MS2 With stock Cam and crank sensor. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-11-2010, 06:14 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default MS2 With stock Cam and crank sensor.

I'm pretty sure im not getting spark due to having the wrong Ignition settings and Trigger wheel settings.

Using the Stock sensors what should the Trigger wheel and ignition settings be since its a magnetic pick up instead of wheel.
hbrew is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 07:38 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

what year miata? 90-97?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 07:50 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default

its a 99
hbrew is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 07:53 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

what sorta MS is this? a custom circuit needs to be built for a v3.0 install.

otherwise, there's a miata 99-00 trigger wheel selection.



make sure not to give away too much info...
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 08:10 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default

its a MS 2 PCB 3, Im pretty sure i have all the mods required to run fuel and spark. Running 2.891 firmware

I'm trying to tune it with Tunerstudio, so i need somehelp configuring it in there.

heres some pics




hbrew is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 08:22 PM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

you have mods done for a 90-97 CAS. there's a completely different tach input circuit to handle the crank and cam sensors of a 99.


https://www.miataturbo.net/showthrea...ight=abe+input
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 08:29 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default

is it just a few wires that i have to run or do i need todo all of the stuff in the picture in that post? Also i cant read that schematic is there a simpler explanation?

is this the correct mod?



Last edited by hbrew; 07-11-2010 at 09:02 PM.
hbrew is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 03:12 AM   #8
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

The fact that you are running the B&G firmware doesn't help either. You need to upload the "Extra" 3.0.3u firmware.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 08:05 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default

I cant find that firmware version And i did the firmware update.bat and it gives me version 3.03s
hbrew is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 09:24 AM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

Quote:
Originally Posted by hbrew View Post
is it just a few wires that i have to run or do i need todo all of the stuff in the picture in that post? Also i cant read that schematic is there a simpler explanation?

is this the correct mod?



You have half that mod. This supposedly works, however, the issue, when you read the thread i linked, is the noise that it can pick up.


all firmware and docs can be found at msextra.com/doc

http://msextra.com/doc/ms2extra/files/alpha/
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 07:09 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default

it keeps updating it to 3.03s is that ok?
hbrew is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 07:44 PM   #12
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

no, you want 3.0.3u

it's on the MSExtra.com forum
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 08:02 PM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

IIRC, 3.0.3u shows up as 3.0.3s when you load it in TS.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 10:14 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default

Ahh that helps out alot.

So lets talk about how to setup TS to recognise the cam and crank sensor using 3.03u.

Also is there away to delete the tune on the ecu without reflashing the firmware? I think i messed it up somewhere becuase my fuel pump keeps cycling on and off when key is on.

Do you need both cam and crank inputs to get spark on ms or can you just use crank?

And loading the stock basemap you gave me Braineack should my car atleast start with it? and do i use the sequential or batch basemap?
hbrew is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2010, 10:20 AM   #15
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

why not try the diypnp basemap for a 99-00? that sounds like a good start.

http://www.diyautotune.com/diypnp/ap...0-18bp-mt.html
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2010, 02:37 PM   #16
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default

based on this

'99 OEM Connector Megasquirt DB37

3Y and 3W Injectors 1&3 DB34&35

3Z and 3X Injectors 2&4 DB33&32

3Q VICS DB4 (spr2)

3O IAC DB30

3M IAC12v to 12V

3P Fuel Pump (w/ immobilizer)

3N Fuel Pump (wo/ immobilizer) DB37

3I Clutch switch

3J Rear O2

3G IGN 1, 4 DB36

3H IGN 2, 3 DB31

3E TPS DB22

3F Sensor Gnd to MS GND

3A Gnd DB19,18,&17

3B Gnd DB7,8,& 9

3C Gnd

2K Tacho DB5 (spr3)

2I TPS Vref DB26

2J Crank DB24

2H Cam DB25

2F Knock

2E CLT DB21

2C Front O2 DB23 (not connected to stock harness, will go to wideband)

2B IAT DB20

1V Neutral

1Q Alt Warning light DB6 (spr4)

1O Alt Field DB27

1R Cooling Fan DB3 (spr1)

1I AC Fan

1B 12v DC DB28

EBC DB29 (not connected to stock harness, will go to EBC)


what is my tacho output suppose to be on? in Tunerstudio selections are
js11
iac1
iac2
ign js10
fidle
d14
d16
d15
ad06/js5
ad06/js4
hbrew is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 01:13 AM   #17
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,318
Total Cats: 1,916
Default

Quote:
Originally Posted by hbrew View Post
what is my tacho output suppose to be on?
Whichever one isn't currently being used for something else.

D14 and D16 are driving your ignition coils, so those are out. And aren't you going to need JS10 for the cam sensor? Apart from that, pretty open. Id' use one of the IAC pins- they're pretty damned useless otherwise.

Go forth and transist.

(Is that a verb? It should be.)
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 09:10 AM   #18
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default

i get config errors if i use anything other than JS10. And its still not sending a spark signal to my coils, i have power to the coils and everything else so its not a blown fuse or relay.

Another quick question should i run a new wire from my cam and crank sensors to ms or is it just as good to use the wire-harness wires? I only ask this cause when i run a composite log in Tunerstudio there's alot of noise.

Last edited by hbrew; 07-15-2010 at 12:03 AM.
hbrew is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 Yesterday 10:04 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:04 PM.