MS2 1.8 Starts, Runs, Revs. What do I do from here? Wont idle. Runs Lean. - Page 3 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-27-2012, 05:37 PM   #41
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, Az
Posts: 337
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by Mysticle31 View Post
The ignition map says it should be 14 degrees, and often the ignition timing gauge, and the trigger wizard readout, and my timing light report 7 degrees.. Why?
Did you do this: How-To: Setup Base Timing
SJP0tato is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2012, 08:46 PM   #42
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Sacramento CA
Posts: 102
Total Cats: 0
Default

Thanks for the input. I read that. I checked the areas it references. The timing is set to use table. The table at idle said 14 degrees. My timing light says 7. The timing gauge says 7. It's funky.

I did notice the ignition offset angle is set to three. I'm not really sure what it does, and since this is Revs basemap I'm going to more or less leave it alone for now.
Mysticle31 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2012, 11:02 PM   #43
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, Az
Posts: 337
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by Mysticle31 View Post
Thanks for the input. I read that. I checked the areas it references. The timing is set to use table. The table at idle said 14 degrees. My timing light says 7. The timing gauge says 7. It's funky.

I did notice the ignition offset angle is set to three. I'm not really sure what it does, and since this is Revs basemap I'm going to more or less leave it alone for now.
If you select 'Fixed Timing' and set it for 10.0 degrees and hit burn, what does your timing light say? If it's not 10 then you need to use the Ignition Offset Angle to adjust it until it sits at 10 degrees. Don't forget to switch back to "Use Table" under "More Ignition Options" when you're done.

Here's a better write-up from Brain, I'm not sure if this is exactly the same between MS1/2/3 and NA/NB, but I'm guessing it's somewhat similar. He also mentions calibrating the spark hardware latency as well:
Engine Management Megasquirt DIYPNP "How-To" - Step-By-Step Instructions - Miata Forumz - Mazda Miata Chat Forums

From what I understand it's different on every car. So the settings Rev put might/probably aren't going to work on your car unless you're super lucky.
SJP0tato is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2012, 07:14 PM   #44
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Sacramento CA
Posts: 102
Total Cats: 0
Default

Nice read on that article. I checked it all, it's good. If I set it to fixed timing and read it with my light, it's 10 degrees.

I did find a problem I didn't know about before, or it has developed in the last couple days.

Cylinder 1 and Cylinder 3 have spark issues. If I look at the output with my timing light I see inconstant blinks.

Cylinder 1 sparks Blink............Blink Blink.........Blink Blink Blink......
Cylinder 2 is consistent
Cylinder 3 sparks Blink...........Blink Blink Blink.........Blink
Cylinder 4 is consistent.

I swapped cylinder 4 and cylinder 1 at the coils and cylinder 1 will read consistent and cylinder 4 with blink erratically.

Either I missed this problem, or it's new. Any ideas? Can anything in the MS2 cause this before I go buy another coilpack?
Mysticle31 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2012, 04:10 AM   #45
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Sounds like plug wires?
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2012, 09:26 PM   #46
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Sacramento CA
Posts: 102
Total Cats: 0
Default

I swapped them with another set.

I bought a coil today. I'll see what happens.
Mysticle31 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2012, 11:51 PM   #47
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Sacramento CA
Posts: 102
Total Cats: 0
Default

OK this was an interesting one.

My timing light has a arrow that says "this side toward plug" on the pickup.

Cyl 1 That arrow faces toward the coil it blinks steady.
Cyl 2 That arrow faces toward the plug it blinks steady
Cyl 3 That arrow faces toward the coil it blinks steady.
Cyl 4 That arrow faces toward the plug it blinks steady.

If I inverse/Opposite those configurations, it will blink erratic.

So funny. That problem I just wasted 50 bucks on and spent a couple hours tracking down was just my old pos timing light.

Why is that?

(I built the car at by buddies shop. Nice new snap-on tools!)
Mysticle31 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
00/99 IAC into 92 wiring harness AdoboMiata MEGAsquirt 4 09-22-2015 03:32 AM
mslabs MS2 - Idle control issue ndragun MEGAsquirt 0 09-20-2015 11:28 PM
VE values too low? compuw22c MEGAsquirt 4 09-12-2015 08:42 PM
New here, saying hi, here's what I'm workin with. SuperSneakySecretSquirrel Meet and Greet 5 09-06-2015 09:30 PM
Help Rough Idle Backwoodsballer General Miata Chat 0 09-04-2015 07:39 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:09 PM.