HALP! Tuning newb. - Page 2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-25-2013, 01:20 PM   #21
Newb
 
Join Date: May 2013
Location: Yes. There really is a Kalamazoo!
Posts: 32
Total Cats: 3
Default

It looks like the timing is locked; see Fixed Advance, instead of Table in the "more ignition options" window.
LumptyLump is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 01:21 PM   #22
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2012
Location: Tampa, FL
Posts: 761
Total Cats: 19
Default

So... my late night advice of loading a base tune wasn't far-fetched..
Impuls is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 01:22 PM   #23
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,181
Total Cats: 2,579
Default

That's good. I wasn't trying to be mean, I just think you might do more harm than good if you keep plugging away at it without a clue on what each table means.


BTW an msq is the thing that you opened to show us those maps and gauges. Basically its your "map" or "tune". You can simply attach the file to a post here and people can open it and see if what you're posting screen shots of is what is actually in your tune.

*edit:
In the mean time, you can start with copying the timing table posted by Ryan (or something similar) and unlocking your timing as per post above. Don't unlock it until your table is normal and not at 90* cause you can seriously damage the car if you drive it at max advance
18psi is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 01:25 PM   #24
Elite Member
iTrader: (8)
 
Ryan_G's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Tampa, Florida
Posts: 2,577
Total Cats: 155
Default

Quote:
Originally Posted by LumptyLump View Post
It looks like the timing is locked; see Fixed Advance, instead of Table in the "more ignition options" window.
Thank god for that.
Ryan_G is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 01:27 PM   #25
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

No offense taken. I understand I have no idea what I'm doing lol. I'm glad you guy's are taking the time to help me. I thought this was pretty plug and play from the instructions and the couple other people I've talked too. I'm now thinking I'm in a little over my head. Guess you gotta start somewhere.

MSQ, sorry I didn't put it together that was what he was referring too, derr.. LOL So should I just save my project and upload it here?
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 01:33 PM   #26
Elite Member
iTrader: (8)
 
Ryan_G's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Tampa, Florida
Posts: 2,577
Total Cats: 155
Default

Quote:
Originally Posted by Mazduh View Post
No offense taken. I understand I have no idea what I'm doing lol. I'm glad you guy's are taking the time to help me. I thought this was pretty plug and play from the instructions and the couple other people I've talked too. I'm now thinking I'm in a little over my head.

MSQ, sorry I didn't put it together that was what he was referring too, derr.. LOL So should I just save my project and upload it here?
It is usually plug and play for the most part but there are always tweaks to be made and every car is different so you never know what problems might arise. You can definitely learn how to tune it yourself but you need to have a pretty good grasp of the basics before you attempt to install and run the MS. You'll get there.

Change out your spark table ASAP just to be safe. I am not sure how you ended up with that spark table but it is beyond dangerous.

Yes, upload your project directly to the site.
Ryan_G is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 01:35 PM   #27
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Ok here's my project with the changes made to that table. I'll wait for recommendations from you guy's before I proceed with anything. Again thanks for all the help.
Attached Files
File Type: msq 2013-06-25_11.55.36.msq (104.2 KB, 67 views)

Last edited by Mazduh; 06-25-2013 at 02:04 PM.
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 04:18 PM   #28
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Looks like I loaded the VE table into the ignition by accident.

Derp.

I've emailed you the proper ignition table.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 04:20 PM   #29
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

On the subject of idling high: it looks like you are in closed loop idle, so the idle valve is doing its job.

You changed your injectors, didn't you? Look for vacuum leaks. If you unplug the idle valve, does it go any lower than say, 2500rpm?
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 04:20 PM   #30
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

I thought they looked suspiciously similar. values must tap out at 90.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 04:25 PM   #31
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,181
Total Cats: 2,579
Default

so that's what ALLOFIT on a spark map looks like
18psi is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 05:25 PM   #32
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

Well Vlad... thats what ur timing map is going to have to look like before you can make any power on the rat wheel.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 11:11 PM   #33
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Thanks Rev I got it. I will import it tomorrow. I did change the injectors, I looked for vacuum leaks and didn't see any but I also reused the intake manifold gasket that was already there since I ordered a new one from miataroadster a month ago and it's still not here. There always stupid slow with shipping. I'll probably pull it all apart again and double/triple check everything. I may just wait till that new gasket comes in. The original one was looking a little bit grimy.


