intermittent ignition cut at 6k... - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-07-2014, 07:57 PM   #1
Ich verstehe nur Bahnhof
Thread Starter
iTrader: (3)
 
psyber_0ptix's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northern VA
Posts: 3,701
Total Cats: 319
Default intermittent ignition cut at 6k...

I was at the dyno last night and it cannot rev past 6k.

I tried putting a 15000uF capacitor between positive and ground of the Toyota COPS. I am going to try new coils, but any pointers would be appreciated.

It does well up to 6k, but after, it sounds like it's encountering a sporadic ignition cut.



BK7RE gapped to 0.025"
Toyota COPS
Batch Fire

ID1000
Stock NA8 FPR
Walbro 190HP

Last edited by psyber_0ptix; 08-08-2014 at 08:16 PM.
psyber_0ptix is online now   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 08:07 PM   #2
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,175
Total Cats: 2,575
Default

no limiters set for 6k right?
18psi is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 08:47 PM   #3
Ich verstehe nur Bahnhof
Thread Starter
iTrader: (3)
 
psyber_0ptix's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northern VA
Posts: 3,701
Total Cats: 319
Default

I'm an idiot. Can we delete this thread?

I think we were all tired, it was 2am when we started at 4am we scratched our heads and was probably fatigued from fumes.
psyber_0ptix is online now   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 08:47 PM   #4
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,175
Total Cats: 2,575
Default

18psi is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 08:49 PM   #5
Ich verstehe nur Bahnhof
Thread Starter
iTrader: (3)
 
psyber_0ptix's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northern VA
Posts: 3,701
Total Cats: 319
Default

I'm just happy it finally made it to the dyno lmao
psyber_0ptix is online now   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 08:54 PM   #6
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,175
Total Cats: 2,575
Default

hey if that's the only problem, you're doing better than most people that make it on a dyno
18psi is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2014, 07:50 PM   #7
Ich verstehe nur Bahnhof
Thread Starter
iTrader: (3)
 
psyber_0ptix's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northern VA
Posts: 3,701
Total Cats: 319
Default

Ok. I got the cap in, reset the rev limit values and while it does rev, it goes putt putt putt a little after 6k.

Is this why volts run two capacitors?

I swapped out the coils for another set of 4, same symptoms.
psyber_0ptix is online now   Reply With Quote
Old 08-09-2014, 08:23 AM   #8
Junior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Johnson City, Tn
Posts: 70
Total Cats: 1
Default

I am having about the same issue. Using FAB9 COPs with a MS3/MSx under no load (just in neutral) it will run to the rev limit of 7500 with no issue. If I put a load on it (accelerating) it acts as if it has no spark or fuel randomly above 6k.

I have been through the most of the parts including new fuel pump, filter and regulator. My settings have been checked and rechecked. I am so frustrated that I sent the MS off to Peter to have it double checked and have rewired the entire engine. I will have the MS back on Monday so I should be able to pipe in after that.

I was getting great signal from both the cam and crank and the PW was correct and stable as well.

I wish that I could be of more help but am subscribing so maybe we can get this figured out.
theemike is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2014, 12:57 PM   #9
Ich verstehe nur Bahnhof
Thread Starter
iTrader: (3)
 
psyber_0ptix's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northern VA
Posts: 3,701
Total Cats: 319
Default

I'm only using a single trigger wheel to run batch. I tried gapping the sensor to the teeth to about 1 credit card thickness and it runs like junk. Pulled it away and it would hold idle again. I may have to take a composite log to see if it's dropping any signal above 6k.

If so, I think I'll try correctly gapping the sensor then adjusting the VR pots
psyber_0ptix is online now   Reply With Quote
Old 08-10-2014, 04:44 PM   #10
Ich verstehe nur Bahnhof
Thread Starter
iTrader: (3)
 
psyber_0ptix's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northern VA
Posts: 3,701
Total Cats: 319
Default

Well it doesn't look like I have any sync errors.

Is 0.025" gap ok to run on Toyota COPS?
psyber_0ptix is online now   Reply With Quote
Old 08-10-2014, 08:37 PM   #11
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 715
Total Cats: 53
Default

Quote:
Originally Posted by theemike View Post
I am having about the same issue. Using FAB9 COPs with a MS3/MSx under no load (just in neutral) it will run to the rev limit of 7500 with no issue. If I put a load on it (accelerating) it acts as if it has no spark or fuel randomly above 6k.

I have been through the most of the parts including new fuel pump, filter and regulator. My settings have been checked and rechecked. I am so frustrated that I sent the MS off to Peter to have it double checked and have rewired the entire engine. I will have the MS back on Monday so I should be able to pipe in after that.

I was getting great signal from both the cam and crank and the PW was correct and stable as well.

I wish that I could be of more help but am subscribing so maybe we can get this figured out.
Not sure if you saw this: https://www.miataturbo.net/engine-pe...blowout-79713/

He has a new module to fix the issue with MS.
bcrx7 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
15x10 - 15x11 6UL @ 949 Racing emilio700 Wheels and Tires 151 06-02-2017 03:36 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine. Greasyman General Miata Chat 2 09-28-2015 11:44 AM
NA Full lock set Joker Miata parts for sale/trade 0 09-17-2015 07:45 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:52 PM.