1991 MS1 Idle Problem - help! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-24-2010, 05:37 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: West London
Posts: 16
Total Cats: 0
Default 1991 MS1 Idle Problem - help!

Hello all,

First post on here, Ive been lurking for a while now though.

I have very recently built my MS1 V3.0 for my 1991 MX-5, below is a picture of my board - before I fitted the Perez improved spark mod.



I am currently running NA, will be fitting a Mini Cooper M45 supercharger in the near future.

I have loaded the basemap from DIYautotune and set a reasonable AFR table, I have also fitted an LC-1 with gauge. I have matched the ignition timing in Tunerstudio.

My problem is with the idle, I have copied settings I found on DIYautotune for PWM idle at the bottom of the page here How to MegaSquirt your Mazda Miata except I have used closed loop only instead of warmup only, as warmup only was causing the revs to rise when warming.

What currently happens is that the engine idles fine, as the coolant temperature increases, the revs gradually drop to my specified hot idle speed which is as expected, however, if I rev the engine slightly when its hot, the revs rise, but never fall again to the warm idle speed, they will stay around 1800rpm. If I switch the engine off and back on again, the idle immediately returns to 900rpm (my hot idle speed). Also, if I unplug the ICV when it is idling at 1800rpm, this has no effect. I have tried turning the bleed screw clockwise a fair amount and anticlockwise to no effect - other than difficulty starting the engine.

What is causing the revs to stick at 1800rpm when I rev the engine from idle? Any comments/suggestions welcome

Cheers
paulj is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 07:02 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,908
Total Cats: 1,793
Default

try the settings from the MSPNP base map.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2010, 02:05 PM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: West London
Posts: 16
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
try the settings from the MSPNP base map.
MSPNP basemap is loaded
paulj is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
1991 special edition with hard top full part out JC, NJ russian Miata parts for sale/trade 6 10-08-2015 04:01 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:04 PM.