MSPNP a few problemas - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-31-2009, 04:51 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default MSPNP a few problemas

1. With the idle valve forced all the way down my car still idles at 1100 RPMs is there something in MT that changes the idle speed?

2. One thing is that whenever i burn a new fuel table into the MS i get lots and lots of white smoke for about 20-30 seconds then it goes away. My turbo is oil cooled. Could my rings be bad? Or HG?

3. I am leaking oil from the oil drain line. its pretty tight any advice?

4. also a little bead of oil on the feed line forms on the joint as well. I dont want to tighten it more because ive already broke it once. Any ideas?

5. I know this ones been beaten to death about fuel tables but my car idles around 14.4 but as soon as i touch the throttle it goes into the 11 or 10's Another thing is i cant go WOT because at 4500 rpms it starts to lean out.
Ive tried tuning this out and it starts to lean out when just throttle blips and hiccups. As soon as i use VE analyzer that all goes away but im stuck with super rich mixture. Thoughts? Ideas?

6. What do you guys put your closed/open loop threshold at?

Does anyone have a fuel table i can look at that has rx7 460cc injectors and something around the size of the greddy (t25, gt2554, td04-15g)
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2009, 04:57 PM   #2
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,327
Total Cats: 1,926
Default

Quote:
Originally Posted by sbkcocker499 View Post
is there something in MT that changes the idle speed?
Yes, there is.

Quote:
Does anyone have a fuel table i can look at that has rx7 460cc injectors and something around the size of the greddy (t25, gt2554, td04-15g)
The attached VEX is from my car, with HiRez code, 440cc injectors, a Greddy turbo, FMIC, and WI. I run leaner than some folks. Also, ReqFuel must be set to 3.5 for this table.
Attached Files
File Type: zip veBins1_200905311555.zip (689 Bytes, 41 views)
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2009, 06:46 PM   #3
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Atlanta, GA
Posts: 293
Total Cats: -3
Default

Quote:
Originally Posted by Joe Perez View Post
Yes, there is.
You gonna say what it is then?
jdmaddox88 is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2009, 06:57 PM   #4
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default

I would like to know where
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2009, 01:35 PM   #5
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bellingham, Wa
Posts: 2,732
Total Cats: 3
Default

Are you adjusting your AFR Targets? Last time I looked at your MSQ they were unchanged which would cause some of the issues you're seeing. Also something I noticed was that your exhaust gas settings were a little wacky, but that might be due to your AEM WB02.

About the idle, mine does the same thing. I cannot get the MS to control my idle at all anymore. I assumed my idle valve is dead as it half-assed worked once upon a time but now just idles at 1100 no matter what I do.
wayne_curr is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2009, 12:34 AM   #6
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by wayne_curr View Post
Are you adjusting your AFR Targets? Last time I looked at your MSQ they were unchanged which would cause some of the issues you're seeing. Also something I noticed was that your exhaust gas settings were a little wacky, but that might be due to your AEM WB02.

About the idle, mine does the same thing. I cannot get the MS to control my idle at all anymore. I assumed my idle valve is dead as it half-assed worked once upon a time but now just idles at 1100 no matter what I do.
Ive been adjusting the VE fuel table 1 under basic settings. Where is the AFR targets and how do i adjust them
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2009, 10:08 AM   #7
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,327
Total Cats: 1,926
Default

Quote:
Originally Posted by sbkcocker499 View Post
Ive been adjusting the VE fuel table 1 under basic settings. Where is the AFR targets and how do i adjust them




Quote:
Originally Posted by sbkcocker499 View Post
I would like to know where
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2009, 10:46 AM   #8
Moderator
iTrader: (11)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 15,684
Total Cats: 1,562
Default

Here comes the little airplane. PPPPPPPPPP. Now open wide. Good boy! You like strained peas, don't you?

Joe, you are a philanthropist. I laugh because I will be that guy begging for help one of these days, and I know I will feel just as helpless!
sixshooter is online now   Reply With Quote
Old 06-03-2009, 01:17 AM   #9
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default

So i realized why my car wasnt doing what i wanted. I didnt know that i had to set tables DIRR So after i was spoonfed i took to the road and tuned for about an hour. It drives lots better but when im boostin (only 5 pounds) i max out my RX7 460cc injectors. They are at 100% DC at about 5k WOT. Somethings not right here. I know these injectors are good to about 240-250HP and im maybe making 140 to the wheels (full exhaust stock timing) I was like WTF why am i at 15.2 afr wot then i glanced at my log and injectors were maxed. I know this isnt good. Do i need to change my injector opening time? If so what to?

please... dont make me beg
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2009, 10:49 AM   #10
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,327
Total Cats: 1,926
Default

Quote:
Originally Posted by sbkcocker499 View Post
when im boostin (only 5 pounds) i max out my RX7 460cc injectors. They are at 100% DC at about 5k WOT.
If it says they're approaching 100% DC, then they probably are. You can verify this by looking at injector duration and then comparing this to cycle time.

