MSPNP1 virgin chiming in... - Page 4 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 10-26-2012, 07:23 PM   #61
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Gulf Coast, MS
Posts: 114
Total Cats: 3
Default

Nice looking car OP. I'm glad you got the car running well.

I hoping to learn how to tune myself once my MSPNP2 comes in.
Linh is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 09:13 PM   #62
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Spotsylvania Va.
Posts: 97
Total Cats: -5
Default

Starting it up from cold in the AM, it surges from 1000-2300 rapidly for at least 5 minutes while warming up at idle. It goes away once you either start driving it or the temps get into the 180s.

Mike

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
elaborate on surging
Mikelly is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 02:22 PM   #63
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, Az
Posts: 337
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by Mikelly View Post
Starting it up from cold in the AM, it surges from 1000-2300 rapidly for at least 5 minutes while warming up at idle. It goes away once you either start driving it or the temps get into the 180s.

Mike
Can you upload your latest map? We can probably take a look-see and point out anything obvious.
SJP0tato is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 04:20 PM   #64
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

and log it. could be enrichments as well as the idle settings.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 06:54 PM   #65
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Spotsylvania Va.
Posts: 97
Total Cats: -5
Default

Might be a few days guys. I may be going to the hospital with a hernia that has reared its ugly head... Ugh.
Mikelly is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2012, 11:52 AM   #66
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Spotsylvania Va.
Posts: 97
Total Cats: -5
Default

Well I felt well enough to go out and do a cold start log... Here's a file of the cold start log and the existing tune...

I'm all ears guys...
Attached Files
File Type: msq CurrentTune.msq (39.7 KB, 46 views)
File Type: msl 2012-10-28_10.34.59.msl (278.2 KB, 87 views)
Mikelly is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 11:10 PM   #67
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Spotsylvania Va.
Posts: 97
Total Cats: -5
Default

Anybody???
Mikelly is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2012, 11:03 AM   #68
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,264
Total Cats: 51
Default

Add a bit more WUE so you're not running lean when it's warming up.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2012, 02:20 PM   #69
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Spotsylvania Va.
Posts: 97
Total Cats: -5
Default

WUE? Sorry, still a bit of a noob.
Mikelly is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2012, 03:30 PM   #70
Destroyer of Inconel
iTrader: (37)
 
EO2K's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: In ur driveway, abusin' ur WPA
Posts: 9,642
Total Cats: 954
Default

Warmup Enrichment. If you are using TS (Tuner Studio) its under the Startup/idle button and then Warmup Enrichment at the bottom of the menu.

Do you have a WUE ON/WUE OFF indicator on your TS dashboard? There is also ASE (Afterstart Enrichment) that may be playing a roll here. There should be an "ASE Taper" and an "ASE Percentage" table in there as well. I'm at work so could not view the stuffs

Last edited by EO2K; 10-30-2012 at 03:43 PM.
EO2K is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2012, 06:44 PM   #71
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Spotsylvania Va.
Posts: 97
Total Cats: -5
Default

I do. Adjusted it moments ago and it's running much better. Thanks much guys!

Mike
Mikelly is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 08:10 PM   #72
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Spotsylvania Va.
Posts: 97
Total Cats: -5
Default

Well this little car is going kicking and screaming into the night, so to speak. Drove it to work today, then to meet the surgeon who will be cutting on me next friday, and on the way home the clutch pedal was starting to lose a little pressure. Got home, drove it onto the four post lift and bled the slave cylinder. Looks like I'll be replacing this unit, as well. These little cars are amazing, but man I constantly have to remind myself it's 22 years old and components are worn or nearly worn out. Oh well.

Mike
Mikelly is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 09:12 PM   #73
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

at least it's all easy. that's a 10 minute job.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 09:14 PM   #74
Destroyer of Inconel
iTrader: (37)
 
EO2K's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: In ur driveway, abusin' ur WPA
Posts: 9,642
Total Cats: 954
Default

Its always the little things that will continue to nag at you

Do yourself a favor and replace the rubber clutch line with a braided stainless one. I believe 949Racing and TrackspeedEngineering both sell these. The OEM ones don't seem to last very long, so as long as you are in there, might as well future proof/upgrade it!
EO2K is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 09:21 PM   #75
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

21 years not long enough?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 09:36 PM   #76
Destroyer of Inconel
iTrader: (37)
 
EO2K's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: In ur driveway, abusin' ur WPA
Posts: 9,642
Total Cats: 954
Default

I've had to replace them every 2 years on both my NA and NB, and always used OEM ones, usually ordered through Rosenthal while I was getting other bits and pieces.
EO2K is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2012, 07:58 PM   #77
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Spotsylvania Va.
Posts: 97
Total Cats: -5
Default

This one was upgraded when I helped my son do the Flyin' Miata Happy Meal clutch kit. So that's out of the way...Believe I recommended we replace the slave at that time, but who knows. It def. wasn't done...

Mike
Mikelly is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2012, 02:14 PM   #78
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Manassas, Virginia
Posts: 1,247
Total Cats: 57
Default

I have to replace my master about every other year and slave yearly. Its simple to do but damn is it annoying. Noob question about MS: will the TS/MegalogViewer/MSPNP work with windows 7 if I bought all of it before 7 came out. My shitty Lenovo is about 3 years over due for a new OS. P.S. I know jack **** about computers...if you couldn't already tell.
mx5autoxer is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2012, 02:32 PM   #79
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, Az
Posts: 337
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by mx5autoxer View Post
Noob question about MS: will the TS/MegalogViewer/MSPNP work with windows 7 if I bought all of it before 7 came out. My shitty Lenovo is about 3 years over due for a new OS. P.S. I know jack **** about computers...if you couldn't already tell.
Yes, just download a new copy from the website and register it with your credentials that get emailed to you when you paid for it last. Then copy over your tune folder from your Documents/TunerStudioProjects/YourAwesomeProjectName into the same location in Win7
SJP0tato is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 10:19 PM   #80
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Manassas, Virginia
Posts: 1,247
Total Cats: 57
Default

Ok thanks. So if I got the MS with a turbo package from BEGi where would I look for these credentials?
mx5autoxer is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
so my girlfriend lied... -Banks- Insert BS here 137 01-17-2010 08:07 PM
Purchasing Megasquirt and need 2 know thangs malachi_fox MEGAsquirt 4 03-03-2009 08:37 PM
Clutchnet Thread-chime in please Zabac General Miata Chat 68 09-10-2008 12:03 PM
Virgin MS forum? Jefe Front Desk 3 03-10-2008 01:59 PM
went for virgin ride... SUCCESS! penpen989 Prefabbed Turbo Kits 10 10-17-2006 01:50 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:30 AM.