Interest in NB alternator circuit board? - Page 6 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-28-2015, 05:05 PM   #101
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

Ahhhhh... Ok thanks.
So if I don't hook up disable... What is the downside?
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 05:06 PM   #102
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 16,780
Total Cats: 1,247
Default

<p>You can't control the alternator from megasquirt.</p><p>No turning it off at WOT, or on cranking.</p>
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 05:07 PM   #103
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by aidandj View Post
<p>You can't control the alternator from megasquirt.</p><p>No turning it off at WOT, or on cranking.</p>
Which would burn up the battery.... Would it not?

Ok, stoopid MS Newb question.. Let's say I have a spare output.. Pretty sure I do. How do I make the MS control it?

Last edited by viriiguy; 08-28-2015 at 05:47 PM.
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:05 PM   #104
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

Ok, well... I hooked the ground wire to one of the ground pins above the proto area. The +12v is hooked to one of the 3 12v pins on the edge connections of the MS, next to the INJ1 connections. The Field wire is connected to 1o.

However, no matter which way I adjust the pot.. I am not charging at all. Just a steady voltage drop.

Any thoughts?
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:11 PM   #105
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 16,780
Total Cats: 1,247
Default

Quote:
Originally Posted by viriiguy View Post
Ok, well... I hooked the ground wire to one of the ground pins above the proto area. The +12v is hooked to one of the 3 12v pins on the edge connections of the MS, next to the INJ1 connections. The Field wire is connected to 1o.<br />
<br /><br />
<br />However, no matter which way I adjust the pot.. I am not charging at all. Just a steady voltage drop.<br />
<br /><br />
<br />Any thoughts?
<br />
<br /><br />
<br />What is the field voltage?
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:12 PM   #106
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

The voltage as tested at the battery started at 12.26 but continued to drop.
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:16 PM   #107
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 16,780
Total Cats: 1,247
Default

<p>But what is the field voltage.</p>
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:17 PM   #108
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

If I measure it from the big wire on the Alt. it is 12.32 right now. Is this what you are asking?
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:18 PM   #109
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 16,780
Total Cats: 1,247
Default

<p>Field is connected to 1o right? You need to adjust the pot until it is 0v.</p>
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:20 PM   #110
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

Ok. I will try that. Let me put my DMM on that wire and see what I can do.

Thank you
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:38 PM   #111
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

Ok, with my DMM on 1o and on a ground in the dash, I get 11.94. No amount of turning the Pot makes any difference in this reading.
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:39 PM   #112
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 16,780
Total Cats: 1,247
Default

<p>How much are you turning it. If its a 100k pot then its 22 turns total. So somewhere in the middle.</p><p>Do you have access to a variable power supply</p>
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:41 PM   #113
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

I do not have access to a variable power supply. I have probably turned it 15 full turns with absolutely zero change.
Looks like I may have to re-install the NA Alt. and do the wiring mods.

As a side note, I see a lot of mention of a battery light. I do not seem to have a battery light in my cluster. So I wonder if that has something to do with this.
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:53 PM   #114
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

Oops. Browser refreshed and posted twice.
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 09:58 PM   #115
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 16,780
Total Cats: 1,247
Default

<p>Turn it 25 turns clockwise and then 11 counterclockwise.</p><p>You should also measure the value of the pot. it should be like 50k.</p><p>Are you sure you don't have a battery light? I think all the NBs did.</p>
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 10:03 PM   #116
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

Ok, I will try that. I shone a flashlight at my cluster. I cannot see anywhere it would be. Also it does not come on when I turn the key initially.
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 10:04 PM   #117
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 16,780
Total Cats: 1,247
Default

<p><img src="https://cimg5.ibsrv.net/gimg/www.miataturbo.net-vbulletin/480x360/80-hqdefault_d58d4946536c23db95fb74d38a6b562e9a194815 .jpg" title="" /><br /><br />&nbsp;</p>
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 10:18 PM   #118
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

Ok. I have it so the field reads a pretty steady 0.036. But it still isn't charging. I have a second set of gauges. I installed them as well.. just in case something was busted with my custom one. Still not charging. So I guess that is not the issue.

Tomorrow I will put on my other NB Alternator... Just in case mine somehow got messed up. Although it SHOULDN'T be messed up. I am really not sure what else could possibly be keeping it from charging.
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 10:39 PM   #119
Autobot Miata
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Knoxville, TN
Posts: 265
Total Cats: 0
Default

Also, that light does not come on, on either of my gauge sets when I turn the key. So I checked my spare set with the DMM. I have continuity across it. It just doesn't light up. Even when I switch it to a know working bulb.
viriiguy is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 10:43 PM   #120
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 16,780
Total Cats: 1,247
Default

<p>Thats because there isn't anything to turn it on. You wire the alternator board to it.</p>
aidandj is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 55 05-06-2017 08:18 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 12:25 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 09:39 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 12:45 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:30 PM.