92 Miata no Spark - DIYPNP - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-11-2012, 01:19 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default 92 Miata no Spark - DIYPNP

Car: 92 Turbo Miata 1.6L manual.

Problem: Will not start with DIYPNP MS2. Car starts with stock ECU.

I am getting fuel but no spark when checked with timing light or with in-line spark test bulb.

When I do the Output test for coil in TunerStudio (TS) I hear some tapping sound in sequence but timing light shows nothing.

I do not see RPM move while cranking in TS. The only gauges that work is Fuel Load and AFR because I have AEM Wideband.

Am I suppose to wire the CAS signals to DIYPNP or they are already in the pin-outs in car harness because I seem to find all kind of different info online which is confusing me even more.

I have uploaded my msq file.

I followed installation instructions here:
DIYPNP MegaSquirt installation for the Mazda Miata
Attached Files
File Type: msq CurrentTune.msq (84.8 KB, 79 views)
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 09:20 AM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

Was your project in TS setup for microsquirt and not megasquirt?

When I open your MSQ I got errors that suggested your project is not setup properly. If not, TS changes a bunch of Input and Outputs to ones that make sense on a v3.0 Mainboard and not a Microquirt module. This would prevent the unit from working properly.

for example, sparkout was set to D14...which is not a DIYPNP output.

Fix your project properties by hitting cntrl+p, go to settings, and select "micosquirt module" under the megasquirt selection.

Then reload the basemap (NOT your map you uploaded) and try again.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 10:28 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default Error loading base map

I started new project and when setting up I clicked on Detect ECU and it came up "MS2Extra Serial324"

Then I selected the Microsquirt Module DIYPNP under Settings tab.

When I try to Open the base map (91 miata 240cc injectors.msq) that is provided at DIYautotune I get the following error:
Signatures do not match!
Tune File signature:MS2Extra Rel 3.0.3s
Configuration signature:MS2Extra Serial324

Do you want to load it anyway?
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 10:33 AM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

yes, that's fine.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 10:43 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
yes, that's fine.
I clicked Yes load anyway.

I got the following errors. Check attached picture.

EDIT: FIXED
Attached Thumbnails
92 Miata no Spark - DIYPNP-error_firm_load.jpg  
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 11:00 AM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

try the attached.
Attached Files
File Type: msq 91 miata 240cc injectors.msq (79.0 KB, 156 views)
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 11:02 AM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default New loaded map and Composite log

Please see the base map reloaded and set the settings. Currently no errors on load.

I also attached the composite logger.
Attached Files
File Type: msq CurrentTune.msq (84.0 KB, 88 views)
File Type: csv Composite_log_2012-11-11_09.59.18.csv (10.7 KB, 74 views)
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 11:45 AM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default No RPM

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
try the attached.
I have no RPM indication either when cranking.
I have no data showing when diagnosing under trigger logger.
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 11:55 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
try the attached.
Please see the error I got when I loaded this map.

I disabled the "PM4 Accel LED" under Output port setting.
Attached Thumbnails
92 Miata no Spark - DIYPNP-error_braineack_map.png  
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 11:57 AM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

can you take pics of your diypnp wire mods? lets double check you put everything to the right spot
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 12:41 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default Wiring

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
can you take pics of your diypnp wire mods? lets double check you put everything to the right spot
Please see attached pictures. I verified wiring as stated below.

DIYPNP wiring: Starting from left on main board.

Main board ---> Connector Board
IAT --> 4P
CLT --> 4Q
TPS --> GND on main board.
O2 --> 4N
VR+
VR-
OP+
OP- --> 4E
VR2 --> 4G
IAC --> 4W
TACH
FUEL --> IN on High side driver next to proto area.
INJ2 --> 4V
INJ1 --> 4U
12V --> 1B
SG --> 4C
SG --> 4D
GND --> 4B
GND --> 4A
GND --> *TPS with resistor
IG1 --> 1G
IG2 --> 1H
WLD
ALD --> 1R
High Side out --> 1C
AEM Analog signal --> 4N
Attached Thumbnails
92 Miata no Spark - DIYPNP-1200px-20121111_111854.jpg   92 Miata no Spark - DIYPNP-1200px-20121111_111732.jpg   92 Miata no Spark - DIYPNP-1200px-20121111_111716.jpg  
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 04:59 PM   #12
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default

anybody help!
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 05:58 PM   #13
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Miata installs SHOULD NOT use R39 on a DIYPNP. You are not getting a cam signal. First try removing R39 and see if that fixes it.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 07:26 PM   #14
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

remove r39.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 07:32 PM   #15
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Matt Cramer View Post
Miata installs SHOULD NOT use R39 on a DIYPNP. You are not getting a cam signal. First try removing R39 and see if that fixes it.
Removed R39. Still no Spark. I am posting my settings from Tuner Studio. Please see attached pictures.
Attached Thumbnails
92 Miata no Spark - DIYPNP-1_project_settings.png   92 Miata no Spark - DIYPNP-2_other_settings.jpg  
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 07:43 PM   #16
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

composite log screenshot.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 06:57 PM   #17
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default Composite log

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
composite log screenshot.
Here is the Composite log. Full view and zoomed in view.
Attached Thumbnails
92 Miata no Spark - DIYPNP-composite_log1.jpg   92 Miata no Spark - DIYPNP-composite_log1zoom.jpg  
Attached Files
File Type: csv Composite_log_2012-11-15.csv (10.8 KB, 72 views)
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 10:09 AM   #18
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

still no cam input.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 10:38 AM   #19
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
still no cam input.
What do I need to check now? I removed the R39. Do I need to run wires from CAS to megasquirt or is it already done in the factory harness?

I have the R14 removed too.

Last edited by spec1sef; 11-16-2012 at 12:39 PM.
spec1sef is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 11:12 AM   #20
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 45
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
still no cam input.
I don't think I need to jump these for 1992 Miata because I didn't do that on my v1.5 board?



"Using only the first two jumpers as in the above image would control a 4cyl wasted spark configuration, such as controlling either one 4 tower coil pack, or two dual tower packs. This setup would use only outputs S1 and S2."
Attached Thumbnails
92 Miata no Spark - DIYPNP-4_cyl_wasted_spark.jpg  
spec1sef is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 07:13 AM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:36 AM.