loading the software in. I used the same map i load everyone with and made changes from there....029v....very odd.


i guess i can make another clean map for you Nick and you can reflash the firmware. ill send you an email with how-to.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2008, 10:22 PM   #26
Supporting Vendor
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Duluth, GA 30097
Posts: 798
Total Cats: 0
Default

Actually it's Jerry here

it may not be the same issue I saw-- but the symptoms sound at least similar. The circumstances are a bit different though. if your map was built on 029v, and he's running it on 029v, that may not be the issue. He may need to plug the unit into another car to rule in/out the MS as the issue at all and then go from there...
FoundSoul is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 02:48 AM   #27
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

Who can I send my MS to
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 04:06 AM   #28
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Quote:
Originally Posted by JDMAflac View Post
Who can I send my MS to
Depending on how Scott did your ignition mods you could send it to just about anyone. If they are the same as DIYautotune has them shown then even I could test it in my car. If not you would need someone with the correct harness to test it for you. Scott should know who can most easily test your MS.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 10:28 AM   #29
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

Nick if you wanna send it back to me and ill test it out on my car and make any corrections as needed. Im trying to think of who is in NC that has one....

i used the standard ignition mods, but whomevers ride it goes on needs to swap plug wires, 1&4 with 2&3 before you start it up.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2008, 03:20 PM   #30
Elite Member
iTrader: (17)
 
Join Date: May 2007
Location: NY
Posts: 1,614
Total Cats: 2
Default

subscribed as I'm having very similiar issues...
Still troubleshooting a few things with Scott, but very interested to see where this goes...AND figured I could share as well considering we seem to be after the same solution...

Aflac, how does you car behave GETTING to the 3k rpm "dead zone"??
Does it seem perfect, somewhat underpowered/sluggish, or is it completely lazy and struggles/takes forever to even get it TO 3krpm, then wont go further???
I ask because mine behaves like the last description...
I need to re-check my timing, and lean out my fuel table, and redo the easytherm as it seems my values may be messed up...after that I really dunno...
I've already disabled any settings/cuts that are rpm based, am running a open DP, and did a few other things with VERY little improvement...
Only improvement I saw was that my problem was 2k rpm, now I am close to 3k rpm....but no improvement in any other way...

Let's share what we've troubleshooted, tried, etc so we can hopefully get ideas form each other...different strokes for different folks, but could also be the same thing...or at least something similiar...

***it should be made clear that I'm not trying to say I'm unhappy with the help Scott's been trying to get me...he's been giving me alot of support, and it's obviously something hard to figure out without being present. Just figured it'd make good sense for us to pool our efforts!

Last edited by TonyV; 02-14-2008 at 04:08 PM.
TonyV is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2008, 02:23 PM   #31
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

For some reason im not getting emails sent to my inbox when someone responds to my threads anymore so im sorry for the delay.

To answer your questions and update other people:

I sent and received my MS back from Scott. He gave it a look and made adjustments but im still running into the same problem. So that leaves the problem on my end of the spectrum. Im re-tightening all of my intercooler piping again and see what happens. The car can rev past 3k at idle but won't under load. Im not running a AFM, maybe the wires are crossed up? I'll post pictures just in case i missed something.

I agree with tvalenziano, Scott has been nothing but help with great feedback.
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2008, 06:36 PM   #32
Elite Member
iTrader: (17)
 
Join Date: May 2007
Location: NY
Posts: 1,614
Total Cats: 2
Default

This is gonna drive us nuts jdm, I'll doing all the troubleshooting scott gave me tomm, as well as any suggests in the thread I started "tony's troubleshooting thread"...feel free to share, as will I so we can work off each other...

`seems like we have identical problems....free rev is fine, under load no go... (I have a datalog in my thread...see if its what ur seeing as well)
GL
TonyV is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2008, 09:12 PM   #33
Elite Member
iTrader: (17)
 
Join Date: May 2007
Location: NY
Posts: 1,614
Total Cats: 2
Default

Guys I basically resolved this issue on my car...I think the rest is just tuning as its really rich throughout and is bogging some..but a BIG improvement..


