More MS2 problems - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-21-2011, 12:07 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default More MS2 problems

I got my megasquirt built and in the car, but i have no tach signal, and have very weird values of coolant temp, TPS and AIT.

Even with the AIT and TPS disconnected the values were off, TPS was fluctuating and really high, AIT was 70*.


I built this just as the Wikki says to, and have checked everything over more then once.

I can not find anything wrong, any ideas on what to check ?
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 04:30 AM   #2
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Disconnected sensors always give out strange values.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 09:18 AM   #3
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

did you calirate the AIT CLT and or TPS?

tach is an easy fix with (1) 1K resistor.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 12:08 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

Yes I tryed to calibrate them and got no where.

Right now the issue is the megasquirt is getting no signals from the cas.
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 12:16 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

did you follow the MS1 wiki or the MS2 wiki?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 12:22 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

Ms2 wikki to tee, even double checked my work 2-3 times last night.
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 12:48 PM   #7
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

post pics of your board
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 02:49 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

Can take picture this evening when I get back to the car.
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 02:49 PM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

CAN and WILL, son. CAN AND WILL.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 02:55 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

I will so chill, I want this thing running.
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 08:25 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

pictures
Attached Thumbnails
More MS2 problems-mspic1.jpg   More MS2 problems-mspic2.jpg  
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 08:33 AM   #12
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

It's alive and well, lesson learned dont trust the work your buddy did before he gave up installing it in his car.


Now only one issue I have no tach signal to the factory tach how do I fix this ?
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 09:10 AM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

Becuase that rat's nest is modded for an MSI like I figured would be the case.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 09:18 AM   #14
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

Um I used the ms2 page from the wiki... And it's running and working fine, but I'm not proud of it this way so I plan to re do it.
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 09:26 AM   #15
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

it appears you are correct and I am wrong.

i didn't look at the top of the board


missing the tach on the dash? add a 1K resistor from b+ to ig- in your diagnostics box.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 09:26 AM   #16
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

If you can show me the correct way to mod it I will redo it ASAP and clean it up nice like I want to.

Also with the launch control hooked to js7 do I need to build the active low circuirt like ms1 ?
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 09:28 AM   #17
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

No problem I trust what you have to say and what to change.

The resister is an easy fix !
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 09:58 AM   #18
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

really the problem is using all the ugly random wire.

I like to use 22 gauge solid copper wire and try to cut each to length.


just looks clean, easy to follow:

Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 10:04 AM   #19
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pinellas park Fl
Posts: 308
Total Cats: 1
Default

I agree that's much nicer and what I will make mine look like. I'm going to go buy some wire tonight. But since there the all florida miata meet Saturday and Easter is Sunday and I work till 6 tonight I don't think I'm getting to it till Monday.
92Miata is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2011, 10:07 AM   #20
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

i mean if it works it works.
Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Odd Steering issue interestedofold Suspension, Brakes, Drivetrain 5 09-29-2015 02:42 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:52 PM.