MS noob needs help!!: need wrong req_fuel to make it run - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-19-2010, 09:03 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Seattle Area
Posts: 74
Total Cats: 0
Default MS noob needs help!!: need wrong req_fuel to make it run

I built my MS, configured it and the car started right up (much to my surprise).

I have a 95 (OBDI), I'm running naturally aspirated for now until I get the hang og MS, Megatune, etc then I'll the 460cc injectors and then turbo and all.

I built the MS using Braineack's guide, did the Fan control, the idle mod and the coil-pack-safe output mod. I'm running standalone and everything but the tach work, any idea how I can get that to work?

My main issue is that I need a req_fuel of 15 to make the engine run right, it idles at 750 rpm (a bit low, I know) at 14.7 AFR when I use 15. When I use the proper req_fuel of 11.3 (1.8l with 265cc injectors), it runs way too lean and barely idles.
With a req_fuel of 15, it runs pretty smtooth, drives almost like with the stock ECU except for the brief hesitation when stomping on the gas (probably means I need to dial in accel enrich properly).

So what am I doning wrong here? Could I have large injectors installed (I bought the car used and there are some traces of things like unused mounting holes on the firewall, a spliced O2 cable in the ECU harness, etc
that make me think the car had been modified at some point)?
guzerone is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2010, 09:11 PM   #2
I'm Miserable!
 
Join Date: Jun 2009
Location: albany, ga
Posts: 1,869
Total Cats: 3
Default

logs\tune
GOOOOOOOOOOOOOOO
Techsalvager is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2010, 09:14 PM   #3
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Not really a big deal. With some things omitted for sake of simplicity, your fuel delivery is req fuel * ve table. So if you scale one up and the other down proportionately, fuel delivery will be the same. If this matters to you, scale your entire VE table by 133%, then drop your req_fuel to 11.3, and it will run the same as it does now. Or don't do it, and there's no real harm.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2010, 09:30 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2010
Location: Seattle Area
Posts: 74
Total Cats: 0
Default

Is it normal that the base map is that far off (33%)?

I have logs, what's the proper procedure to post/upload them?
Ihave logs for req_fuel 11.3 and 15.
guzerone is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2010, 09:57 AM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

req_fuel is just a multiplier. Alter the entire VE fuel table to compensate for each.

as ben posted: req_fuel x VE table = Fuel
Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
96 montego blue nOOb from Milwaukee Squiblez Meet and Greet 1 09-23-2015 02:50 AM
Run boost gauge from ECU MAP? Itty MSPNP 6 09-22-2015 12:02 PM
VE analyze and Autotune seems funny (noob) TorqueZombie MEGAsquirt 64 09-18-2015 06:03 PM
Mystery Engine Trouble. Halp, mt.net! vehicular General Miata Chat 12 09-14-2015 04:17 PM
Compression test results Colipto General Miata Chat 3 09-11-2015 02:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:01 PM.