Aflac, if u got the EBC mod done by Scott check the Boost Kpa Targets table...I inputted the exact table that were in the instructions & it was 100 for the 1st 2 columns then 30 for the rest. I just copied it since I didnt know what it meant...After going back to my original MSQ & tables (i was plannign around with it) I also put all the values at 100 and it made a big difference...No longer feels like it CANT go faster/higher rpm..just feels like its real rich (afr confirms) and being held back...

Also make sure the Boost Protection is set to something reasonable that wont hold you back for now...I used 16psi..

**OF COURSE u should listen to Scott and make sure doign any of this wont mess anything up, I took a short drive and made a BIG difference...I did not/would not drive hard, or long...Just enough to see if it feels better..

GL man!!
TonyV is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2008, 10:12 PM   #34
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

I will check on this once i get home from campus. HUGE congratulations on you finding your problem!!
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2008, 11:35 PM   #35
Elite Member
iTrader: (17)
 
Join Date: May 2007
Location: NY
Posts: 1,614
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by JDMAflac View Post
I will check on this once i get home from campus. HUGE congratulations on you finding your problem!!
Thanks man!
Hope it works!!...I'm really anxious to see if this helps!! Please post the resuts...(Advanced-->Boost Kpa Targets Table 1)

I dunno where the option is to select whether to use table1 or table2 (like w/ VE & spark), but should be set to 1 on default i guess...

GL..waiting to see result post!
TonyV is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 02:24 AM   #36
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

Finally got home from studying and I uploaded a picture of my spark and boostkpa. Please have a look and tell me if something is amidst.


Name:  spark.jpg
Views: 0
Size:  126.0 KB


Name:  boostkpa.jpg
Views: 0
Size:  26.4 KB
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 02:35 AM   #37
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

I don't really understand why you guys are even bothering with the boost KPA tables. We're not even using closed loop boost control so that table is irrelevant.
You should be messing with the duty cycle tables.
Even if you were trying to tune your KPa table, why would you set it all to 70 instead of the actual boost levels you wanted to see that that rpm/tps?
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 02:47 AM   #38
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by cjernigan View Post
I don't really understand why you guys are even bothering with the boost KPA tables. We're not even using closed loop boost control so that table is irrelevant.
You should be messing with the duty cycle tables.
Even if you were trying to tune your KPa table, why would you set it all to 70 instead of the actual boost levels you wanted to see that that rpm/tps?
I don't touch the kpa table, im just posting what it was preloaded with as requested by Tony.

Attached a picture of the current preloaded boost duty target table. What do you think?

Name:  boostdutytarget.jpg
Views: 0
Size:  26.6 KB
JDMAflac is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 02:54 AM   #39
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Looks like a normal EBC table to me. At least there is nothing wrong with it. Keeping the wastegate closed longer will help it spool faster. Keeping it at 100% duty until you reach desired boost, then drop it to the appropriate duty to hold that desired boost.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 11:03 AM   #40
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 467
Total Cats: 0
Default

It has to be something on my part since I recieved back the MS from Scott that was tested on a 94 boosted miata and it revved fine.



Installation pictures:
Name:  IMG_2191.jpg
Views: 0
Size:  109.3 KB
Name:  IMG_2192.jpg
Views: 0
Size:  88.8 KB
Name:  IMG_2196.jpg
Views: 0
Size:  163.1 KB
Name:  IMG_2197.jpg
Views: 0
Size:  144.9 KB
Name:  IMG_2195.jpg
Views: 0
Size:  110.7 KB
Name:  IMG_2193.jpg
Views: 0
Size:  114.9 KB
Name:  IMG_2199.jpg
Views: 0
Size:  133.2 KB
JDMAflac is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:55 PM.