Miata Turbo Wiki - fan control - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-05-2011, 09:00 AM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 37
Total Cats: 0
Default Miata Turbo Wiki - fan control

All,

I added the fuel pump mod to the ms2 wiki as well as more detail on the fan control mod. It's all info I got from this forum. Something from the assembly page confuses me.

http://miataturbo.wikidot.com/ms2-a
The diagram shows using the middle LED (PM4 - Accel LED) but tells you to use PM5 - warmup led. It is also shown in the tunerstudio photo on the mod page.
http://miataturbo.wikidot.com/ms2-m

Is this wrong? I thought PM5 was used in the ignition mod.
heychris is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 09:27 AM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

unfortuneatly your image of the settings in TS are wrong... that fan will be running 100% of the time.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 09:43 AM   #3
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,441
Total Cats: 198
Default

I still don't understand why you guys use 2 resistors and 2 transistors to have inverted spark, when all you need is two resistors.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 10:28 AM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

It's not even really necessary either way.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 10:41 AM   #5
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 37
Total Cats: 0
Default

I didn't put the tunerstudio photo in. I don't agree with it either. I just didn't want to delete someone else's contribution.

Who controls that? I'd be happy to correct the tunerstudio photo, but it seems like a moderator should delete the misleading info. It certainly mislead me, because I was sure it was PM4 for fan control.
heychris is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 10:52 AM   #6
I'm Miserable!
 
Join Date: Jun 2009
Location: albany, ga
Posts: 1,869
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by Reverant View Post
I still don't understand why you guys use 2 resistors and 2 transistors to have inverted spark, when all you need is two resistors.
with just two resistors there will be no issues of blowing coils when trying to flash when coil packs\ ignitors hooked into the MS?
Techsalvager is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 10:59 AM   #7
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,441
Total Cats: 198
Default

This is how I do it. Output is on the left leg of R28 as pictured there.

Name:  DSC_4857_1.jpg
Views: 15
Size:  21.2 KB
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 11:44 AM   #8
Newb
 
Join Date: Feb 2011
Location: Oxford UK
Posts: 39
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by heychris View Post
All,

I added the fuel pump mod to the ms2 wiki as well as more detail on the fan control mod. It's all info I got from this forum. Something from the assembly page confuses me.

http://miataturbo.wikidot.com/ms2-a
The diagram shows using the middle LED (PM4 - Accel LED) but tells you to use PM5 - warmup led. It is also shown in the tunerstudio photo on the mod page.
http://miataturbo.wikidot.com/ms2-m

Is this wrong? I thought PM5 was used in the ignition mod.
I've got my LEDs wired up with Reverant's spark mod and the fan relay control on the middle LED (D15). I've just checked and the fan control in TunerStudio is definitely on PM5
PeteNMA is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 12:08 PM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

considering you have the fan control on WLED, and PM5 is WLED, it makes sense.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 12:16 PM   #10
Newb
 
Join Date: Feb 2011
Location: Oxford UK
Posts: 39
Total Cats: 0
Default

But that's what the wiki shows, fan control from D15 and software control on PM5. I don't understand the OP's issue it seems?
PeteNMA is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 02:16 PM   #11
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 37
Total Cats: 0
Default

My issue is that the wiki shows d14 and d16 for the ignition circuit.

d14 - ignition LED - PM3
d15 - accel LED - PM4
d16 - warmup LED - PM5

http://www.megamanual.com/ms2/spare.htm

I understand that you technically could use which ever you want for whatever you want. It just seems to me like doing it a single way makes it easier for those new to MS. They've got enough to worry about.

The ms2 assembly page shows using d15 (Accel LED, PM4) and connecting it through the harness at IAC1B.
It also shows ignition using d14 and d16 then going out through ign, IAC2B

The Ms2 mod kits page shows configuration in tunerstudio. This wasn't me and I don't like deleting other people's work. My suggestion is that a moderator change it to show fan control on PM4 to make it correspond to the assembly page. I also didn't put up the assembly page. I just noticed that there was a conflict in what was being said.

I did however put the following note in "Please note if you use the middle LED you need to configure PM4 instead of PM5".

On my last assembly I didn't double check it, I just went with what it said and it was wrong.

I'm just trying to be helpful.. it's not really that big of a deal. (unless you are a noob and in way over your head! I've been there before)
heychris is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 02:18 PM   #12
Newb
 
Join Date: Feb 2011
Location: Oxford UK
Posts: 39
Total Cats: 0
Default

I know what you mean, the wiki seems helpful at first but actually it's got very little solid information.

However, I am using the middle LED and controlling it on PM5, that's why I'm confused, especially as the V3 PCB schematics show D15 as the warmup LED and D16 as the Accel LED
PeteNMA is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 02:20 PM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

Quote:
Originally Posted by heychris View Post
My issue is that the wiki shows d14 and d16 for the ignition circuit.

which is correct.



LED17 = D14 = PM3 = IGN
LED18 = D15 = PM5 = WARMUP
LED19 = D16 = PM4 = ACCEL


the document you linked is wrong.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2011, 08:32 PM   #14
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 37
Total Cats: 0
Default

It looks like other have been confused as well...

http://www.msextra.com/forums/viewto...?f=101&t=40071
heychris is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 09:46 AM   #15
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

They did a horrible job of documenting all the output's labels.

For example:
ADC1 = JS5
PE0 = JS7

Let me find the good chart to use.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 10:05 AM   #16
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
They did a horrible job of documenting all the output's labels.

For example:
ADC1 = JS5
PE0 = JS7
QFT.

I've not messed with the innards of my MS for a while and decided to add a new output a few weeks ago. Could I work out which ******* pin was related to what? Could I ****. I look in TS and check which pins are not being used, but none of those are labelled the same as in the megamanual. Everything has 3-4 different labels, it's a frigging joke, and one of the things about MS that really pisses me off.




Quote:
Let me find the good chart to use.
Please do.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 05:39 PM   #17
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Belgium
Posts: 939
Total Cats: 59
Default

here's a couple

JS0 = PT6 = IAC1
JS2 = PT7 = IAC2
JS7 = PE0
R1 = PE1
Fidle = PM2
WestfieldMX5 is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 06:26 PM   #18
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,441
Total Cats: 198
Default

JS0 = PT6 = IAC1
JS2 = PT7 = IAC2
JS4 = ADC7 = DIYPNP ADC2
JS5 = ADC6 = DIYPNP ADC1
JS7 = PE0
JS11 = PA0
R1 = PE1
FP = PE4
Fidle = PM2
INLED = PM3
ALED = PM4
WLED = PM5
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 06:37 PM   #19
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Thanks Frank/Dimitris
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TunerStudio timining issue - 90 Miata 1.6 Turbo spec1sef MEGAsquirt 28 05-09-2017 08:03 AM
Coolant port on intake side of head Sirnixalot Engine Performance 3 09-20-2015 10:45 PM
1991 Turbo Miata partout tottestad Miata parts for sale/trade 18 09-14-2015 08:52 PM
New here, saying hi, here's what I'm workin with. SuperSneakySecretSquirrel Meet and Greet 5 09-06-2015 09:30 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:06 PM.