Non linear TPS signal, jumps around, tried everything. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Go Back  Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats. > Performance & Tuning > ECUs and Tuning > MEGAsquirt
Reload this Page >

Non linear TPS signal, jumps around, tried everything.

MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo
Sponsored by:
Sponsored by:

Non linear TPS signal, jumps around, tried everything.

Old 04-08-2013, 05:43 AM
  #1  
Elite Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Newcastle, Australia
Posts: 2,812
Total Cats: 51
Default Non linear TPS signal, jumps around, tried everything.

Hey guys,

So I wired up a VL turbo TPS to this car, the white na6 18PSI loves

And the signal jumped all over the shop.

So I sent it to gslender, and he tested the ecu and got a linear readout, and updated the firmware to a non broken version.

So I ordered a new universal TPS from Wolf ECU and its does the same god damned thing.

If you calibrate the tps, and then you open and close it the tps might go to 130% at WOT.

So you calibrate it and now it only goes to 85% at WOT.

And then you open it slowly and smoothly and it might hit 12% by half way down then jump to 40% soon after drop to zero for a bit and so on untuil it ends up at 126.3% or some ****.

So WTF, is there something basic Ive missed or do I need to run fresh wires from TPS to the MS or what?

its a brain MS2.

Thanks,
Dann
nitrodann is offline  
Old 04-08-2013, 06:03 AM
  #2  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,276
Total Cats: 34
Default

Run fresh wires in parallel as a test, but I'm sure you'll find it is a grounding issue or something.
timk is offline  
Old 04-08-2013, 06:45 AM
  #3  
Elite Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Newcastle, Australia
Posts: 2,812
Total Cats: 51
Default

Hey thanks Sab.

You suggest just run the around the engine bay and through the window scotch locked in place to test?

is there ANYTHING else it can be?
nitrodann is offline  
Old 04-08-2013, 06:58 AM
  #4  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,276
Total Cats: 34
Default

Yeah, just temporary wiring is worth a shot.

Does it still do it with the ignition on but the car not running?
timk is offline  
Old 04-08-2013, 07:06 AM
  #5  
Elite Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: Newcastle, Australia
Posts: 2,812
Total Cats: 51
Default

Yes it does it at any time at all, and it doesnt glitch the same every time its totally random.

Dann
nitrodann is offline  
Old 04-08-2013, 07:11 AM
  #6  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,276
Total Cats: 34
Default

I've seen a very similar issue on a 94 1.8 (MS1) and it turned out being a dodgy ground in the loom, it was doing weird stuff with the TPS and from memory the coolant sender too.

Check resistance, jiggle wires and see if you can get it to act up?
timk is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Elfering
MEGAsquirt
17
12-16-2016 07:44 PM
Trent
WTB
2
10-01-2015 01:15 PM
JesseTheNoob
DIY Turbo Discussion
15
09-30-2015 03:44 PM
btabor
ECUs and Tuning
10
09-28-2015 06:33 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Non linear TPS signal, jumps around, tried everything.


Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.