AEM UEGO doesn't agree with mspnp - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-15-2008, 06:39 PM   #1
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2006
Location: San Diego
Posts: 2,865
Total Cats: 492
Default AEM UEGO doesn't agree with mspnp

Edit: found my problem. Apparently in the configuration window, for the aem uego to work you need to select AEM Linear, not AEM UEGO non-linear. I was using the later, and it wasn't reading correctly. Switched it and now the ms's gauge and my aem gauge read identical.

On a side note, I remember reading about someone creating a ini file or something to allow the target tables to show target A/F instead of the equivilant target Volts for the AEM UEGO. Anyone know more about this? Couldn't dig this up using the search...

-Ryan

Last edited by ThePass; 05-15-2008 at 07:06 PM.
ThePass is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2008, 07:17 PM   #2
Elite Member
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

i tried but couldn't get it to work, i gave up
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2008, 09:19 PM   #3
Elite Member
iTrader: (24)
 
kotomile's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Monterey, CA
Posts: 7,578
Total Cats: 40
Default

Sounds like you figured it out, AEM linear. While you're at it, make sure the WB is grounded to the same location as the ECU (probably the valve cover)
kotomile is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2008, 10:26 PM   #4
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2008, 03:24 AM   #5
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2006
Location: San Diego
Posts: 2,865
Total Cats: 492
Default

I completely forgot to ground the wideband to the same point as the ecu. Add that to tomorrows to-do list. Thanks.
-Ryan
ThePass is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2008, 03:39 PM   #6
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2006
Location: San Diego
Posts: 2,865
Total Cats: 492
Default

I ran the wideband's ground into the engine bay but where does the ecu ground?

edit: nevermind, for anyone else wondering, it's covered in Foundsoul's DIY Megasquirt FAQ under installing a wideband.
ThePass is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2008, 04:42 PM   #7
Senior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Tampa
Posts: 780
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by cjernigan View Post

Your page FTW. I saw the link in your sig, and I utilized the info after I installed my MSPNP and AEM. I changed the code to read what you posted and presto! both the gauge and the MS were reading the same. That was about 2-3 weeks ago. Sucks, I am still running on pretty much a base map with minor tweaks.
96rdstr is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2008, 07:17 PM   #8
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2006
Location: San Diego
Posts: 2,865
Total Cats: 492
Default

I have one problem with the instructions on that other page. I found the msns-extra file and changed the line in that one according to the instructions, but then he says to edit my MSQ file. What msq file? Where do I find it/how do I open it to edit it? I thought msq's were the files that megatune opens up. Which I can't open up with notepad like I could with the msns-extra.ini file...
Help me out, trying to finish the second half of this so it all works in a/f.
-Ryan
ThePass is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2008, 07:28 PM   #9
Senior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Tampa
Posts: 780
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by ThePass View Post
I have one problem with the instructions on that other page. I found the msns-extra file and changed the line in that one according to the instructions, but then he says to edit my MSQ file. What msq file? Where do I find it/how do I open it to edit it? I thought msq's were the files that megatune opens up. Which I can't open up with notepad like I could with the msns-extra.ini file...
Help me out, trying to finish the second half of this so it all works in a/f.
-Ryan
I don't recall getting that message. I remember I made the changes, and that was it. I had already installed the AEM WB before I made those changes that Chad posted. I'm pretty useless, I know.

However, thanks to you I am throwing my laptop in the car and I am going to go datalog a little bit. At 4.07 per gallon I think running 10.1:1 under boost is costly. Gonna trim it out a bit. Good luck. I havent really messed with the MSPnP yet, but I love it from day 1. No issues whatsoevah.
96rdstr is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2008, 07:32 PM   #10
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2006
Location: San Diego
Posts: 2,865
Total Cats: 492
Default

You're useless

So You just edited the msns-extra-ini file and it worked for you?

Good luck on the tweaking - I just got done tuning the VE table for a few hours. Great stuff, this is one hell of a little box!

-Ryan
ThePass is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2008, 08:05 PM   #11
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Your MSQ is the file that you open in megatune. Its just a text file though so open it in megatune if that's what needs to be done. I haven't done that mod in forever so I don't remember exactly what needs to be done.
cjernigan is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
1996 Turbo Build Goldwar DIY Turbo Discussion 2 09-29-2015 10:20 AM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:15 PM.