HELP ASAP! MS2 DIYPNP installed and car cranks but does not start up - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-17-2011, 01:35 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default HELP ASAP! MS2 DIYPNP installed and car cranks but does not start up

Finished my t3 kit the other day. Tackled the MS install last night, it is communicating with my laptop just fine.

Right now, I am just trying to get the car to idle and cruise. ( I need to drive it Baltimore today to get to my hotel for the Import Alliance meet tomorrow)
Yes, I fail for waiting last minute, but hey, this setup will be legit.

Stock injectors still in car, (I have for 460's but that can wait: I just want to idle and set timing so i can drive the dang car)

Car primes fuel pump, cranks, air to fuel are lean to rich for a second. No clue what I can try, waiting on braineack to message me, as we are diagnosing the problem. It's also my fault because I told him I was running the 460's so the loaded map wasn't working with the stock injectors. I cannot find "req_fuel" to save my life. MS newb here all day.

everything is hooked up properly.

Thanks for any input.

Last edited by sickmiatabra; 09-17-2011 at 08:38 PM.
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2011, 05:24 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,838
Total Cats: 1,787
Default

You led me to believe you had the 460s in. Change the req_fuel value from 6.2 to 12.4.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2011, 08:36 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

I'll edit origianal post. I was by no means saying it was your work. I don't even know how to get to the "req_fuel" I scanned all of MS last night and this morning looking for it. Some leads to this will be awesome, google didn't do it for me.

I can't wait to see this car in action
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2011, 09:08 PM   #4
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

12.4?
call me an idiot but when i did mine i got 11.2 using that calculator thing
but brain is the expert

should i change mine?

1598
4 cyl
240
14.7

thats what i stuck in the calculator

Last edited by jared8783; 09-17-2011 at 09:19 PM.
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2011, 11:17 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,838
Total Cats: 1,787
Default

(Posting from my phone.)

Engine consttants
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2011, 11:40 PM   #6
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

wait what??

yeah i know its in engine constants

what i am saying is after punching those numbers in the calculator on tunerstudio for required fuel on the stock injectors i got 11.2

those numbers i put up are the numbers i put into the calculator

i see you reccomended 12.4 for the required fuel.

edit: oh wait my bad
you two talking about the 1.8
i see he has a 2000
sry
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2011, 11:44 AM   #7
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,838
Total Cats: 1,787
Default

(Posting from my phone.)

Im not talking to you jared. This thread is not for you.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2011, 08:08 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

Changed req fuel. burned it. Still can't get the car started. And I'm not getting spark at all. Suggestions?
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2011, 08:41 PM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,838
Total Cats: 1,787
Default

so you see no RPMs in TS while cranking?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2011, 10:02 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

I don't believe so. Almost positive I don't at all.

I've googled for a bit and see that it has something to do with the CAS.
Can't figure out a way to to test this as I am electronically inclined. But I have a friend 20 minutes away that knows his ****. I'm just hoping I can change some settings and get the car started.

Last edited by sickmiatabra; 09-18-2011 at 10:48 PM.
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2011, 10:54 PM   #11
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Pretty critical to know for sure. You're not watching your laptop and recording datalogs?
Ben is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 12:06 AM   #12
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

Only have a jump box (not to charge, and it also is losing charge every attempt I make at starting) for my battery which died on me yesterday morning. I do monitor TS when cranking and I know the rpm does not work. I checked just a bit ago when I altered the req_fuel. Like I said, no spark at all and I know this is holding me back from the "fun" stuff.

I can't datalog as I did not buy the $50 crap off of the site. I'm wondering if it is worth it; the ve analalyze live "autotune" and datalog part of it. Insight on that would be cool, although I'm pretty sure I can handle air to fuels on my own.

How do I get the RPM to be sync with TunerStudio??
That's where I'm at right now, one thing at time.

edit: Got megalog viewer, I don't know where I saw it for $30, but I have it now, downloaded for free. Would my battery dying kill off spark/ rpm not reading though?

Last edited by sickmiatabra; 09-19-2011 at 01:44 AM. Reason: sad :(
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 12:20 AM   #13
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

I thought megalog viewer came with tunerstudio? record a log and look at your battery voltage. IF your battery is dying, then your injector pw can be affected.
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 04:55 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

up
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 05:09 PM   #15
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by djp0623 View Post
I thought megalog viewer came with tunerstudio? record a log and look at your battery voltage. IF your battery is dying, then your injector pw can be affected.
i JUST got a diypnp up and running
im now fine tuning
purchased together ve analyze was 50 and mega log viewer was 20
yes the software does come with it but you need regristration keys

WELL worth the money for a noob
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2011, 11:13 PM   #16
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

I'm a noob at this standalone deal. But i've tuned cars with afc's and the like in my past. I just want to be "RUNNING" and I should be cake after that. Megalog viewer was free.

and I've heard good and bad things about ve analyze, but I may purchase it if Tunerstudio defeats me.

Props to you on fine tuning already though
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2011, 04:15 AM   #17
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Sweden
Posts: 1,391
Total Cats: 58
Default

No rpm -> the MS don't see the engine turning over -> No spark -> No start.

Concentrate on the signals from Cam and Crank sensors (or just the CAS if you are running sloppy old-school).

It can be as easy as a sensor you forgot to connect.
NiklasFalk is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2011, 05:30 AM   #18
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2011
Location: Minot, ND
Posts: 242
Total Cats: 21
Default

yeah I was relieved to pull the plugs out and see no spark when I did. (not "relieved" but glad to know what the problem was)

I sent the MS back to Brain for a lookover. There's really to plug this bad boy in wrong. 3 harness clips to the ecu, wideband connected, and a vacuum line. Hoping to be "fine tuning" friday night if not saturday. My car didn't get to make import alliance, and now looks like I won't make H2O either :( but life will go on.
sickmiatabra is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
elesjuan's mediocre 95 Miata adventure (google fiber edition) elesjuan Build Threads 8 02-16-2016 09:36 PM
No spark while cranking? navalhawkeye MEGAsquirt 9 10-07-2015 08:10 PM
Help multi issues here! ReallyRottenTurbo MEGAsquirt 4 09-22-2015 01:49 PM
DIYPNP Won't Stay Running huesmann MEGAsquirt 19 09-16-2015 08:11 PM
Project DDoS: '99 "Budget" boost build ProjectDDoS Build Threads 1 09-09-2015 02:52 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:41 PM.