motor back in, running rich and backfires - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-23-2012, 04:24 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Royal Palm Beach, FL
Posts: 725
Total Cats: 5
Default motor back in, running rich and backfires

put my motor back in after fixing the oil leaks( was running fine the first day of driving again ). the car is running rich when it is in gear and i let off the gas. pops and afrs spike. some of the pops i can see a bit of soot from my tailpipe. took a log of what is happening. how could i fix this?

never happend before i pulled motor. never tuned the car just uploaded a afr target table brain gave me and ran the ve analyze.


also noticed that the afrs are sporadic when i am cruising holding the throttle.

started log right before i replicated the issue, you can see the TP and my afrs spike in the beginning.

the car idles fine and isnt running rough or anything..

*forgot to mention i have a brainbuilt ms2, 460cc injectors.
Attached Files
File Type: msl bfiire.msl (1.55 MB, 59 views)
File Type: msq clos561xxxxx.msq (78.7 KB, 68 views)
Clos561 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 05:15 PM   #2
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, Az
Posts: 337
Total Cats: 26
Default

Your Over Run Fuel Cut is turned off.
Turn it on
Set it appropriately
???
profit!
SJP0tato is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 05:45 PM   #3
Elite Member
iTrader: (9)
 
Saml01's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: NYC
Posts: 5,730
Total Cats: 2
Default

You ever set the base timing after re-assembly?
Saml01 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 06:12 PM   #4
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Royal Palm Beach, FL
Posts: 725
Total Cats: 5
Default

No. Timing seems fine at idle and any other time.

I did.t touch the timing belt or separate head. I just re sealed oil pan, rear main seal and the cap on the valve cover ( back of head, exhaust side)
Clos561 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 06:46 PM   #5
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, Az
Posts: 337
Total Cats: 26
Default

Sounds like it'd be a good idea to go through this thread starting around the middle of post #7 "Configuring your sensors": Engine Management Megasquirt DIYPNP "How-To" - Step-By-Step Instructions - Miata Forumz - Mazda Miata Chat Forums

You probably have some fubar calibration/settings going on.
SJP0tato is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 08:23 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Royal Palm Beach, FL
Posts: 725
Total Cats: 5
Default

could a leaky bov give symptoms like im having? i hear vac leak from my bov diaphram
Clos561 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2012, 01:29 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Royal Palm Beach, FL
Posts: 725
Total Cats: 5
Default

Quote:
Originally Posted by SJP0tato View Post
Sounds like it'd be a good idea to go through this thread starting around the middle of post #7 "Configuring your sensors": Engine Management Megasquirt DIYPNP "How-To" - Step-By-Step Instructions - Miata Forumz - Mazda Miata Chat Forums

You probably have some fubar calibration/settings going on.
i tried this and still have the issue. Today after paying more attention to the problem, i noticed it only happens when my rpms are between 2k and 3.2k. i tried decelerating at 5k and it didnt happen.
Clos561 is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 08:28 PM   #8
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Royal Palm Beach, FL
Posts: 725
Total Cats: 5
Default

took a log today of what my afrs are doing when i cruise. makes me not want to drive the car. goes lean then rich, no pattern just all over the place...

still have not resolved my issues and not sure what is wrong..
Attached Files
File Type: msl cruising afr.msl (370.1 KB, 113 views)
Clos561 is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 10:02 PM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,847
Total Cats: 1,788
Default

you missing grounds? tpsDOT is NOISY. your accel enrichments are going crazy.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 11:21 PM   #10
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Royal Palm Beach, FL
Posts: 725
Total Cats: 5
Default

its possible... i only have a handful of bolts left over and they are from useless brackets and **** from stock components i dont need. (airbox and plastic guard near the driver light )

isnt there a miata ground thread on miataforumz?
Clos561 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2012, 12:41 AM   #11
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Royal Palm Beach, FL
Posts: 725
Total Cats: 5
Default

i checked the ground wire under the throttle body bracket and it was a bit loose. sanded it down along with the screw then tightened it up. car ran fine when i went for a spin around town to test. hopefully it wont act differently in the heat. thx for help gays.
Clos561 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2012, 12:25 PM   #12
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Also, I had my CAS incorrectly adjusted and it made the car backfire a few months ago and this blew-out the front cam seals. I highly recommend you check them.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2012, 12:34 PM   #13
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Royal Palm Beach, FL
Posts: 725
Total Cats: 5
Default

Does the VC need to come off or can I take the timing cover off and inspect for leak?
Clos561 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2012, 12:41 PM   #14
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,847
Total Cats: 1,788
Default

look for puddle of oil when parked.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2012, 01:14 PM   #15
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

I'd pull it and check.
hustler is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
91 1.6l turbo complete part out. Tony the Tiger Miata parts for sale/trade 63 12-29-2016 03:23 AM
elesjuan's mediocre 95 Miata adventure (google fiber edition) elesjuan Build Threads 8 02-16-2016 09:36 PM
VE analyze and Autotune seems funny (noob) TorqueZombie MEGAsquirt 64 09-18-2015 06:03 PM
Mystery Engine Trouble. Halp, mt.net! vehicular General Miata Chat 12 09-14-2015 04:17 PM
ME221 Now has Autotune and Long Term Fuel Trim Tables Motorsport-Electronics ECUs and Tuning 0 09-05-2015 09:02 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:27 AM.