99 with 04 mazdaspeed, cranked but wont run - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-25-2012, 11:24 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2010
Location: Big Tex
Posts: 49
Total Cats: 0
Default 99 with 04 mazdaspeed, cranked but wont run

99 mazdaspeed swap using stock 99 harness & ign. Car runs fine with stock ecu until it hit boost bc there no timing control. Installed in parallel, MS2(firmware 3.1.1) with CAS & unplugged stock cam & crank sensor. Reading as much as I can but still a noob, so any help would be great.
Attached Files
File Type: msl 2012-07-25_20.29.30.msl (80.6 KB, 68 views)
speester1 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 12:24 AM   #2
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Why not run the stock sensors?
hustler is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2012, 01:50 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2010
Location: Big Tex
Posts: 49
Total Cats: 0
Default

Can I run it with the stock sensors & how would I setup it up in MS? The PO had this setup on 00 turbo NB, so I want it to be simple.
speester1 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2012, 02:28 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2010
Location: Big Tex
Posts: 49
Total Cats: 0
Default

Help, anyone? When I trying to set the timing with CAS, I notice pulses are too slow to see the mark. It can't be the battery bc it's full charged, so Im looking at my wiring harness & unsure about d37 pin 24 white shielded wire for cpk & pin 25 for cmp. What do I do with black & bared wire in shielded wire?

Last edited by speester1; 07-27-2012 at 02:47 PM.
speester1 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2012, 05:13 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2010
Location: Big Tex
Posts: 49
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by speester1 View Post
Can I run it with the stock sensors & how would I setup it up in MS? The PO had this setup on 00 turbo NB, so I want it to be simple.
After reading & researching in the forum, All I have to do to run stock 99 sensors on ms2 is change the ign setting in tunerstudio to miata 99/00 & retune ms2 for cold start bc PO had upgraded to 650 injector.

So do I need to tap pin 24 & 25 d37 to stock ecu?

Last edited by speester1; 07-27-2012 at 05:31 PM.
speester1 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2012, 01:04 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2010
Location: Big Tex
Posts: 49
Total Cats: 0
Default

The more I research the more confused I get. Anyone running 99 ms2extra v3 3.1.1fw in parallel with CAS.

1. 24 cpk & 25 cmp CAS wired directly to MS, getting 5v cpk & 10.9v cmp must be wired wrong on the MS board

2. spark A & B output, 36(3H) & 31(3G) (miataturbo.net) or 36 & 6 (MSextra.com) what happen if 36 & 31 is swapped on harness?





Some site had IGN swap IAC2B
Attached Thumbnails
99 with 04 mazdaspeed, cranked but wont run-img_0749.jpg  
speester1 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2012, 07:39 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2010
Location: Big Tex
Posts: 49
Total Cats: 0
Default

Update!

Gave up on the MS2 because this was my DD and I started a new job recently. I bought a timing wheel for $30 and threw the Powercard Pro back on and it still would not rev past 4000rpm as before. Did some researched and found out that 02-05 had VTCS not VICS. So I unplugged the VTCS and Holy sh*t this thing haul ***.

Thanks everyone!
speester1 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
Changing from 460cc to flow force 610cc in diypnp 90 Turbo MEGAsquirt 19 10-19-2015 04:23 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine. Greasyman General Miata Chat 2 09-28-2015 11:44 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:50 AM.