First MS maps - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-08-2008, 08:42 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (24)
 
kotomile's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Monterey, CA
Posts: 7,578
Total Cats: 40
Default First MS maps

I hate Vista

Ben can vouch - the datalog files won't open unless you open them using MLV, the .msq files can't be opened without using megatune.. so I took screenshots of my tables in the meanwhile.

startup:
Name:  5priming.jpg
Views: 2
Size:  27.7 KB

after start:
Name:  5afterstart.jpg
Views: 2
Size:  30.4 KB

constants:
Name:  5constants.jpg
Views: 2
Size:  41.7 KB

fuel:
Name:  5vetable.jpg
Views: 2
Size:  66.0 KB

spark:
Name:  5spark.jpg
Views: 2
Size:  63.7 KB

idle:
Name:  5pwmidle.jpg
Views: 2
Size:  37.0 KB

idle continued:


acceleration:
Name:  5accelwiz.jpg
Views: 2
Size:  34.3 KB

I'd post the datalog but I can't figure out how to get it onto the thumbdrive.. sigh. The only problems I have other than running rich in boost are a hiccup during hard accel, bucking around at cruise/very slight accel (parking lots), takes 3 or more tries to start, and slight surging at idle.

I started experimenting last night after work on the idle, and the drive to work this morning revealed that what I'd done made the engine die when I let off. Cool thing about MS is I just loaded the previous map and viola! I love that!
kotomile is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 08:55 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

why do you guys have so many issues with vista.....
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 08:58 PM   #3
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

first, take off averaging on cranking...do you have a PNP or are using a deviation of their map? if so then your req-fuel is setup for like 700cc injectors.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 09:32 PM   #4
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
first, take off averaging on cranking...do you have a PNP or are using a deviation of their map? if so then your req-fuel is setup for like 700cc injectors.
Good call on the averaging. I didn't change it from MAT to average. Must be how the PNP is shipping these days. Matt, in the Cranking/Prime Table, set the Cranking Pulse Width Temps to MAT only. That should take care of most or all of your restart grief. And once you are happy with the VE table, you can make your AE much less aggressive.

Scott, I set his reqfuel so that he'd have decently high VE table numbers, so he'd get better resolution and better ability to tune idle.

The vista on his computer needs its *** kicked.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 09:35 PM   #5
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

I don't suggest setting it to use MAT. If I let my car sit after going for a drive my engine might be at 90* after and hour or two but the IAT might still read 120* dut to latent heat soak. I suggest putting it on CLT instead.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 09:39 PM   #6
Elite Member
iTrader: (5)
 
Atlanta93LE's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Marietta, GA
Posts: 2,198
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
set the Cranking Pulse Width Temps to MAT only
You guys are using MAT cranking pw? My MSPNP came set for CLT only, and I hadn't messed with it. Maybe that's part of my cranking problems?

I like when people post their tables...motivates me to compare what I'm running way more than when people post msqs. Call me lazy. Thanks Koto.
Atlanta93LE is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 09:47 PM   #7
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Sorry, please listen to Chad and use CLT only. Not MAT only.
I was working from memory, which contradicted what my MSQ shows. FWIW, I have absolutely no restart problems.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2008, 11:07 PM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (24)
 
kotomile's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Monterey, CA
Posts: 7,578
Total Cats: 40
Default

Thanks for the feedback everyone! (keep it coming!)

I'll go set cranking to CLT only, FWIW Ben restart is usually not as bad as cold start first thing in the morning.

Brain: Numerous problems with Vista, I hate it, for a tuning laptop anyway. It's unnecessarily complex and annoying, and needs its *** kicked. The MS is a PNP.
kotomile is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 01:15 AM   #9
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,317
Total Cats: 1,914
Default

I don't want to hijack the thread too much, but for those of you having problems with Vista, why the heck don't you just upgrade your computer to XP and be done with it?
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 01:27 AM   #10
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,357
Total Cats: 1,322
Default

I loaded Megatune onto my two-week-old Vista laptop. I've never had an issue with it.
Savington is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 04:05 AM   #11
Elite Member
iTrader: (24)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Cypress, TX
Posts: 3,778
Total Cats: 35
Default

No problems with Vista here either. Well, there was one problem, running that copysettings file wouldn't work because Vista wouldn't give it admin rights. But that was easily fixed.
Bryce is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 07:06 PM   #12
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (24)
 
kotomile's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Monterey, CA
Posts: 7,578
Total Cats: 40
Default

Quote:
Originally Posted by Joe Perez View Post
I don't want to hijack the thread too much, but for those of you having problems with Vista, why the heck don't you just upgrade your computer to XP and be done with it?
Valid point, it's not my computer yet though.

Edit - had my first hot no-wanna-restart today, luckily in my driveway. Guess I'll go fiddle with cranking PW some.
kotomile is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 07:28 PM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

certain is wasn't heatsoak? and in need of AIT corrections?
Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Someone help me with AE ihiryu MEGAsquirt 33 10-08-2015 05:56 PM
"Chimney Ethanol" E100 MiataGarage Engine Performance 5 09-30-2015 12:04 AM
In need of base map for stock 1997 brandonbkd MEGAsquirt 0 09-29-2015 12:52 AM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:45 AM.