EasyTherm download? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-23-2010, 09:13 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 108
Total Cats: 0
Default EasyTherm download?

I'm bringing up a new tuning laptop (an old IBM X31 but now with Win 7, 32bit), my old links for downloading and installing EasyTherm appear to be broken (as is the link on the DIYAutotune download page). Is there a current link for downloading the latest EasyTherm? (and will it run on Win 7)

And while I am at it, these are the numbers I have been using for my stock CLT sensor (for a 91 Miata, MSPNP9093), I see other numbers posted in various threads, is there a definitive value?
I use:
(temp in F)
-4 16000
68 2450
140 580

Last edited by aseer; 06-23-2010 at 09:49 PM.
aseer is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2010, 09:59 PM   #2
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Batavia, IL
Posts: 604
Total Cats: 0
Default

http://www.megamanual.com/v22manual/mwire.htm#et
Click on the EasyTherm link to download it.

For the thermistor values, I have been using the rx7 defaults in EasyTherm which are
*C............Resistance(Ohms)

-20..........16200
20............2450
80.............320

I think that's right.
Cococarbine3 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2010, 10:11 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 108
Total Cats: 0
Default

Thanks, that link seems to install version 4f, I had been using 5.0. This link seemed to work (just found it in my records):
http://home.comcast.net/~whaussmann/...EasyTherm5.htm

Also, my car never read well with the default RX7 numbers for CLT, I'll dig up where I got the ones I am using (though if anyone else has numbers they think are definitive that would be great).
aseer is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2010, 10:20 PM   #4
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Batavia, IL
Posts: 604
Total Cats: 0
Default

Nice, I didn't know about that. I have got to get around to testing the sensor values sometime.
Cococarbine3 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2010, 11:02 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 108
Total Cats: 0
Default

Interesting, this version of Easytherm 5.0 installed fine, ran like it always did and the log says it wrote the .inc and s19 files but it does not. No errors but the files do not show in the project directory like they always did. Not sure why but it does not seem to be able to write the files in windows 7 (32bit).

If anyone else has this version (Easytherm 5.0) working properly on Win 7, let me know. Otherwise I will go find an XP machine and run everything from there.
aseer is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2010, 11:41 PM   #6
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Irvine, Ca
Posts: 277
Total Cats: 23
Default

TunerStudio can be used in place of easytherm. Also it works fine in windows 7 and is much better than megatune. Just go the tools menu on TunerStudio and select calibrate thermistor.

edit: BTW i just checked and this only works for ms2. So i fail
cjsafski is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2010, 12:18 AM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 108
Total Cats: 0
Default

Thanks, I will go to TS eventually (and just pull the .inc files over and drop them in). I was going to start again with MT since that is what I know and then transition to TS once everything is working (I am not a fan of changing too much at once). I had hoped that since ET worked on Vista that it would on Win 7 but, though it seems to run, no joy - I cannot get it to actually write the files (no errors, no requests for permission... nothing out of the ordinary but no output).

I'll just grab an older OS and generate the s19 and inc files and then pull them over (I know MT works with Win 7).


Quote:
Originally Posted by cjsafski View Post
TunerStudio can be used in place of easytherm. Also it works fine in windows 7 and is much better than megatune. Just go the tools menu on TunerStudio and select calibrate thermistor.

edit: BTW i just checked and this only works for ms2. So i fail
aseer is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2010, 12:56 AM   #8
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Central-ish VA
Posts: 4,449
Total Cats: 16
Default

I would just start using TS right now man. I haven't used MS since Brain was a baby until recently I MS2'd my CRX HF to be able to tune cruise lean as fawk. Having been intimately familiar with MT I decided to start using TS right away because thats what the cool people were doing. I can tell you that you will love it within the first 5 or so minutes and know where everything is in like 10 minutes. Its just much more intuitive. Like windows mobile vs iphone.
neogenesis2004 is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2010, 03:09 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 108
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by neogenesis2004 View Post
I would just start using TS right now man. I haven't used MS since Brain was a baby until recently I MS2'd my CRX HF to be able to tune cruise lean as fawk. Having been intimately familiar with MT I decided to start using TS right away because thats what the cool people were doing. I can tell you that you will love it within the first 5 or so minutes and know where everything is in like 10 minutes. Its just much more intuitive. Like windows mobile vs iphone.

Yeah, I'll probably jump to TS this weekend though I understand for my MSPNP I still gotta get Easytherm running and move the INC files (back on an XP machine now and should have no problem - was just surprised that it behaved like it did on my Win 7 machine).


Iphone? What's an Iphone?
aseer is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2010, 10:29 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 108
Total Cats: 0
Default

Figured out what was going on with Easytherm and Win 7. The files were being written to some virtual directory that was not visible to me in the normal directory. So ET thought everything was fine but Win 7 was isolating the output to keep me 'safe'.
Found them by viewing compatible files, fixed it by giving ET administrative rights (which it did not have for some reason, even though I installed it as an Admin).
aseer is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Track Video & Bluetooth MS3 Questions ofspunk7 General Miata Chat 3 08-31-2015 03:14 PM
Software Installation Aussie Driver Useful Saved Posts 17 07-01-2011 03:18 PM
software install- easy therm s19 file ryry MEGAsquirt 4 01-11-2008 12:07 AM
software problem bryantaylor MEGAsquirt 7 12-17-2007 12:57 AM
Easy therm trouble greenday3437 MEGAsquirt 6 05-28-2007 12:23 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:45 AM.