HighRes on MSPNP - anyone? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-19-2007, 01:53 AM   #1
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,272
Total Cats: 32
Default HighRes on MSPNP - anyone?

Is anyone running the HighRes firmware on their MSPNP? If so, did you have to jump through any hoops to get things running nicely?

I'm thinking I'll change to this firmware before I start tuning my fuel map so I don't have to do things twice, but I'd like to know any "interesting" experiences people are having first, if any!

I was thinking the best way to go about it was to use the same values in EasyTherm as the original MSPNP firmware, so changes are kept to a minimum. Hopefully this will let me open the MSPNP MSQ with the rest of the settings intact.

Cheers
timk is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 09:37 AM   #2
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Jerry & I spoke about the highrez firmware once 6 months ago and determined that it really isn't necessary for my car and my tune.

I think the easytherm values will be the least of your concerns. You'll need to go page by page and make sure every setting is correct
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 10:06 AM   #3
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
Jerry & I spoke about the highrez firmware once 6 months ago and determined that it really isn't necessary for my car and my tune.

I think the easytherm values will be the least of your concerns. You'll need to go page by page and make sure every setting is correct
I'm surprised at that. When I used the High-Res it markedly improved engine smoothness and idle stability.

I only went back to the stock code as it induced a really irritating Missfire, (which I'm convinced is earth related but have never been able to fix).

Ben, I'd advise giving it a try, it doesn't take long and you can load your current MSQ to the code with no issues (that's what I did). I think you'll be impressed with the improvment.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 10:10 AM   #4
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

The car runs fine now, including idle. I'm not unwilling to try, but I don't know if it would be worthwhile...
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 01:09 PM   #5
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,315
Total Cats: 1,913
Default

Quote:
Originally Posted by richyvrlimited View Post
I'm surprised at that. When I used the High-Res it markedly improved engine smoothness and idle stability.

I only went back to the stock code as it induced a really irritating Missfire, (which I'm convinced is earth related but have never been able to fix).
Seems like there was some discussion about that misfire problem in the MS1 development forum over at MSExtra. I got the impression that the problem started in build 10a, but somewhere between there and 10d2 it got fixed. Any idea which build you were using?

I'm definitely going to give it a shot.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 05:37 PM   #6
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Joe Perez View Post
Seems like there was some discussion about that misfire problem in the MS1 development forum over at MSExtra. I got the impression that the problem started in build 10a, but somewhere between there and 10d2 it got fixed. Any idea which build you were using?

I'm definitely going to give it a shot.
yeah the latest currently available

my wiring under the footwell is a mess, and my earths are *****, I have a wonky CLT signal from it so i'm 99% sure that's the issue.

I did run fine with it when n/a too.

Quote:
he car runs fine now, including idle. I'm not unwilling to try, but I don't know if it would be worthwhile...
Today 02:06 PM
Mine was 'fine' before too, but It ran *better* afterwards . Smoother and free'er somehow. I got a minor (1 - 2) MPG improvement.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 06:15 PM   #7
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

OK, so the most recent build of HiRes is 10d2, correct? What downsides would there be if I reflashed? I have a non standard 4 bar map sensor. Have the issues with non standard sensors been remedied?

I am not against improvements, but I AM happy with the way the car is now. And I have plenty of grouding between the MS and head.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 06:31 PM   #8
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,315
Total Cats: 1,913
Default

According to the release notes in the .asm:
Quote:
Originally Posted by The Release Notes
* hr10a added all 029y3 to hr09c code. changed supernorm use as per magnus - kg
* hr10b added nonstandard map sensor fix from 029y4. supernorm use as per Magnus - kg
* HR10d2 Fixed supernorm use, finally got nonstandard map to work - kg

Richyvrlimited, I'm still learning the software here. Did you have to make any changes to MegaTune (or the filestructure on the PC in general) or is it as simple as just dumping the binary into the MS and running?
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 06:37 PM   #9
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Thanks. I d/l'd the file but haven't opened it or anything.
Next dumb *** question. Say something just isn't right with the new firmware. There's no known reason why I couldn't simply flash my old firmware back in right?

