DIYPNP MS2 NO SPARK CYLINDER 1 WHILE RUNNING. Please help! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-07-2015, 01:47 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default DIYPNP MS2 NO SPARK CYLINDER 1 WHILE RUNNING. Please help!

This is the last thread I am going to make for my problem of 8 months now......

Anyone who has been following my thread labeled "newb to flashing here" will know the pain. I am making a new thread because the title does not really describe my actual problem. That thread was created so I could understand how to flash and flash and reflash and reflash some more because I knew no other solution.

SO TO THE POINT:

Tunerstudio displays "NOT SYNCED" at all times. Car's off, cranking, and running. It is never synced.

The mystery here. Car will start, but will not spark cylinder 1 whatsoever.

-I've replaced coilpacks, wires, plugs, injectors, and alternator with all OEM stuff besides running ngk 6 plugs. Trust me, there is nothing wrong with my damn coil packs, don't get me started there.

-I've placed the spark plugs on the valve cover and cranked and seen all 4 plugs sparking.

-I've ran output test mode and watched the plug for cylinder one spark with no problems at all

-I've reflashed my ECU more times than I've needed to and updated to latest firmware and tunerstudio.

-I know it's spark because I'm getting fuel. Hell I've fuel washed cylinder one so much the rings are pretty much gone and the piston head is super shiny and new looking. (well it was .....read on)

-How do I know i'm getting fuel you ask? oh because when I finally pulled my turbo kit off, the runner on my manifold for cylinder 1 was SOAKED...almost puddles. The car would sound like a machine gun if I gave it gas because so much fuel was cooking off in the exhaust.

-Oh you think the injector is faulty? I pulled my oem ones and replaced with brand new oem injectors. The harness was good..... oh and read on

-ALL THAT DAMN FUEL THAT HAD BEEN flooding that cylinder out and getting slapped into the exhaust......... I plug in the stock ECU and it had no problem sparking and running all 4 cylinders no issues.

-yes, the stock ECU RUNS THE CAR JUST FINE.

-If by some miracle the car runs all 4 with the megasquirt, it literally last 3 weeks at a time before returning to this bullshit. and then I pull over, place my stock ECU and and intake w/ MAF in and continue on my way.....

So now that all that has been addressed? Can someone suggest my "NOT SYNCED" issue. Or does someone else have any idea what the hell is going on. Thanks in advance....It would be really nice to figure this out

Here is the link to my former threads on the issue.

https://www.miataturbo.net/megasquir...irmware-84883/

https://www.miataturbo.net/ecus-tuni...ort1000-85416/

Last edited by sickmiatabra; 08-07-2015 at 08:32 PM. Reason: title change and more info
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2015, 03:19 PM   #2
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Columbia, MD
Posts: 140
Total Cats: 8
Default

The Not Synced indicator is probably a red-herring.
MS2 Not synced but car is running!?! - Turbobricks Forums
gjsmith66 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2015, 03:48 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

So literally right click on the gauge cluster screen and save and load what actually? I never sync.....ever. The post you linked was referring to someone who had sync loss top end.
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2015, 03:53 PM   #4
Elite Member
 
DNMakinson's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Seneca, SC
Posts: 2,700
Total Cats: 268
Default

<p>Are you running stock coils, and wasted spark? &nbsp;You must be if you can run on stock ECU.&nbsp;</p><p>If so, how can you loose one cylinder and not two, and attribute it to the MS? &nbsp;Is there some setting that changes dwell on a per cylinder basis?</p><p>What happens if you swap plug wires 1 &amp; 4 at the coil pack?</p><p>Just some&nbsp;thoughts to &quot;spark&quot; ideas.&nbsp;</p>
DNMakinson is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2015, 04:10 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

Yep picture it as an oem ignition and fuel Set up with megasquirt and a turbo on the side.

If I swap the coil packs around, nothing changes.

When the car is barely running, I pull the wire from cylinder 1, nothing changes.

Pull it from cylinder 4...... Car pretty much dies from lack of power.

Thank you though.
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2015, 04:45 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

Well I would like to announce that I purchased a MS3 and hope to endeavor the upgrade with breeze. My diypnp will be sent out for testing on another NB1 and then hopefully confirmed it is faulty. And then sent to be repaired where I will sell it afterwards.

I wish I had closure on the problem in case it ever happens to someone else.
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:38 AM.