my vista pc cant find my ms - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-05-2010, 02:03 PM   #1
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default my vista pc cant find my ms

I downlaoded the drivers etc and looked in the device manager but my 64 bit vista is not finding my MS to run megatune. Does anyone have any suggestions to help me plz i know i am a failsauce newb. TIA btw
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:05 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

who the **** uses megatune still?

does the device manager show your com port? I couldn't use my radio shack usb cable on -64 bit.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:06 PM   #3
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

ahh no it doesnt i just have the usb 2.0 wire comming off of MS and into a usb port. Megatune=free=win
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:07 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

tuner studio = free = major win.


what serial convertor cable do you have?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:08 PM   #5
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

ok that aside will tuner studio find the com port? or make the com port work>?
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:08 PM   #6
meatbag
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
who the **** uses vista still?
Seriously.
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:15 PM   #7
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

im using it at home on my desktop cause im too lazy to upgrade to 7. its all the same to me.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:21 PM   #8
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

maybe ben has some wise insight to help me ?
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:48 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 56
Total Cats: 0
Default

Running in XP compatibility mode?
shifty35 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:56 PM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

Quote:
Originally Posted by magnamx-5 View Post
maybe ben has some wise insight to help me ?

ZOMG, WHAT DO YOU SEE UNDER com ports IN 'DEVICE MANAGER' WHEN THE CABLE IS PLUGGING INTO LAPTOP?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 02:59 PM   #11
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

We have vista on 2 of our tuning laptops; it works fine. Jerry has 7 on his new tuning laptop, which also works with MegaTune and TunerStudio without any issue I'm aware of.

Magna, what type of MegaSquirt do you have? What type of computer? Does it have a 9 pin serial port, or are you attempting to use a serial to usb adapter? If there's an adapter involved, what adapter is it?

Plug in your usb or serial cable to the laptop. Go to your device manager. If you're unsure how to get there, you can simply type "device manager" in the search box that pops up with the windows menu. Then go to Ports (COM & LPT) and push the little + sign next to it to open that menu. Take a screen shot of what you see here.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 07:56 PM   #12
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Shalimar, FL
Posts: 965
Total Cats: 7
Default

I have had issues in the past with shitty drivers for Vista x64 and USB->Serial adapters. Try finding newer drivers for the adapter. This issue has come up on MT.net plenty of times before.
messiahx is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 08:24 PM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

or just buy the correct usb/serial convertor that works in 64bit. like the one diyautotune.com sells.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2010, 12:52 AM   #14
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

device manager has 0 com ports computer is a gateway 6860 Fx I am not using any adapter. the usb out is native to the MS just like adam made it for me.
Attached Thumbnails
my vista pc cant find my ms-whatisee.jpg  
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2010, 05:36 PM   #15
:(
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

I did a system roll back and reinstalled the drivers fresh and now it works i geus it was just a case of vista or my MS not wanting to work properly. Maybe i missed a popup in the device setup or something initialy who knows botom line is it works now and that is all i was worried about thx for the help and hazing.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 Yesterday 10:04 PM
MP62 maintenance Pist0n Supercharger Discussion 3 10-10-2015 05:23 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:07 PM.