Closed loop- only on starts... - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-24-2016, 10:16 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Reno/Tahoe
Posts: 159
Total Cats: 2
Default Closed loop- only on starts...

Hey all. I have my car running pretty well on Brain's MS3.

One item that is stumping me- when I warm start the car- it goes right into CL idle and idles great. If I blip the throttle, it (obviously) comes out of CL, but it won't go back in.

Thoughts?
dwink is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2016, 10:25 PM   #2
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 17,997
Total Cats: 1,463
Default

Post a log. There are like a hundred different reasons that could be happening.
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2016, 10:32 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Atlanta
Posts: 384
Total Cats: 39
Default

Post your msq. Post your CL idle settings. Post a log of idle and then lockout.

Otherwise - Uhm.. don't blip the throttle. Because you haven't given any information other than it doesn't work.
gooflophaze is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2016, 10:33 PM   #4
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

I bet a nickel you are running outside closed loop idle entry parameters after that throttle blip.

You shouldn't try and use closed loop idle to calm down crazy idle speed issues, you should fix whatever is making the engine race. You will never get consistent and useful closed loop idle if you don't.
deezums is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2016, 10:40 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Reno/Tahoe
Posts: 159
Total Cats: 2
Default

Sorry- posted.

Side note- not trying to tune crazy idle speeds with closed loop. The car is idling well both open and closed loop. It just seems I should be going back into closed loop in real world settings.
Attached Files
File Type: msl 2016-01-24_18.33.28.msl (498.2 KB, 35 views)
dwink is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2016, 10:58 PM   #6
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

Looks fine, I'd check the closed loop idle entry parameters to see why it's not turning on, has to be something there.
deezums is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2016, 12:31 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Reno/Tahoe
Posts: 159
Total Cats: 2
Default


Here are settings. I am going to work on it today to see if I can get it going.
Attached Thumbnails
Closed loop- only on starts...-80-img_7321_25b7b82d6b149ccd63fb846635437b2f58ee4bd4.jpg  
dwink is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2016, 12:43 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

you have strong vacuum. tune the Max Decel Load(%). if it's still set at 29.5 then you'll never kick back into CL because your vacuum stays well under that value. That's tuned assuming you idle around 31-32-33-34% load at idle. CL wont kick back in until the load goes higher than 29.5 again.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2016, 01:03 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Reno/Tahoe
Posts: 159
Total Cats: 2
Default

Thanks guys! Probably strong vacuum combined with high altitude...

Problem corrected, idle is very nice...

Last edited by dwink; 01-27-2016 at 08:04 PM.
dwink is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Thoughts on this cheap cast mani? NicDrilling DIY Turbo Discussion 100 04-17-2017 04:13 PM
1.6 Build finally Starting shawn_furtado Prefabbed Turbo Kits 4 07-02-2016 04:50 AM
HVAC for Track Cars EErockMiata Race Prep 17 03-30-2016 03:43 PM
Bare minimum to run stock ecu??? theshdwconspracy Engine Performance 5 01-23-2016 05:43 AM
Miata wont start after short block swap CHUNKYBOWSER MEGAsquirt 22 01-19-2016 08:11 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:25 AM.