I can give this a shot on Sunday.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 06:51 PM   #10
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,315
Total Cats: 1,913
Default

You askin' the guy who hasn't even finished his own MS build yet?

Yeah, from what I gather over at MSExtra.com and from the datasheet for the CPU, doing a firmware reflash cures all ills.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 06:52 PM   #11
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

No, I wasn't asking the guy who hasn't tried it yet.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 07:13 PM   #12
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,272
Total Cats: 32
Default

Yes you can just reflash it. I did the standard firmware to MSnS-extra flash on my old MegaSquirt and that required a jumper on the board, but once you are running some variant of the extra code you can flash without it.
timk is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2007, 08:08 PM   #13
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,272
Total Cats: 32
Default

I just copied the values from inside matfactor.inc and cltfactor.inc in the MSPNP car folder then punched them into EasyTherm. I have written the new .s19 file, hopefully that is all that needs to be done for the firmware itself. Ben, my MSPNP is running a Map Daddy, I am assuming this is the same as your setup?

Now to set up MegaTune...
timk is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 12:13 AM   #14
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,272
Total Cats: 32
Default

Here is a copy of my modified (MSPNP prepped) HighRes 10d2 firmware if you are feeling lazy.

Cheers

Last edited by timk; 12-20-2007 at 05:43 PM.
timk is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 06:50 AM   #15
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Joe Perez View Post
According to the release notes in the .asm:


Richyvrlimited, I'm still learning the software here. Did you have to make any changes to MegaTune (or the filestructure on the PC in general) or is it as simple as just dumping the binary into the MS and running?
nope, nothing I just saved my msq, uploaded the Highres code to the chip, loaded the old msq and fired her up

had to do a minor amount of tweaking as I found I could run the idle leaner without it stumbling.

similarly I did the reverse when I reverted back to the standard extra code.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 06:51 AM   #16
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
Thanks. I d/l'd the file but haven't opened it or anything.
Next dumb *** question. Say something just isn't right with the new firmware. There's no known reason why I couldn't simply flash my old firmware back in right?

I can give this a shot on Sunday.
yup, if you don't like it simple write the standard extra code back easy peasy
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 09:21 AM   #17
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Quote:
Originally Posted by saboteur View Post
Here is a copy of my modified (MSPNP prepped) HighRes 10d2 firmware if you are feeling lazy.

Cheers
Yeah, I'm running the mapdaddy. Thanks
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 05:38 PM   #18
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,272
Total Cats: 32
Default

Quote:
Originally Posted by richyvrlimited View Post
nope, nothing I just saved my msq, uploaded the Highres code to the chip, loaded the old msq and fired her up
The msns-extra.ini included with HighRes is different, so you might want to use that too. I've replaced the link in my post above so it is now a zip file containing the firmware and the msns-extra.ini.

Cheers
timk is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2007, 05:45 PM   #19
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,272
Total Cats: 32
Default

Ben, did you end up trying this? I haven't tried it on mine as I have been worried it would run a bit leaner due to the higher resolution and I don't have an LC-1 yet.
timk is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2007, 05:48 PM   #20
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

No, I did not because someone tried before me with bad results. He had a failure when loading the new firmware, and he was not able to flash the old firmware in without opening the box and installing the boot jumper. I don't want crack open the box and mess up my warranty.
Ben is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bunch of NB stuff - mspnp2, begi intake mani, injectors mikeflys1 Miata parts for sale/trade 12 05-01-2016 10:51 AM
MS3 or MSPNP Pro konmo MEGAsquirt 22 11-05-2015 03:32 PM
MS PNP requires reading and following directions??? satisfied MEGAsquirt 141 10-06-2015 11:44 AM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM
mm0105 TABLE SWITCHING WIRING? slomiata MEGAsquirt 2 09-15-2015 01:54 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:42 PM.