Eriki's MS1 Questions - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-08-2012, 08:14 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default Eriki's MS1 Questions

So eriki and i are out in his garage getting his ms in and running, two things are coming up right now 1. even changing the settings in easy therm dont fix the coolant temp, its reading 170degrees when its cold. and his fresh out of the package mtx is only reading fully lean with the car running( its been calibrated 3-4 times with the same results.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2012, 10:02 PM   #2
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2012
Location: Powell, Ohio
Posts: 124
Total Cats: 0
Default

We got the MtX fixed so that's out, now it's just the temp settings to get them right

Last edited by Eriki; 08-09-2012 at 10:18 AM.
Eriki is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2012, 10:58 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

other side note, i completely forgot how to change how fuel tables are viewed, his is voltage of AFM, i was trying to remember how to change it to Map pressure.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:21 AM   #4
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2012
Location: Powell, Ohio
Posts: 124
Total Cats: 0
Default

Tadd there is a 10degree marking to go off of on my crank pulley its differnt from yours, when the car is cold it does not like to start or idle untill warm. i have to give it gas as i crank it over for it to start and hold the gas for it to idle untill it warms up a bit. Would that be a timing issue or fuel or even both?
Eriki is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:24 AM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

coolant stuck at 170 is the failsafe temp, IIRC. Might be disconnected?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:29 AM   #6
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Is that the sensor on the front or back of the head brain.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:33 AM   #7
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2012
Location: Powell, Ohio
Posts: 124
Total Cats: 0
Default

Brain also for the timing set up there is no referance gauge to base 10 degrees BTDC off of with a timing light. What should i do about that,
Eriki is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:34 AM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

the back of the head.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:35 AM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

turn the motor to TDC on #1 and make your own mark on the pulley?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:46 AM   #10
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2012
Location: Powell, Ohio
Posts: 124
Total Cats: 0
Default

it has the marking on the pulley...
Eriki is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:54 AM   #11
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

so you you need to change the trigger angle or rotate the cas, so when the timing is locked at 10 it [the mark] lines up with the 10 mark.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:58 AM   #12
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2012
Location: Powell, Ohio
Posts: 124
Total Cats: 0
Default

well thats the thing it has the marking on the pulley but there is no refernace gauge to to see what it is with a timing light, its the little gague that connects beind the crank pulley and comes out over it and looks like an arrow and has markings on it. i dont have one on my car.
Eriki is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 10:59 AM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.


go get one?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 11:10 AM   #14
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,106
Total Cats: 518
Default

Yeah, it's a little sad Mazda (and many other engine manufacturers) rely on a shitty piece of plastic that likes to self machine on the pulley and melt to do something as important as time the engine.

But you need one.

Tadd, for the fuel tables, there's a great thread in the "SUPER important MegaSquirt threads" thread.
curly is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 11:17 AM   #15
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2012
Location: Powell, Ohio
Posts: 124
Total Cats: 0
Default

figures. do i have to remove crank pulley to put the gauge in??
Eriki is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 11:30 AM   #16
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,106
Total Cats: 518
Default

No, just the four bolts that hold the front part on, you can keep the main crank bolt in place.

Oh, and the clarify we call it a lower timing belt cover, not a gauge.
curly is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 11:41 AM   #17
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2012
Location: Powell, Ohio
Posts: 124
Total Cats: 0
Default

Gotcha. i will try and find one
Eriki is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 11:47 AM   #18
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

youll probably have to remove the water pump pulley. but that's just three 10mm bolts, you dont even need to release the alt.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 11:56 AM   #19
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2012
Location: Powell, Ohio
Posts: 124
Total Cats: 0
Default

ok. i just have to find one now. ughhh its always something that has to be missing or go wrong
Eriki is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 12:02 PM   #20
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Quote:
Originally Posted by curly View Post
No, just the four bolts that hold the front part on, you can keep the main crank bolt in place.

Oh, and the clarify we call it a lower timing belt cover, not a gauge.
was reading through that, seems to be mostly 1.8 stuff or turbo 1.6. hes na 1.6 atm. and switching from maf voltage to map on the tables still cant find/remember how i did it.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
15x10 - 15x11 6UL @ 949 Racing emilio700 Wheels and Tires 151 06-02-2017 03:36 PM
1994 Spec Miata Race Car SM/SM2/SSM For Sale Quinn Cars for sale/trade 6 10-23-2016 08:58 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
NA Seat Sliders and Seat Belt Receivers skipstr Miata parts for sale/trade 2 09-28-2015 11:53 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:10 PM.