Is it possible that your fuel system isn't up to par? Clogged filter, shitty pump, broken FPR, something like that? (edit: I see you have a 'Bro 190, which isn't a shitty pump. Still- filter, FPR, etc?)
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2009, 08:26 PM   #11
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default

Fuel filter was replaced within the last 2000 miles. Could be clogged due to sitting for a year and a half. Ill go try that. Also i am not using an aftermarket FPR. Do i need to get one?
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2009, 09:23 PM   #12
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,327
Total Cats: 1,926
Default

Quote:
Originally Posted by sbkcocker499 View Post
Fuel filter was replaced within the last 2000 miles. Could be clogged due to sitting for a year and a half. Ill go try that. Also i am not using an aftermarket FPR. Do i need to get one?
No, you don't need an aftermarket FPR. I was referring to the stock one, which is at the back of the fuel rail.

Short version: get a pressure gauge capable of reading 0-100 PSI or so. In fact, Here's a whole fuel pressure test kit that costs $16.99 and includes all the fittings. I'm guessing that the HF store in Bellevue probably has it in stock. If you don't want to spend that much, get this one for $5.99 and use fittings from the hardware store.

Stick it in the fuel line before the rail, and run the tests in the FSM to diagnose any potential problems with the FPR or pump which might account for lower than spec fuel pressure.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2009, 11:56 PM   #13
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bellingham, Wa
Posts: 2,732
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by Joe Perez View Post
No, you don't need an aftermarket FPR. I was referring to the stock one, which is at the back of the fuel rail.

Short version: get a pressure gauge capable of reading 0-100 PSI or so. In fact, Here's a whole fuel pressure test kit that costs $16.99 and includes all the fittings. I'm guessing that the HF store in Bellevue probably has it in stock. If you don't want to spend that much, get this one for $5.99 and use fittings from the hardware store.

Stick it in the fuel line before the rail, and run the tests in the FSM to diagnose any potential problems with the FPR or pump which might account for lower than spec fuel pressure.
The HF store in Tukwila is much closer to him
wayne_curr is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2009, 12:04 AM   #14
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by wayne_curr View Post
The HF store in Tukwila is much closer to him
Sweet ill pick one up tomorrow after work!

Side note. I fixed my IAT sensor so now i can actually see what my intake temps are!

Another side note. I figured out why my car smoked after i "burned" new values in... Because of the small oil leak thats dripping on the downpipe and the time required for me to change the fuel tables as soon as i start driving it heats up causing smokage!


1 more... Do you know the bird is the word?
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2009, 09:17 AM   #15
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,327
Total Cats: 1,926
Default

Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2009, 01:26 PM   #16
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bellingham, Wa
Posts: 2,732
Total Cats: 3
Default

Quote:
Originally Posted by sbkcocker499 View Post
Sweet ill pick one up tomorrow after work!

Side note. I fixed my IAT sensor so now i can actually see what my intake temps are!

Another side note. I figured out why my car smoked after i "burned" new values in... Because of the small oil leak thats dripping on the downpipe and the time required for me to change the fuel tables as soon as i start driving it heats up causing smokage!


1 more... Do you know the bird is the word?
So wait, you were driving around trying to tune with no IAT?! Dude, no wonder you're having so many issues!
wayne_curr is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2009, 12:40 AM   #17
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default

Lol i didnt realize it was broken

Got the fuel pressure tester and checked it out... Im not sure if i grabbed the wrong fuel line but im pretty sure i remember fuel coming out of the line when i pulled it apart a while back. This time nothing dry as a bone... Tried swapping the lines on top of the fuel pump thinking i reversed the flow somehow. Nothin. Im starting to think i put the fuel filter on backwards checkin that out right now as we speak
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2009, 01:20 AM   #18
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Renton Washington
Posts: 1,742
Total Cats: 3
Default

Sat under the car for 15 minuets relaxing. fuel filter is on correctly.
SKMetalworks is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bunch of NB stuff - mspnp2, begi intake mani, injectors mikeflys1 Miata parts for sale/trade 12 05-01-2016 10:51 AM
MS3 or MSPNP Pro konmo MEGAsquirt 22 11-05-2015 03:32 PM
MS PNP requires reading and following directions??? satisfied MEGAsquirt 141 10-06-2015 11:44 AM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM
mm0105 TABLE SWITCHING WIRING? slomiata MEGAsquirt 2 09-15-2015 01:54 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:42 AM.