Dies on first start - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-14-2009, 09:08 PM   #1
Hear me Meow
Thread Starter
iTrader: (3)
 
skidude's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Outside Portland Maine
Posts: 1,993
Total Cats: 13
Default Dies on first start

The first start of the day always fails. It will start, and then as soon as ASE is done, the engine dies. The second start always takes and doesn't really even act like it's going to die.

I have tried both with the first start enrichment on and off but that doesn't seem to make any difference.

I can let it sit for hours after the engine has warmed up and it will start first time, but if left overnight it will not start properly the first time.

Any suggestions?
skidude is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2009, 09:21 PM   #2
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bellingham, Wa
Posts: 2,732
Total Cats: 3
Default

Mine does the same since installing my 550s except it takes me like 3 or 4 tries that first time of the day. Also, mine doesn't even finish the 30 second ASE before it dies.

How long is your ASE and are you running decay or fixed then decay? I have had much better luck with fixed then decay.
wayne_curr is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2009, 09:33 PM   #3
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,824
Total Cats: 1,781
Default

first cranking settings, then ASE, then warm-up enrichments; in that order.




waytne_curr, did you compensate with your cranking settings and req_fuel once you fitted larger injectors?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-14-2009, 09:42 PM   #4
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bellingham, Wa
Posts: 2,732
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
first cranking settings, then ASE, then warm-up enrichments; in that order.




waytne_curr, did you compensate with your cranking settings and req_fuel once you fitted larger injectors?
Yes I did. I think my cranking settings are fine since it catches on the first try. I figure I just need to increase the ASE a bit.
wayne_curr is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2009, 09:45 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,824
Total Cats: 1,781
Default

I turned MAP mode to normal, else it would either die or oscillate heavily till the the MAP timer ran out...
Braineack is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:26 PM.