MSPNP base map. Map showing low ambient kPa. WTF? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-24-2008, 06:07 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Jan 2008
Location: SF Bay Area
Posts: 291
Total Cats: 0
Default MSPNP base map. Map showing low ambient kPa. WTF?

According to the megamanual, engine MAP should be around 100kPa when not running.
Mine is reading 66kPa.
Is my sensor busted, or is there a way to calibrate it?

I'm nowhere near 10,000ft. Closer to 1,000

Last edited by bryanlow; 07-24-2008 at 06:31 PM.
bryanlow is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 06:21 PM   #2
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Bristol
Posts: 442
Total Cats: 0
Default

Houston we have a problem.

There is no way of calibrating it that I know of. Only thing I can think of is the constant baro correction is malfunctioning causing it to read low.

EDIT: Has it registered low since the last time you flashed firmware/burned msq. If so your ms could think you have a 2.5 bar sensor when the PNP has a 4 bar. Check the settings in the MSQ and in the megatune configurator.

Last edited by Duckie_uk; 07-24-2008 at 07:07 PM.
Duckie_uk is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 07:36 PM   #3
Elite Member
iTrader: (24)
 
chriscar's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Carrollton TX
Posts: 1,702
Total Cats: 13
Default

Paul is having the same problem as well as a friend of his. I'm sure he'll chime in here.

C
chriscar is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 07:45 PM   #4
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Freehold, NJ
Posts: 1,577
Total Cats: -2
Default

yea but pauls is barely off if i remember correctly. thats waaaaaay off lol
disturbedfan121 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 08:33 PM   #5
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Trenton, NJ
Posts: 1,125
Total Cats: 0
Default

I would be the friend of paul's thats seeing an odd reading too. mines at 91kPa. I run a 94-95 MSPNP. Your's is WAYYY off.
ArtieParty is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 08:50 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Jan 2008
Location: SF Bay Area
Posts: 291
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Duckie_uk View Post
your ms could think you have a 2.5 bar sensor when the PNP has a 4 bar. Check the settings in the MSQ and in the megatune configurator.
I think you may be on to something here...
bryanlow is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 09:01 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Jan 2008
Location: SF Bay Area
Posts: 291
Total Cats: 0
Default Ok I'm an idiot.

I just switched to hi res and I'm pretty sure I selected the 250kPa sensor. I'm guessing this would be the cause of my crazy lean readings off idle, and really fucked up accel enrichment numbers.
bryanlow is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 11:09 PM   #8
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Canton, Ga
Posts: 1,707
Total Cats: 19
Default

all the newer MSPNP's have the 400kpa (4bar) map sensors.
Stealth97 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 11:47 PM   #9
Elite Member
iTrader: (21)
 
paul's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 2,957
Total Cats: 2
Default

66kpa is the value you will get if you set the 2.5 bar map when you indeed have the 4bar
paul is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2008, 04:43 AM   #10
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Bristol
Posts: 442
Total Cats: 0
Default

Hey I'm getting pretty good at this diagnostic lark
Duckie_uk is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2008, 10:04 AM   #11
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Jan 2008
Location: SF Bay Area
Posts: 291
Total Cats: 0
Default

Confirmed.
Changed it with configurator.
99kPa now.
Thanks
bryanlow is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2008, 10:08 AM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,809
Total Cats: 1,780
Default

sidenote: You'll idle at 48-50Kpa if you have a 2-bar and select 4-bar
Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
In need of base map for stock 1997 brandonbkd MEGAsquirt 0 09-29-2015 12:52 AM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:23 AM.