Ms3x - What am I doing wrong? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-20-2016, 06:33 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2013
Location: Redlands, CA
Posts: 635
Total Cats: 17
Default Ms3x - What am I doing wrong?

Hey, I have got the car running pretty solid before, but I had to revert back to stock for CA smog and then put back all the megasquirt parts and I am getting some really weird issues.

Car was idling at 3000rpm, idle screw all the way in.
Adjusting the IAC valve was making the rpm go down and not up.
Got the idle to about 1300rpm by fidling.
Won't get out of idle VE table.
I believe it was the IAC valve was making a horrible ticking noise at anything besides 0 steps in the output test.

Car is stock, 1990 miata, just has headers.
-BMW tps
-Stock ignition and fuel.

I am nearly 100% sure there are no vacuum leaks or issues with anything as the car was running perfectly fine beforehand. But it almost feels like the car has a vacuum leak.
Attached Files
File Type: msq CurrentTune.msq (177.5 KB, 24 views)
Lexzar is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2016, 06:37 PM   #2
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

is your tps reading correct and accurate?
you should never touch teh idle screw
18psi is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2016, 06:50 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2013
Location: Redlands, CA
Posts: 635
Total Cats: 17
Default

Yes. Idle screw was just me trying to band-aid it..

I re-calibrated it just to be safe, works well.

I believe my issue is in my closed-loop settings.
Lexzar is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2016, 08:08 PM   #4
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2013
Location: Redlands, CA
Posts: 635
Total Cats: 17
Default

So if I do the IAC valve test, and have a idle PMW of about 58% and stepper count of 140, it seems to idle right at 900rpm and isn't lean or anything, runs right.

So what does this mean?
Lexzar is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2016, 08:20 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: VIC, Australia
Posts: 88
Total Cats: 12
Default

So increasing the idle valve % lowers rpm? If so invert the idle output.
Barton is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2016, 08:21 PM   #6
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 34,456
Total Cats: 2,272
Default

either your iacv controls are inverted or you're outside the range and went full circle
18psi is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2016, 09:00 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2013
Location: Redlands, CA
Posts: 635
Total Cats: 17
Default

So i went back and forth between inverted and normal and I thought it was working once, but it went back to acting up with a 1800rpm idle now. I have a weird feeling it is going full circle.

My question, how do I tune this instead of using the iacv test mode? Is it the idle control duty cycle %?
Lexzar is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2016, 08:26 PM   #8
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2013
Location: Redlands, CA
Posts: 635
Total Cats: 17
Default

Seems to idle great like this capture, but how do i set this in the tune?
Lexzar is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2016, 09:04 PM   #9
SADFab Destructive Testing Engineer
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 16,895
Total Cats: 1,270
Default

aidandj is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2016, 02:26 AM   #10
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2013
Location: Redlands, CA
Posts: 635
Total Cats: 17
Default

What are some normal numbers seen for ASE and ASE taper? The car will fire up, die, unless I give it throttle as it fires to bump up the revs to 1.5-2k rpm. Anyway to automatically tune for this?

I've tried reducing cranking pulse width but haven't quite got it yet, any tips?
Lexzar is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2016, 06:48 AM   #11
Boost Czar
iTrader: (60)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 71,535
Total Cats: 1,565
Default

58 PWM% is basically wide open idle valve on a 90-97
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2016, 05:32 PM   #12
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2013
Location: Redlands, CA
Posts: 635
Total Cats: 17
Default

Okay, so if it is totally open, but my idle is 850rpm, what would that mean?

I've narrowed it down to my closed-loop settings as when I use warmup only, she idles like a champ.

Anybody care to share what settings I should be using>
Lexzar is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2016, 07:22 PM   #13
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2013
Location: Redlands, CA
Posts: 635
Total Cats: 17
Default

So something I did not know, the 1.6 cars timing mark on the crank pulley is only a TDC mark?

If true, I have been trying to align this TDC to the 10* BTDC mark. Wtf is wrong with me. Ignorance is killer.
Lexzar is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1990 MSPNP AFR confusion?! confusedmx5 MSPNP 9 06-27-2016 11:48 PM
IAC valve Symtomatics MEGAsquirt 14 08-23-2006 03:23 AM
Step 56 - Output Section timk MEGAsquirt 1 07-17-2006 02:22 PM
i fried my 1990 miata with a 2001 alternator pinaero General Miata Chat 2 06-25-2006 09:16 AM
Ignition Troubles Please Help! mark8driver MEGAsquirt 5 06-06-2006 04:07 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:15 AM.