Is MAT the issue here? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-21-2010, 11:36 AM   #1
Slowest Progress Ever
Thread Starter
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,808
Total Cats: 183
Default Is MAT the issue here?

So I drove my car to work yesteday and I logged it on the way there for a few minutes. I then logged it on the way home for a little. On the way to work it ran great, considering it's been on the same tune since early July. On the way home it was a lot cooler out and it ran pretty lean. I think there was about a 25* difference in the MAT temp. Is this what's causing my lean issue? If so, how do I correct it?
Thanks.
CurrentTune.msq

2010-09-20_14.15.38.msl
thirdgen is online now   Reply With Quote
Old 09-21-2010, 11:49 AM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,889
Total Cats: 1,792
Default

doesnt look lean to me, just work on your enrichments.


your gammae is 105% across the entire log.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2010, 12:08 PM   #3
Slowest Progress Ever
Thread Starter
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,808
Total Cats: 183
Default

That log is the one on the way to work, I couldn't get the other one to upload, but cruising along pulling about 10InHg, I'm at like 15.6AFR. That doesn't really bother me, until sometimes I see about 16. If I get on the throttle, it's as if the whole table is offset, cause normally at like 2psi I see about 13.5:1, but when it's that cold out, I see about a 14.2?
thirdgen is online now   Reply With Quote
Old 09-21-2010, 12:16 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,889
Total Cats: 1,792
Default

well you have AIT corrections on between 60-100*F (0-9%), so now that the temps are lower you are using less correction and you VE table is technically not tuned correctly because you tuned it with external enrichments.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2010, 12:36 PM   #5
Slowest Progress Ever
Thread Starter
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,808
Total Cats: 183
Default

I understand it now, I think. You're saying that because of the way I tuned it, if it were hotter out, I would be running richer, right? So this is why I need to correct my enrichments...
thirdgen is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
Bizarre connection issue? nick470 MEGAsquirt 1 09-30-2015 11:32 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
Odd Steering issue interestedofold Suspension, Brakes, Drivetrain 5 09-29-2015 02:42 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:55 PM.