MS3x driving stock coils - spark output setting? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-26-2011, 02:21 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Atlanta
Posts: 384
Total Cats: 39
Default MS3x driving stock coils - spark output setting?

Think I blew my stock coils running spark inverted (going high) copied from my old MS2 config. Before I go off running my spares, confirmation that Normal should be correct?
gooflophaze is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2011, 10:37 AM   #2
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Going high is the correct setting with most ignitions, including Miata.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2011, 10:48 AM   #3
mkturbo.com
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,780
Total Cats: 1,106
Default

I have ran my car on the ms3x with spark going high with stock coils, Toyota cops, and now ls2 coils.

What year car do you have. I have a spare 94 coil pack available.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2011, 11:10 AM   #4
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

Edit: eliminate confusion

Last edited by miatauser884; 12-26-2011 at 12:22 PM.
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2011, 11:24 AM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

It all depends what's driving the coils. Using the MS3x should be going high.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2011, 12:22 PM   #6
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

Ok, MS3x settings "going high inverted" rising edge.

Last edited by miatauser884; 12-26-2011 at 07:00 PM.
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2011, 03:33 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Atlanta
Posts: 384
Total Cats: 39
Default

Thanks - I'll throw in my spare coils, check output mode, and cross my fingers that it solves everything. Too many simple mistakes I've made in this upgrade..

Future upgrade: IGN1A coilpacks - going high still? Is it fair to say most everything with an internal ignitor is going high?
gooflophaze is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2011, 03:47 PM   #8
mkturbo.com
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,780
Total Cats: 1,106
Default

Quote:
Originally Posted by bittetech View Post
Future upgrade: IGN1A coilpacks - going high still? Is it fair to say most everything with an internal ignitor is going high?
Look into going ls2 coils for future a upgrade. You can do a full setup for around $100. The ls2 coils also work with stock spark plug wires.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2011, 05:16 PM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

Quote:
Originally Posted by bittetech View Post
Future upgrade: IGN1A coilpacks - going high still? Is it fair to say most everything with an internal ignitor is going high?
if running off the ms3x board, then yes, more than likely.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2011, 09:56 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Atlanta
Posts: 384
Total Cats: 39
Default

I've already got the IGN1A's.. just haven't got them installed.

After a visit to my friendly miata parter and some new coils, I finally have MS3 3.57 and MS3x running without sputtering.

Also - a protip. If you f up royally installing MS3, then go back to MS2 to check if everything isn't horribly broken, and your coolant sensor is reporting 180 degrees cold.. you probably ran the battery waaay down low.

Now to figure out if the LC1 is really fucked up, or if it was again caused by the battery (XD16 reporting AFR of.. 4-5, LC1 reporting "expected" values in megasquirt/logworks, eventually reporting nothing but 10.2 during warmup and 19.9 during running..)

Now onto LC1, idle fuel, fuel pressure, and idle PID tuning..

Edit: Nope, LC1 **** the bed, sweeping between 10 and 19.. let me make sure my project has LC1 defined.. using multiple laptops for tuning.

Last edited by gooflophaze; 12-26-2011 at 10:22 PM.
gooflophaze is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS/FT: 03.5 Mazdaspeed Protege leatherface24 Cars for sale/trade 15 10-16-2015 12:35 PM
how to Make 94-95 tach work with MSPNP2 JacksonRacingEngines Engine Performance 10 09-10-2015 10:52 AM
New here, saying hi, here's what I'm workin with. SuperSneakySecretSquirrel Meet and Greet 5 09-06-2015 09:30 PM
First to get it out of the way main Meet and Greet 1 09-05-2015 01:39 PM
ME221 Now has Autotune and Long Term Fuel Trim Tables Motorsport-Electronics ECUs and Tuning 0 09-05-2015 09:02 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:25 AM.