I basically just want to get the car somewhat drivable so I can make the hour and a half drive to my tuner.

Last edited by Mazduh; 06-25-2013 at 11:23 PM.
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 05:23 PM   #34
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Small update.

I took everything back apart again to discover injectors 1-2 weren't seated properly which was causing my high idle. Car starts great now after fixing that and changing that ignition table. I still have sort of high idle around 1400rpms. But I didn't let the car warm up really to see idle settle down. I'm thinking I may have to go back and change the warmup enrichment settings. Does anyone have a good basis I can copy or go off of?

But for now I'm happy the car is in relative working order. Won't actually drive it for a little while though. Not till I get that new intake plenum gasket. Called MR and Bill said he accidentally forgot about my order and would ship ASAP. doh!

Anyways, again I'm so thankful for all your guys help!


Sent from my iPad Mini
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 09:57 PM   #35
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Ok let the car warm up and it still idles around 1200rpms and is rich like 10.5-11afrs.

I checked and checked and do not see any possible vacuum leaks. I used some propane around all my pluming etc and didn't notice difference in idle. My only thought is its that gasket.

I tried unplugging the idle control valve and the idle changed maybe 100rpms. I noticed it drooped slightly before returning .

Any thoughts, suggestions?
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2013, 12:45 PM   #36
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Bump
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2013, 03:03 AM   #37
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Ok I've been learning stuffs and adjusting some things. I've gotten the car to idle down too around 700-800rpms. Still quite pig rich though around 10:1-11:1 afrs.

Could someone take a look over my msq and double check things for me? I sent off my msq and a datalog to my tuner. But I'd love second opinions.

Thanks again!

EDIT: Ok I adjusted things again now I'm idling perfect at 14.7. I also drove the car around town a bit not really going more then 4000rpm. Seems to be riding ok. I let VEAL do some tuning and things seem to be getting better.
Attached Files
File Type: msq MSM650_6.30.13.msq (104.2 KB, 54 views)
File Type: csv latest.csv (875.5 KB, 44 views)

Last edited by Mazduh; 06-30-2013 at 05:04 PM.
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2013, 10:35 PM   #38
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Feel like I'm just talking to myself here... LOL

Anyone have an issue with tuner studio staying connected to your ecu while data logging? Mine seems to keep disconnecting after 10 minutes of driving. Tried a different cable as well as made sure my laptop wasn't going to sleep etc... Hmmm
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2013, 11:49 PM   #39
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Knoxville, TN
Posts: 279
Total Cats: 2
Default

I read, learning off you, have nothing to offer
mx594m is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 12:41 AM   #40
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Ok I figured out how to actually data log properly.. lol durrr... Didn't realize if you hit settings>start logging you could actually save the log as a .msl file and not just the .csv.

Here's a log of my driving around my block for the most part with a few 2nd gear pulls. Car leans out a little in the higher rpms around 13:1.

Tomorrow I'm going to try and get out on the highway and let VEAL do some work in the higher rpms. Though I still need to figure out why my laptop randomly keep disconnecting from my ecu after 10 minutes. I'm figuring it's something to do with the laptop and it's power settings.
Attached Files
File Type: msl Short trip few WOT pulls.msl (703.0 KB, 53 views)
File Type: msq MSM6.msq (104.2 KB, 61 views)

Last edited by Mazduh; 07-01-2013 at 12:59 AM.
Mazduh is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
"Chimney Ethanol" E100 MiataGarage Engine Performance 5 09-30-2015 12:04 AM
In need of base map for stock 1997 brandonbkd MEGAsquirt 0 09-29-2015 12:52 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:17 PM.