MS2: bog and then fix with restart - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-28-2015, 11:59 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Location: Portland (left coast)
Posts: 214
Total Cats: 2
Default MS2: bog and then fix with restart

I'm clearly missing something here. This is a Rev. build MS2 advanced for my MSM.

The car upon cold start, even once it get's a little warm, will deeply bog if anything more than say 30% throttle is applied. Simply restarting the car makes this go away and it seems to not matter how cold/warm the car is. Once the restart has taken place and the car is driven it will not be needed until the car significantly cools off. So, something in cold enrichment?

I was wondering if someone can look over this log and tell me if they see anything I can try changing rather than me just shooting in the dark without night vision.

Please also let me know if I need to do a better job logging, etc. New to this thing. The car has been dyno tuned so it has not been left to just tune itself.
Attached Files
File Type: msl 2015-08-28_07.43.27.msl (1.11 MB, 60 views)

Last edited by tazswing; 08-28-2015 at 12:37 PM. Reason: fixing my stupid attachment issue
tazswing is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 12:14 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,838
Total Cats: 1,787
Default

attach the log directly here.

the govt doesnt like allowing us access to large drives where we can dump files...
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2015, 12:37 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Location: Portland (left coast)
Posts: 214
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
attach the log directly here.

the govt doesnt like allowing us access to large drives where we can dump files...
yeah, I'm an ***. Totally missed the paperclip icon by the simile face.
tazswing is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2015, 06:16 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: TX
Posts: 319
Total Cats: -12
Default

That's strange, a few of us with Rev Built for MSM's seem to have issues like this. I have an issue with random high idle cold starts, along with a few members. Maybe it's an issue with MSM codes?

I get super high idle of 3K, then I do a quick off/on, and it idles normal.
ihiryu is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2015, 06:21 PM   #5
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

Sounds like it needs more tuning to me, if it doesn't bog immediately after you restart it ASE is probably still active and running. Bogging while cold is usually a lean condition, at least in my experience.

This log shows no restart, so I;m not sure what good it will do anyone.
deezums is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2015, 09:32 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Location: Portland (left coast)
Posts: 214
Total Cats: 2
Default

Wow, ok. good to know. I will try again.

Quote:
Originally Posted by deezums View Post
Sounds like it needs more tuning to me, if it doesn't bog immediately after you restart it ASE is probably still active and running. Bogging while cold is usually a lean condition, at least in my experience.

This log shows no restart, so I;m not sure what good it will do anyone.
tazswing is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2015, 09:33 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Location: Portland (left coast)
Posts: 214
Total Cats: 2
Default

Interesting since I get a lingering high idle after coming to a stop before it settles once fully warmed and restarted (to get rid of the bog).


Quote:
Originally Posted by ihiryu View Post
That's strange, a few of us with Rev Built for MSM's seem to have issues like this. I have an issue with random high idle cold starts, along with a few members. Maybe it's an issue with MSM codes?

I get super high idle of 3K, then I do a quick off/on, and it idles normal.
tazswing is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2015, 11:09 PM   #8
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 17,992
Total Cats: 1,457
Default

<p>Get a log of it bogging. Whats the AFR when it bogs?</p>
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2015, 12:45 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Location: Portland (left coast)
Posts: 214
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by aidandj View Post
<p>Get a log of it bogging. Whats the AFR when it bogs?</p>
sorry, what? I was distracted by your avatar...
tazswing is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2015, 02:52 AM   #10
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 17,992
Total Cats: 1,457
Default

<p>CAT ***** FOR EVERYONE.</p><p>If i was drunker I would go post everywhere, but just the select few get to see cat *****.</p>
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2015, 12:52 AM   #11
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Location: Portland (left coast)
Posts: 214
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by aidandj View Post
<p>CAT ***** FOR EVERYONE.</p><p>If i was drunker I would go post everywhere, but just the select few get to see cat *****.</p>
I expect to get educated when I get on this sight but that was surly not on my radar.

New log coming this week. Oh, and signed up for two days at The Ridge...hopefully the clutch won't fail again...
tazswing is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
FS/FT: 03.5 Mazdaspeed Protege leatherface24 Cars for sale/trade 15 10-16-2015 12:35 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
DIYPNP problem PA0 VICS output spidy MEGAsquirt 7 09-24-2015 04:14 PM
Squiblez 1996 Montego blue Squiblez Build Threads 2 09-22-2015 11:17 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:34 PM.