FIXED my noisy MAP, TPS, AIT, CLT, and AFR signals for $2.50.... - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 02-19-2009, 07:31 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default FIXED my noisy MAP, TPS, AIT, CLT, and AFR signals for $2.50....

Yeah!!

I installed a $2.50 ebay noise filter to the power supply feeding the MS. I actually bought 3 for 19.50 shipped so I'd have some extras to play with. Anyways, finally installed one after the relay that powers MS. All I can say is every MS on earth should have one of these on the power supply. The pictures below are from my most recent datalog before adding the filter. Same exact MSQ on both datalogs for comparison. Nothing was changed but adding the noise filter.


BEFORE:

Name:  noise1.jpg
Views: 37
Size:  86.9 KB

Name:  noise2.jpg
Views: 37
Size:  89.9 KB

Name:  noise3.jpg
Views: 36
Size:  92.0 KB

Name:  noise4.jpg
Views: 35
Size:  79.8 KB



AFTER:

Name:  noisegone1.jpg
Views: 36
Size:  83.9 KB

Name:  noisegone2.jpg
Views: 36
Size:  79.3 KB

Name:  noisegone3.jpg
Views: 36
Size:  66.4 KB

Name:  noisegone4.jpg
Views: 36
Size:  74.9 KB

Name:  noisegone5.jpg
Views: 36
Size:  75.0 KB


It's not perfect, but it's a lot better. Before I couldn't ever tune my acceleration enrichments right because the spec of noise I had on my TPS and MAP sensors. If I tuned them right and it picked up any noise it would trigger them, causing the car to flood. So now I should be able to dial in my acceleration enrichments without worrying about noise. Everything in general is just smoother though.

I'll also add that I bet there's still room for improvement. My grounding scheme is pretty poor. All ground wires hook to a 24 point grounding bar, much like the one used in a 200A square D box. I believe I'm gonna move the LC-1's grounds off of everything else's, as well as the ignition systems grounds. (have a feeling the ignition system's ground is the major source of noise in the first place) I may also add a filter to the LC-1 after redoing my grounds to see if I can further improve that signal.

Also it was it was 49*F today on the "After" datalog pics. Lowest temp it recorded was 48.7*F, highest 51.4.

Datalog from today attached as well. Actually, it failed to attach. Why can't I EVER attach a msq or xls? Is there a trick to this or something? It always fails.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 07:43 PM   #2
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2007
Location: NYC
Posts: 1,997
Total Cats: 1
Default

Link of said filter please. This looks nice.
johndoe is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 07:46 PM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 07:54 PM   #4
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2007
Location: NYC
Posts: 1,997
Total Cats: 1
Default

Thanks man, I'm going to give this a shot as well and clean up my grounds, add a ground to my COPs and hopefully be done with it.
johndoe is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 08:01 PM   #5
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

My car has also had an untraceable "hickup" before. Like it would randomly "go off" for 0.1 seconds and then come back on. I would only notice it a very light load or idle, but it usually happened once ever 10-20 minutes of driving. So far it hasn't done it, but time will tell if the noise filter fixed this as well.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 08:36 PM   #6
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bellingham, Wa
Posts: 2,732
Total Cats: 3
Default

Is this not something the shack would carry?

I'm pretty convinced my stereo is causing a lot of noise to my MS because I can see every time my sub hits hard in my logs. I can almost play a radiohead album while watching a datalog and see them match lol.
wayne_curr is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 08:41 PM   #7
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Quote:
Originally Posted by wayne_curr View Post
Is this not something the shack would carry?

I'm pretty convinced my stereo is causing a lot of noise to my MS because I can see every time my sub hits hard in my logs. I can almost play a radiohead album while watching a datalog and see them match lol.
They used to sell them, but they stopped selling useful things several years ago. Now they sell cell phones, TV's, expensive shitty electronics, and expensive shitty cables to wire them up.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 09:08 PM   #8
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Northeastern CT
Posts: 547
Total Cats: 2
Default

i was considering one of those exact filters the other day.... you just convinced me. thanks
therieldeal is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 09:35 PM   #9
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,371
Total Cats: 1,332
Default

Quote:
Originally Posted by johndoe View Post
Thanks man, I'm going to give this a shot as well and clean up my grounds, add a ground to my COPs and hopefully be done with it.
Did I forget to add an auxiliary ground?
Savington is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 09:39 PM   #10
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2007
Location: NYC
Posts: 1,997
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Savington View Post
Did I forget to add an auxiliary ground?
No. I didn't buy a whole kit from you, just the hold down bracket and cap. It was my own laziness not to wire another ground in while I was making the harness. Live and learn.
johndoe is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 10:43 PM   #11
Elite Member
iTrader: (22)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Spanish speaking Non US Caribbean
Posts: 3,257
Total Cats: 3
Default

Good job Pat!
Rafa is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 01:08 AM   #12
Junior Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Hillsborough, NC
Posts: 273
Total Cats: 0
Default

What is that... just a ferrite core?

RadioShack.com
JustinHoMi is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 02:03 PM   #13
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

it's probably just a huge coil.

it's essentially a crossover component--low pass, but for very low frequencies. ie almost zero hertz (DC).

or it could be an RC circuit with a big cap and a small resistor.
y8s is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 02:10 PM   #14
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

you can buy the same thing Pat posted at radio shack.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 02:12 PM   #15
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Perhaps you can buy whatever it's made of, but the exact assembly I have is not available at our local radio shack, or walmart.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 02:17 PM   #16
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

Quote:
Originally Posted by patsmx5 View Post
Perhaps you can buy whatever it's made of, but the exact assembly I have is not available at our local radio shack, or walmart.
I cant find it online...I know i had something just like that for my car radio, then I went with a ground loop isolator, probably back in 2000.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 02:19 PM   #17
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
I cant find it online...I know i had something just like that for my car radio, then I went with a ground loop isolator, probably back in 2000.
Yeah, they used to sell them 5 years ago, see my post above.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 02:28 PM   #18
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

i dont read, you should know that by now!
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 04:02 PM   #19
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Si.

Going to go fuckup fix some electrical stuff on the car.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2009, 05:38 PM   #20
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Quote:
Originally Posted by patsmx5 View Post
Si.

Going to go fuckup fix some electrical stuff on the car.
Sooo... I fixed some things and now it's worse!! Woo hoo!!.... Moved the ignition systems ground off of everything else's and now I get more noise on my wideband than before.

But now, the rest of the story. One of the grounds for the LC-1 was wasn't grounded. I'm pretty sure it has been that way, unless I pulled it loose right before I noticed, but I don't think that's the case. Weird, but it's noisier now. Gonna try adding a filter to the LC-1's power and see if that helps. Or try moving the LC-1's grounds around.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 59 12-15-2017 09:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
"Chimney Ethanol" E100 MiataGarage Engine Performance 5 09-30-2015 12:04 AM
In need of base map for stock 1997 brandonbkd MEGAsquirt 0 09-29-2015 12:52 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:48 PM.